Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 14 paź 2019, 02:25


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 133 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 08 lut 2016, 18:14 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 11 sie 2014, 21:26
Posty: 47
Lokalizacja: Gliwice
Obrazek tylko takie

_________________
Samson


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 lut 2016, 18:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12368
Lokalizacja: Mikoszewo
U mnie cokolwiek zaczęło wyglądać jak założyłem takie:

Obrazek

Lepsze efekty dały te "portki"

Obrazek

A i tak mam wrażenie że czegoś jeszcze w temacie chłodzenia brakuje...

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 lut 2016, 18:21 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 11 sie 2014, 21:26
Posty: 47
Lokalizacja: Gliwice
Hmm. Więc muszę coś wymyślić. Spróbuje jeszcze wydrukować w ABS.

Wydrukowałem jeszcze śrubę z PLA
Temp 190, stół 55 stopni.[img]http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160208/343258eb8c96a83d2a676570c8b30947.jpg[/img] do momentu wydruku zębów było w miarę, ale późnej to tylko gorzej

_________________
Samson


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 lut 2016, 19:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12368
Lokalizacja: Mikoszewo
Druknij se z PLA tą tutkę co ci pokazałem i zobacz czy i jaka będzie różnica.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 lut 2016, 19:24 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 11 sie 2014, 21:26
Posty: 47
Lokalizacja: Gliwice
Verid pisze:
Druknij se z PLA tą tutkę co ci pokazałem i zobacz czy i jaka będzie różnica.

Masz gdzieś link do stl tutki :)?

_________________
Samson


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 lut 2016, 20:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12368
Lokalizacja: Mikoszewo
Jasne, proszę ciebie uprzejmie:

http://www.thingiverse.com/thing:540716

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 17 lut 2016, 21:13 
Offline

Rejestracja: wtorek 29 wrz 2015, 19:47
Posty: 14
Lokalizacja: Dzierżoniów
Panowie prosze o pomoc, postanowilem i ja wydrukowac ten test i jestem zalamany, staram sie dopasowac jakies ustawienia ale ciagle mam problem z retraction. Material PLA

Obrazek

Moje ustawienia

Obrazek
Obrazek
Obrazek
[img]http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160217/3edc0b62a6983be456a57e2328986376.jpg[/img]
Obrazek

Wybaczcie bledy - pisze z telefonu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 17 lut 2016, 23:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2670
Lokalizacja: Warszawa
Nic bliżej nie napisałeś. Z ustawień retrakcji wnioskuję, że bowden (bo inaczej po co taka duża retrakcja?). Jaka głowica?
Ja mam Lamę 3d i ekstruder bezpośredni i mam ustawioną retrakcję 0,7 mm. Jeśli chodzi o bowden, nie mam niestety doświadczenia.

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 17 lut 2016, 23:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 20 mar 2011, 23:59
Posty: 1000
Lokalizacja: --
po pierwsze jaką masz drukarkę,
druga sprawa wyłącz Lift Z, masz wpisane 3mm, ma być 0!
zwiększ też prędkość retrakcji na 60mm/s

Cobra, długość retrakcji jest ustawiona na 1.5mm, czyli ekstruder chyba jest direct ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 17 lut 2016, 23:31 
Offline

Rejestracja: wtorek 29 wrz 2015, 19:47
Posty: 14
Lokalizacja: Dzierżoniów
Sorrki nie napisałem, jest to klon Prusa i3 z extruderem direct dodam ze dopiero zaczynam przygodę z drukowaniem stad prośba o pomoc kalibracji, zaraz wprowadzę korekty ustawień i wrzucę foto


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 18 lut 2016, 00:24 
Offline

Rejestracja: wtorek 29 wrz 2015, 19:47
Posty: 14
Lokalizacja: Dzierżoniów
Chlopaki jestescie wielcy ustawilem Lift Z na 0 predkosc retrakcji podnioslem do 60mm/s a sama retrakcje ustawilem na 0,7 jak cobra napisal i nie ta drukarka - jeszcze musze kilka ustawien dopracowac ale nareszcie pozbylem sie wlosow :) jutro jeszcze postaram sie dopiescic konfiguracje

Obrazek

PS. Wydruk odksztalcony bo jeszcze za cieply odrywalem ze stolu

Wybaczcie bledy - pisze z telefonu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 18 lut 2016, 17:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2670
Lokalizacja: Warszawa
No fajnie, duży krok do przodu :-D

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 06 mar 2016, 12:09 
Offline

Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 18:23
Posty: 212
Lokalizacja: Świdnica
Ostatnio walczę z nitkami. Delta, extruder bowden.
Wydruk testowy, fi 5 odstęp 15mm, ABS.

Obrazek

Kombinuję z retrakcją, ale nic się nie zmienia (ramps, repetier, slic3r).
Czy ustawienia eeprom w hoście są maksymalnymi, a w slicerze ustawiamy poniżej jeśli potrzeba. Czy generując z wartości w slicerze są one nadrzędne?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 06 mar 2016, 13:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 23 gru 2014, 10:49
Posty: 130
Lokalizacja: Krakuszowice k. Gdowa
Jeśli przez ustawienia w hoście masz na myśli ustawienia w EEPROM to nie są to wartości maksymalne. Retrakcja może być robiona przez firmware lub przez slic3r'a. I tak jeśli robisz zretrakcję przez firmware to właśnie wartości z EEPROM są uzywane. Aby włączyć tą retrakcję zaznacz w slic3r "Use firmware retraction". W przeciwnym razie będzie używana retrackja z slic3ra czyli będą używane wartości z slic3ra.

Ja używam retrackji firmware bo można ją zmieniać podczas druku nawet :).

Też mam deltę, bowden i mam retrakcję na 80mm/s; 5mm


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 06 mar 2016, 20:53 
Offline

Rejestracja: niedziela 08 lip 2012, 18:23
Posty: 212
Lokalizacja: Świdnica
O widzisz nie miałem tego zaznaczonego. Teraz tylko w eeprom. Kombinowałem z ustawieniami, nawet przeginając typu 40mm/s,10mm i 1mm, jak i 200mm/s 1 i 10 i po za tym, że widzę, że drukarka pracuje inaczej po zmianach to wydruki są praktycznie takie same. Zmieniłem ABS na ABS plus innego producenta i to samo, czyli nie filament. Testowałem też zmianę temperatury, ale jak zejdę do 235/240 stopni to jest minimalnie lepiej, ale warstwy nie trzymają. Przy 245 jest ok. Zmniejszałem przepływ z panelu, ale także bez efektów...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 133 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.