Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 12 lip 2020, 16:22

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 133 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 12 kwie 2016, 14:14 
Offline

Rejestracja: niedziela 06 wrz 2015, 12:03
Posty: 13
Lokalizacja: mazowsze
To i ja podrzucę efekt pracy mojej plujki.

ABS+ DD 1.75 czarny
druk bez chłodzenia

hotend: 245 st
bed: 115 st

Głowica fi 0.4, h warstwy 0.2.

Jaką średnicę dyszy polecalibyście z doświadczenia (a co za tym idzie wysokość warstwy)?

Obrazek
Obrazek

Co może być przyczyną tych przerw na ostatniej warstwie?
Głowica jeździ prostopadle do tych podłużnych przerw - tak, jakby ekstruder wstrzymywał podawanie filamentu przy każdym przebiegu w tym samym czasie.

Jaką średnicę dyszy polecalibyście z doświadczenia?

Konfiguracja slic3ra:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 12 kwie 2016, 15:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 18 maja 2015, 11:33
Posty: 887
Lokalizacja: Myślenice
A może w solid layers dołóż jedną warstwę: Top: 4 ?

Jerzy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 12 kwie 2016, 17:00 
Offline

Rejestracja: niedziela 06 wrz 2015, 12:03
Posty: 13
Lokalizacja: mazowsze
yorg68 pisze:
A może w solid layers dołóż jedną warstwę: Top: 4 ?

Jerzy



Przy 3 warstwach dobrze sobie radzi z pełnym "zalaniem" warstwy dla mniejszych powierzchni. Czyli chyba nie tędy droga.
Wydaje mi się, że to problem prędkości - właśnie leci wydruk z mniejszą prędkością ustawioną dla top warstwy - zobaczymy czy pomoże.

M.

EDIT

Rozwiązanie "porwanej warstwy" okazało się banalnie proste. A przyczyna...
Sekcja Speed, pole Top solid infil, miało być 95%, zabrakło % i zapisałem 95mm/s ;] Trochę za dużo... :)
Po poprawce warstwa gładka jak szyba :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 kwie 2016, 13:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 18 maja 2015, 11:33
Posty: 887
Lokalizacja: Myślenice
Może niekoniecznie jest to wydruk testowy:

Obrazek

:lol: ale za to testem na pamięć jest na pewno :mrgreen:

Jako że był to pierwszy "wyższy" wydruk, nie uwzględniłem
iż w procesie pierwszych ustawień i kalibracji
miałem ustawioną na osi Z wysokość 120mm :-(

Do smoka dorobię teraz podstawkę pod kwiatka i dostanie "nowe" życie ;-)

Jerzy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 kwie 2016, 14:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9201
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Eee zacznij od momentu kiedy się skończył i doklej :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 kwie 2016, 14:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 18 maja 2015, 11:33
Posty: 887
Lokalizacja: Myślenice
Chyba tak zrobię - w końcu to ponad 11 godzin druku :roll:
Najpierw muszę dojść jak to zrobić :-P

Ale ogólnie program mądrzejszy ode mnie. Przed drukiem był jakiś komunikat
ale go zignorowałem :oops: Robię przyspieszony kurs angielskiego - na błędach :lol:

Jerzy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 kwie 2016, 14:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2786
Lokalizacja: Warszawa
Cytuj:
Najpierw muszę dojść jak to zrobić

W slic3r zrób cięcie i zachowaj tylko górną część.

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 kwie 2016, 15:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9207
Lokalizacja: Bytom
A w Cura wystarczy wpisać w zakładce Advanced "Cut off object bottom (mm)" 120 i wydrukuje Ci od 120mm w górę.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 18 maja 2016, 13:13 
Offline

Rejestracja: środa 02 paź 2013, 14:38
Posty: 804
Lokalizacja: Wroc
Wydrukowalem i ja.
X3D XS COREXY, direct, bez chlodzenia (w trakcie drukowania), dysza 0.4. material PET temp 240/100, klej w sztyfcie, warstwa 0.4 ten akurat w slicer nastepny bedzie cura.

slabo wyszlo :( co moglbym poprawic w slicerze?


http://imgur.com/a/p6Wke


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 18 maja 2016, 13:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 23 gru 2014, 10:49
Posty: 130
Lokalizacja: Krakuszowice k. Gdowa
Pytanie do tych co używają Cura. Mam problem z durkowaniem mostów. Problem objawia się tym, że w slic3r mogę sobię dla mostu ustawić inną prędkość i tu ustawiam 15mm/s przy prędkości druku 40mm/s i mogę drukować spokojnie 40mm mosty. W Cura albo nie wiem gdzie taka opcja jest, albo jej nie ma (!) i jestem zmuszony drukować wszystko prędkośćią 40mm/s co powoduje rwanie się mostów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 18 maja 2016, 13:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 30 sie 2011, 13:49
Posty: 340
Lokalizacja: Żory
xDigYx pisze:
Wydrukowalem i ja.
X3D XS COREXY, direct, bez chlodzenia (w trakcie drukowania), dysza 0.4. material PET temp 240/100, klej w sztyfcie, warstwa 0.4 ten akurat w slicer nastepny bedzie cura.

slabo wyszlo :( co moglbym poprawic w slicerze?


http://imgur.com/a/p6Wke

Jaka prędkość druku? Zmniejsz warstwę na 0.2mm i poeksperymentuj z retrakcja tzn najpierw zwiększ prędkość a jak nic nie da to długość.
Podawanie filamentu dobrze skalibrowane? (Test kostkowy ścianka powinna mieć najlepiej 0.3mm)

Pozdrawiam

_________________
Futaba 6j,Turnigy 9x,eleres,AV 200mw 5,8,tri,KFC v2,OSD,Hexa,H-quad,skrzydełka,naza v2,fox 800
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 18 maja 2016, 16:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9207
Lokalizacja: Bytom
michalk, Konfigurowalną prędkość drukowania mostów miały starsze wersje Cury. Potem z tego zrezygnowano. O ile się nie mylę to Cura 13.04 jako ostatnia miała możliwość definiowania prędkości drukowania mostów.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 18 maja 2016, 16:28 
Offline

Rejestracja: środa 02 paź 2013, 14:38
Posty: 804
Lokalizacja: Wroc
Prędkość 40. Jakiś czas temu kalibrowałem i było ok. Jakie dokładnie parametry retrakcji w slicer trzeba zmieniać?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 20 maja 2016, 08:04 
Offline

Rejestracja: środa 02 paź 2013, 14:38
Posty: 804
Lokalizacja: Wroc
No i wydruk pociety przez CURA, te same parametry (no chyba ze cos niedopatrzylem). No i widac roznice...
http://imgur.com/a/zTXlB

xDigYx pisze:
Wydrukowalem i ja.
X3D XS COREXY, direct, bez chlodzenia (w trakcie drukowania), dysza 0.4. material PET temp 240/100, klej w sztyfcie, warstwa 0.4 ten akurat w slicer nastepny bedzie cura.

slabo wyszlo :( co moglbym poprawic w slicerze?


http://imgur.com/a/p6Wke


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 20 maja 2016, 08:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 23 gru 2014, 10:49
Posty: 130
Lokalizacja: Krakuszowice k. Gdowa
xDigYx, Jaką masz prędkość drukowania w Cura? Widzę, że mosty Ci jakoś tam wyszły (u mnie się rwą).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 133 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.