Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 06 lip 2020, 13:03

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 133 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 12 gru 2015, 10:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 20 mar 2011, 23:59
Posty: 1000
Lokalizacja: --
Japim, ja miałem podobnie ;-)

przyczyną nitek nawet na retrakcji był "pofalowany" filament w peeku między radełkiem a głowicą,
pod wpływem temperatury grzał się wcześniej przez co robilo się ciśnienie które wypychało filament
przez dyszę, nawet retrakcja 7mm nie pomagała (przy direct to sporo!)
dołożyłem chłodzenie i jak ręką odjął :-)

teraz walczę z prążkami i przebarwieniami na ściankach, głowica pływa z temperaturą podczas
drukowania nawet o 7 stopni, nie jest to wina dodatkowego chłodzenia powyżej głowicy, bo wentylator
ma obudowę tylko na peek, a po pierwszej kalibracji autotune jest juz 0.6st dryfu, jest prawie idealnie ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 12 gru 2015, 19:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 sie 2014, 09:19
Posty: 321
Lokalizacja: Warszawa/ Zachod
Juz znalazłem problem. Wydrukowalem ten model z 10 różnymi ustawieniami. Okazało się ze w Curze ten model wychodził bez problemu. Więc udało mi się odnaleźć winowajce w Slicerze.

_________________
Pozdrawiam,
Przemek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 12 gru 2015, 19:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 29 sty 2012, 13:16
Posty: 624
Lokalizacja: Wieliczka
Japim pisze:
Juz znalazłem problem. Wydrukowalem ten model z 10 różnymi ustawieniami. Okazało się ze w Curze ten model wychodził bez problemu. Więc udało mi się odnaleźć winowajce w Slicerze.


to się pochwal dla potomności :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 12 gru 2015, 19:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 sie 2014, 09:19
Posty: 321
Lokalizacja: Warszawa/ Zachod
Oczywiscie. Wrzuce fotki do albumu i opisze co i jak. W sumie padlem ofiara wlasnej zachlannosci - myslalem ze jak ogranicze zbedne ruchy (np retrakcji) to sie bedzie szybciej drukowalo. I w sumie mialem racje - ale tylko do elementow grubosciennych. Reszta niestety cierpi...

_________________
Pozdrawiam,
Przemek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 12 gru 2015, 22:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 sie 2014, 09:19
Posty: 321
Lokalizacja: Warszawa/ Zachod
Przypadek 0 - punkt startowy.
Domyslne ustawienia (dziury w cienkich sciankach) - i nie wiadomo dlaczego

Przypadek
1.
Extra lengt od startup 0.5mm - zniknely dziury, ale pojawily sie straszne bloby. Naprawde stosowac tylko w przypadku super cieknacych ekstruderow.
2. mialem zwiekszyc overlap na 25% ale w sumie nie wydrukowalem
3. To samo co 0. Ale dodalem wipe
4. To samo co 0 ale dodalem ujemna dlugosc na starcie -.1 mm
5. To samo co 0 ale dlugosc na starcie +0.1mm
6. To samo co 5, ale infil first
7. to samo co 0, ale wylaczone detect thin wall
8. to samo co 0, ale wylaczone retract only at perimeter crossing

W miedzy czasie (miedzy 4 a 5) zrobilem 2 wydruki w Curze, i o dziwo mimo domyslnych ustawien wydrukowaly sie pieknie (nie liaczac faktu, ze jedna scianka byla za cienka do wydruku (0.3mm vs 0.4mm dysza) i CURA ominela ja. Dziwilem sie czemu Slic3r drukuje każda ścianke oddzielnie a CURA jedzie najpierw dookola a potem pogrubia scianki.

Wylaczenie/wlaczenie detect thin wall spowodowalo ze SLic3r z premedytacja drukuje kazda scianke oddzielnie - co w niektorych przypadkach jest zgubne. Szczegolnie gdy wylaczona jest permanentna retrakcja. Chcialem przyoszczedzic i wlaczylem retrakcje tylko przy przekraczaniu obwodek.

