Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 15 paź 2019, 17:52


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 133 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 25 paź 2015, 19:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 15 maja 2014, 19:10
Posty: 126
Lokalizacja: Rzeszów
No, trochę się pomęczyłem przez weekend ale chyba w końcu ogarnąłem druk ABS-em. Ale wiernym fanem tego materiału to ja nie będę.
Poniżej przykłady wydruku testu, extrudera i chłodzenia które ostatnio przytopiłem :)

Obrazek

Obrazek

Poza tym zaopatrzyłem się w podkładkę na stół COROPad. Cobra też tego używa. z czystym sumieniem mogę to polecić. To naprawdę działa (do ABS-u i PLA). Nie trzeba niczym smarować stołu ani oklejać żadnymi taśmami.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 25 paź 2015, 23:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2670
Lokalizacja: Warszawa
Jaki jest rozstaw "dysz" tego chłodzenia? Tzn. jaki blok grzejny zmieści się między nimi. Podesłałbyś stl-a?

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 26 paź 2015, 02:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9185
Lokalizacja: Bytom
Cobra, weź DesignSpark Mechanical, i taki tunel zaprojektujesz w 10 minut ( no, za pierwszym w godzinę, bo parę tutoriali trzeba obejżeć :mrgreen: ).

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 26 paź 2015, 20:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 15 maja 2014, 19:10
Posty: 126
Lokalizacja: Rzeszów
Nie chcę zakładać nowego wątku a mam takie pytanko trochę nie związane z tematem. wybaczcie.
Próbowaliście eksperymantów z wydrukami ABS i kąpieli w oparach acetonu? ja sobie dzisiaj eksperyment zrobiłem i efekt jest całkiem ciekawy.
Mistrza Yode to trochę przesadziłem i za długo trzymałem:

Obrazek

ale ekstruder to powiem wam że ciekawy efekt:

Obrazek

Oczywiście cała operacja jest kosztem ostrych krawędzi itp, ale w niektórych wydrukach można to "poświęcić". wydaje mi się że warstwy dodatkowo się lepiej sklejają gdy aceton włazi pomiędzy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 27 paź 2015, 09:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 26 maja 2010, 21:40
Posty: 2518
Lokalizacja: Poznań
Jaki masz system na opary? Metalowa puszka, 1cm na dnie acetonu + 60st na stole?

_________________
...i tak nie skończysz na jednym ani na dwóch :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 27 paź 2015, 10:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 15 maja 2014, 19:10
Posty: 126
Lokalizacja: Rzeszów
mikun pisze:
Jaki masz system na opary? Metalowa puszka, 1cm na dnie acetonu + 60st na stole?


Szklane akwarium (kula) po rybce. Siostra kupiła większe więc sobie pożyczyłem. Reszta tak jak pisałeś. Na dno nalałem trochę acetonu, wrzuciłem zakrętkę od słoika (Twist) jako platformę pod model i postawiłem na stół do drukarki na 50 stopni. Szklany pojemnik jest chyba lepszy od tej wersji z puszką, ponieważ na bieżąco można kontrolować co się dzieje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 27 paź 2015, 18:34 
Offline

Rejestracja: sobota 18 lip 2015, 22:38
Posty: 40
Obrazek

Ja wydruk wkładam do garnka. Ręcznik papierowy nasączam acetonem i rozkładam na ściankach garnka tak, że cały wydruk jest otoczony nasączonym papierem.
Całość zamykam przykrywką.
Po ok 5h wydruk jest wygładzony.

Nie wiem jak się dodaje zdjęcie bezpośrednio do posta?

Edit by MIS:
Tak:
Kod:
[img]http://s1.fotowrzut.pl/RVC9I1A1EG/1.jpg[/img]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 07 gru 2015, 11:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 sie 2014, 09:19
Posty: 315
Lokalizacja: Warszawa/ Zachod
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Troche przekombinowalem...
Material PLA. Temp 210C, predkosc 40mm/s. Widzialem ze na poczatku troche rozmazywal plastik wiec skrecilem mu extrusion mulltiplier na 80% i wyszlo dziurawo. Bridges - masakra...

Ale Falcon Milenium wyszedl mi tak:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

_________________
Pozdrawiam,
Przemek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 07 gru 2015, 11:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 20 mar 2011, 23:59
Posty: 1000
Lokalizacja: --
Japim, masz za wysoką temperaturę na ekstruderze, ustaw 195st i wydrukuj jeszcze raz
210 to już stanowczo za dużo, do tego przy taki wysokich tempreaturach masz problemy z retrakcją bo zostawia nitki między słupkami

ja drukuje PLA do 195 st!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 09 gru 2015, 23:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 sie 2014, 09:19
Posty: 315
Lokalizacja: Warszawa/ Zachod
Zjechalem z temperatura do 195 ale niewiele pomoglo - nadal mam nitki.
Eksperymentowalem troche z warstwami/predkosciami i te najmniejsze detale przy mojej dyszy 0.4mm nie chca mi wychodzic.

