Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 24 sty 2017, 20:21


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 124 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 22 maja 2016, 09:25 
Offline

Rejestracja: środa 02 paź 2013, 14:38
Posty: 803
Lokalizacja: Wroc
Pisalem - 40.

Moze troche odbiegne od objektu testu, ale pozostajac w temacie kalibracji - druk na zwyklej kostce.
Obrazek
dziwnie nierowne krawedzie, mimo ze jerk ustawiony na 17.
tutaj predkosc wydruku byla 30. wydruk w slicer.

Nie mam pojecia od czego zaczac... gubienie krokow to raczej nie jest (corexy) prosilbym o wskazowki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 22 maja 2016, 10:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 30 sie 2011, 13:49
Posty: 329
Lokalizacja: Żory
xDigYx pisze:
Pisalem - 40.

Moze troche odbiegne od objektu testu, ale pozostajac w temacie kalibracji - druk na zwyklej kostce.
Obrazek
dziwnie nierowne krawedzie, mimo ze jerk ustawiony na 17.
tutaj predkosc wydruku byla 30. wydruk w slicer.

Nie mam pojecia od czego zaczac... gubienie krokow to raczej nie jest (corexy) prosilbym o wskazowki.

Mechanicznie nie masz luzów? Słabo naciągnięty pasek? Łożyska chodzą płynnie?

_________________
Futaba 6j,Turnigy 9x,eleres,AV 200mw 5,8,tri,KFC v2,OSD,Hexa,H-quad,skrzydełka,naza v2,fox 800
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 22 maja 2016, 10:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 18 maja 2015, 11:33
Posty: 834
Lokalizacja: Myślenice
JaNoT pisze:
Mechanicznie nie masz luzów? Słabo naciągnięty pasek? Łożyska chodzą płynnie?


Tak wygląda jakby "coś" - stawiało opór i to nierównomierny. Jakiś szpanujący przewód ...
Trzeba zrobić przegląd mechaniczny bo nie wydaje mi się żeby z programu
poleciały takie nierównomierności.

Edit: A sprawdz może silnik, przewody do niego i stepstick na osi powodującej te niedociągnięcia - przeciągnięcia.
Wygląda na pływające napięcie albo coś w tym stylu.
Jerzy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 26 maja 2016, 07:40 
Offline

Rejestracja: środa 02 paź 2013, 14:38
Posty: 803
Lokalizacja: Wroc
podciagnalem pasek dosyc mocno i jest lepiej ale nadal ten efekt wystepuje. lozyska chodza gladko, przynajmniej ręką nic nie wyczuwam. przewody sprawdzilem i nic. plywajace napiecie moze byc tylko przy zalaczaniu/wylaczaniu stolu (zasilacz xbox 213W), nic innego mi nie przychodzi do glowy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 26 maja 2016, 14:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 30 sie 2011, 13:49
Posty: 329
Lokalizacja: Żory
xDigYx pisze:
podciagnalem pasek dosyc mocno i jest lepiej ale nadal ten efekt wystepuje. lozyska chodza gladko, przynajmniej ręką nic nie wyczuwam. przewody sprawdzilem i nic. plywajace napiecie moze byc tylko przy zalaczaniu/wylaczaniu stolu (zasilacz xbox 213W), nic innego mi nie przychodzi do glowy.

Podeślij jeszcze zdjecie drukarki.

_________________
Futaba 6j,Turnigy 9x,eleres,AV 200mw 5,8,tri,KFC v2,OSD,Hexa,H-quad,skrzydełka,naza v2,fox 800
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 26 maja 2016, 22:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 20 mar 2011, 23:59
Posty: 1000
Lokalizacja: --
xDigYx pisze:
podciagnalem pasek dosyc mocno i jest lepiej ale nadal ten efekt wystepuje. lozyska chodza gladko, przynajmniej ręką nic nie wyczuwam. przewody sprawdzilem i nic. plywajace napiecie moze byc tylko przy zalaczaniu/wylaczaniu stolu (zasilacz xbox 213W), nic innego mi nie przychodzi do glowy.


a mi to wygląda na spory dryf temperatury głowicy, kiedyś miałem podobne problemy
sprawdź na wykresie jak wygląda utrzymywanie temperatury podczas drukowania, zrob kalibrację i zobacz czy się poprawi (pamiętaj by miec te same gcody i filament)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 27 maja 2016, 06:39 
Offline