Oto galeria gdzie dorzucilem zdjecia z testow:
https://plus.google.com/u/0/photos/1000 ... 0856248513

_________________
Pozdrawiam,
Przemek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 12 gru 2015, 23:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9207
Lokalizacja: Bytom
Poeksperymentuj z ustawieniem "Shell thickness" w Curze. Nie zawsze wielokrotność średnicy dyszy daje optymalne rezultaty. Nie przejmuj się że wartość będzie na żółto. Włącz podgląd warstw w curze i zobaczysz przy jakich wartościach nie znikną za cienkie ścianki. Możesz ustawić na 0.3, albo 0.29 albo 0.35. Możesz też spróbować 0.6. Nie musisz na każdym z ustawień drukować, wystarczy podgląd warstw.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 12 gru 2015, 23:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 sie 2014, 09:19
Posty: 321
Lokalizacja: Warszawa/ Zachod
Tak. Wiem. Po tych dwóch próbach tez wiem ze można to ręcznie robić. Pod tym względem cura różni się od slicera ze domyślnie ustawiasz minimalna szerokość. W Slicerze ustawia się to w sekcji advanced.

_________________
Pozdrawiam,
Przemek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 23 gru 2015, 00:04 
Offline

Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 18:21
Posty: 124
Lokalizacja: Przechlewo
Wydrukowałem test na mojej niedawno złozonej prusie z aliexpres. Był to praktycznie pierwszy wydruk, jest tragedia. Nie wiem dlaczego ale wydruki mam odwrócone ( lustrzane ) . Coć musiało mi sie przestawić w drukarce bo nawet mikrostyk musiałem założyć po prawej stronie osi X a jego miejsce było po lewej.
Obrazek

_________________
X210
QX95
Holybro Shuriken 180
Fatshark Dom HD2
Tarot Ironman 650, ZXY-M, OSD, SunnySky 3508,props 1555, 6S 5200, xiaomi yi


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 23 gru 2015, 01:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9207
Lokalizacja: Bytom
Ech, tak to jest z gotowcami od chińczyka...
To nie jest drukarka aby postawić ją na biurku i kliknąć "drukuj". Wszystkie "domowe" drukarki 3D wymagają pewnej wiedzy, jak to działa, jak się drukuje, co należy ustawić i jakie parametry dobrać aby MOJA drukarka wydrukowała dobrze (albo przynajmniej znośnie, jeśli jest badziewna).
Tak więc teraz będziesz potrzebował szkolenia. Sporo informacji jest tu, ale chyba najwięcej na reprapowie.
Miłej lektury.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 23 gru 2015, 16:31 
Offline

Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 18:21
Posty: 124
Lokalizacja: Przechlewo
Nikt nie urodził się wszystkowiedzący przynajmniej ja takich nie znam . Wiadoma sprawa że trzeba bedzie spędzić wiele dni a moze i tygodni żeby to ogarnąć. Jak narazie to udało mi się ogarnąc temat poziomowania stołu :)

_________________
X210
QX95
Holybro Shuriken 180
Fatshark Dom HD2
Tarot Ironman 650, ZXY-M, OSD, SunnySky 3508,props 1555, 6S 5200, xiaomi yi


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 27 gru 2015, 23:55 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 06 kwie 2015, 20:43
Posty: 98
Wrzuce i moje.
Przygotowane w repeterze-host (wybrany slicer), ustawienia praktycznie domyślne.
Jeden z pierwszych wydruków na tej maszynie, problem mam taki, że nakrętka m4 nie mieści się na miejsce. Za dużo filamentu, czy źle przeskalowane kroki na mm?
Obrazek
Drukowane PLA, 1,75 devil design, 185 stopni, stół 60 stopni.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 gru 2015, 17:05 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 14 cze 2010, 17:26
Posty: 323
Lokalizacja: Mielec
Za dużo filamentu, widać, że ścieżki zachodzą na siebie dość mocno :)
Masz prawidłową liczbę kroków ekstrudera i podział ?

Pozdr

_________________
Ale ja się nie znam więc nie ponoszę odpowiedzialności za skutki wynikłe z jakichkolwiek decyzji podjętych na podstawie moich wypowiedzi :-)

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 gru 2015, 19:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 05 wrz 2013, 12:10
Posty: 439
Lokalizacja: pomorskie
radzę zmierzyć czy 1.75 to 1.75 czy bardziej 2.05


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 lut 2016, 18:01 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 11 sie 2014, 21:26
Posty: 47
Lokalizacja: Gliwice
Obrazek
A u mnie wyszło tak :(
Druk z PLA - 190 stopni, stół 60 stopni.
Podczas drukowania wydawało mi się że są momenty Kiedy nie jest podawany filament i są takie Kiedy za dużo podaje.
Kalibracja zrobiona wg opisu
http://mojreprap.pl/index.php?route=information/information&information_id=15

_________________
Samson


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 lut 2016, 18:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12678
Lokalizacja: Mikoszewo
Masz chłodzenie? Bo wydaje mi się że nie...

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 133 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.