Zrobilem sobie taki test:
https://drive.google.com/file/d/0B6gXJ2 ... sp=sharing

A jego wyniki wygladaja tak:
https://goo.gl/photos/v2q4BBEbcQNzUktA9
caly album tutaj:
https://plus.google.com/u/0/photos/1000 ... 0856248513

Za kazdym razem gdy zaczyna nowa scianke w dyszy brakuje materialu i zostawia 2 - 3 mm przerwe - widac na cienkich sciankach.
Dzieje sie tak niezaleznie od temperatury i chlodzenia oraz niezaleznie od predkosci. Wydrukowalem sobie nowe kola "osciowe". Mam niby J-head full metal. Przy grubych wydrukach nie widac tych przerw, ale cienkie scianki doprowadzaja mnie do szewskiej pasji..

_________________
Pozdrawiam,
Przemek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 10 gru 2015, 09:39 
Offline

Rejestracja: czwartek 10 gru 2015, 09:36
Posty: 1
witam wszystkich :)

@Japim
a masz skalibrowany extruder?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 10 gru 2015, 11:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 19 sty 2014, 17:21
Posty: 884
Lokalizacja: Lublin
Japim pisze:
Za kazdym razem gdy zaczyna nowa scianke w dyszy brakuje materialu i zostawia 2 - 3 mm przerwe - widac na cienkich sciankach.

Sam sobie odpowiedziałeś, powinieneś zapoznać się z zakładką Printer Settings >> Extruder1 w Slic3r

Edit: Ten element który dałeś jest skopany, widziałem ze błędnie został pocięty i z ciekawości wydrukowałem, nie mam żadnych problemow z drukowaniem, małych anie dużych elementów a ten element wyszedł podobnie jak na Twoich fotach.

Cytuj:
Średnica dyszy (Nozzle diameter), jest to średnica otworu kapilarnego, przez który przeciskany jest roztopiony drut.
Odsunięcie wytłaczarki (Extruder offset) to wartość odsunięcia od siebie dysz głowic drukujących. Od precyzyjnego określenia tej wartości, zależy czy wydruki kolorowe będą idealnie spasowane.
Długość wycofania drutu (Lenght) jest mierzona w mm i wynosi zazwyczaj 1.2 * długość otworu kapilarnego. Długość kapilary, można zmierzyć za pomocą wiertła, o średnicy otworu prowadzącego. Czyli mierzymy długość wiertła, nakładamy na nie dyszę i mierzymy ponownie z nałożoną dyszą. Różnica tych dwóch pomiarów będzie naszą długością otworu kapilarnego.
Podniesienie głowicy, przy jałowych ruchach (Lift Z) powoduje, że pomiędzy kolejnymi pustymi przelotami głowicy nad wydrukiem, cała oś zet podnosi się o zadaną wartość ustawioną w tym miejscu. Te podniesienie, związane jest bezpośrednio z retrakcją.
Prędkość (Speed), prędkość z jaką materiał będzie wycofywany.
Extra lenght on restart <- szczerze powiedziawszy nie używałem tego parametru i nie wiem, co on powoduje
Minimalna odległość jaką przebędzie głowica po wycofaniu drutu (Minimal travel after retraction), czyli kiedy materiał będzie wycofywany do głowicy, a kiedy ruch odbędzie się bez wykonywania tej operacji.
Wycofaj drut przy zmianie warstwy (Retract on layer change)

http://niezbednik-3d.blogspot.com/2015/ ... -jego.html

_________________
TAROT Ironman FY650 - 3DR Pixhawk - MT3510 - Skywalker 4in1 - T-2D - Boscam 5.8GHz
Thingiverse: http://www.thingiverse.com/Eldrid/designs


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 10 gru 2015, 12:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 sie 2014, 09:19
Posty: 315
Lokalizacja: Warszawa/ Zachod
Ja wiem jak działa retrakcja. Napisałem wyraźnie ze problem dotyczy ścianek a nie nowej warstwy. Mam ustawione żeby retrakcja robił tylko przy zmianie warstwy.

Wrzuć fotkę swoich wydruków. Jak w takim razie w slicer ze to pociąć? Mogę spróbować tego wydruku w Curze żeby zobaczyć cy to jest wina slicera czy mojej drukarki.

_________________
Pozdrawiam,
Przemek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 10 gru 2015, 13:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 19 sty 2014, 17:21
Posty: 884
Lokalizacja: Lublin
Na moje oko ta cienka ścianka ma 0.2mm więc nic nie zrobisz, nie da się wydrukować prawidłowo dyszą 0.4mm ścianki grubości 0.2, jestem teraz zajęty ale wieczorem zmierzę ile ma ta ścianka ;-)
Myślę ze slic3r podaje odpowiednią ilość filamentu na ściankę 0.2 i wychodzi ta dziura na łączeniu, moje domysły.

_________________
TAROT Ironman FY650 - 3DR Pixhawk - MT3510 - Skywalker 4in1 - T-2D - Boscam 5.8GHz
Thingiverse: http://www.thingiverse.com/Eldrid/designs


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 10 gru 2015, 14:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 sie 2014, 09:19
Posty: 315
Lokalizacja: Warszawa/ Zachod
Mogę spróbować ustawić retrakcje wszędzie i włączyć właśnie ten parametr extra length. Zaobserwowałem ze gdy głowica szybko rusza z miejsca gdzie skończyła właśnie druk to filament jeszcze ciągnie się I jest sztucznie wyciągny z dyszy.

_________________
Pozdrawiam,
Przemek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 133 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.