Rejestracja: środa 02 paź 2013, 14:38
Posty: 803
Lokalizacja: Wroc
obserwujac przez ponad 10min, przewaznie wahania sa +/-0,2C. bardzo zadko +/-0,4C. Wiec tu chyba OK, no chyba ze moj chinski termistor jest skopany.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 27 maja 2016, 07:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 20 mar 2011, 23:59
Posty: 1000
Lokalizacja: --
sprawdź jak zamocowany jest termistor, czy nie jest "w powietrzu",
powiedz jaki masz ekstuder? direct czy bowden?

jeśli wszystko jest ok, wykluczyłeś mechanike (między innymi docisk filamentu na radełku)
to pozostaje winny sam filament - może jest zawilgocony lub serio podłej jakości :roll:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 29 maja 2016, 13:59 
Offline

Rejestracja: środa 02 paź 2013, 14:38
Posty: 803
Lokalizacja: Wroc
termistor glowciy zatopiony w silikonie wysokotemp. Chinski E3D, direct.
Jak sprawdzic docisk filamentu? nie wiem czy tak bedzie ok: przy wylaczonych silnikach jak ciagne za filament to powoduje krecenie radelka/silnika. Filament ABS+ czarny od DD. temp 230-240C.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 29 maja 2016, 15:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 20 mar 2011, 23:59
Posty: 1000
Lokalizacja: --
xDigYx, kiedyś miałem podobnie, a problemem okazała się głowica i brak chłodzenia peeku,
filament wywijał się w nagrzanym po czasie hotendzie, retkacja się rozjeżdżała bo zamiast cofać filament
z głowicy to on się rozciągał...

docisk filamentu możesz sprawdzić podczas manualnej ekstruzji, rozgrzej głowicę, złap za filament i staraj się
zatrzymać podczas jego podawania, nie powinien ani odrobiny się ślizgać po radełku ;-) może silnik wtedy gubić kroki (przeskakiwać)
zwrócić uwagę czy radełko jest czyste, bo to też ułatwia ślizganie się materiału

jeśli wszystko masz ok, pozostaje sprawdzić prąd na stepsticku extrudera, ewentualnie sam stepstick może być uszkodzony


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 04 cze 2016, 20:21 
Online

Rejestracja: poniedziałek 06 wrz 2010, 09:18
Posty: 885
Koledzy, czy chłodzicie wydruk z ABS w czasie drukowania? Zaczynam z drukiem ABS, temperatura dyszy 255, temperatura stołu 95. Warstwa spodnia solidnie trzyma się stołu, ale wyższe warstwy zaczynają się zawijać ku górze...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 04 cze 2016, 20:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 26 kwie 2015, 21:38
Posty: 284
Lokalizacja: Szczecin / Berlin
Szymon pisze:
Koledzy, czy chłodzicie wydruk z ABS w czasie drukowania? Zaczynam z drukiem ABS, temperatura dyszy 255, temperatura stołu 95. Warstwa spodnia solidnie trzyma się stołu, ale wyższe warstwy zaczynają się zawijać ku górze...


Ja nie chłodziłem. Jakiekolwiek chłodzenie powodowało albo warping albo wydruk się rozpadał.
A masz drukarkę zamkniętą, czy otwartą?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 04 cze 2016, 21:01 
Online

Rejestracja: poniedziałek 06 wrz 2010, 09:18
Posty: 885
Pół zamkniętą. Góra i front otwarty - reszta zabudowana. Zmniejszyłem prędkość i temperaturę druku i jadę jeszcze raz kostkę kalibracyjną.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 05 cze 2016, 08:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 20 mar 2011, 23:59
Posty: 1000
Lokalizacja: --
Szymon, ABS ma spory skurcz, szybko chłodząc go szybko ściąga poprzednie warstwy, stąd podwijanie i rozpadanie druku ;-) ja drukuje ABSem bez chłodzenia elementu, za to chłodzę tylko głowicę i peek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 19 paź 2016, 19:39 
Offline

Rejestracja: sobota 04 sty 2014, 11:35
Posty: 146
Lokalizacja: Kalisz
Panowie, mam problem z odbiciem wydruków w osi Y (chyba :) ). Nie mogę sobie z tym poradzić :-(
Obrazek

Obrazek
Krańcówka w osi X i Y na MAX, osi Z na MIN
Krańcówka osi X po prawej stronie stołu, osi Y z tyłu stołu. Silnik osi Y po prawej stronie paska na końcu stołu.

Konfiguracja w repetier:
#define INVERT_X_DIR 0
#define INVERT_Y_DIR 0
#define INVERT_Z_DIR 1
#define X_HOME_DIR 1
#define Y_HOME_DIR 1
#define Z_HOME_DIR -1

Kombinowałem już z różnymi ustawieniami ale nic z tego nie wychodzi.

_________________
DJI Phantom 3 Advanced


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 124 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.