Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 26 cze 2017, 13:20


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 124 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 19 paź 2016, 20:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 18 maja 2015, 11:33
Posty: 857
Lokalizacja: Myślenice
Nie wiem czego używasz ale w Repetier - Host jest taka funkcja MIRROR.
Nie wiem czy jej zmiana - włączenie jest zapamiętywane w programie.
Wypróbuj czy to coś da.

Jerzy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 19 paź 2016, 21:28 
Offline

Rejestracja: sobota 04 sty 2014, 11:35
Posty: 146
Lokalizacja: Kalisz
yorg68 pisze:
Nie wiem czego używasz ale w Repetier - Host jest taka funkcja MIRROR.
Nie wiem czy jej zmiana - włączenie jest zapamiętywane w programie.
Wypróbuj czy to coś da.

Jerzy


Niestety nic to nie dało - walczę dalej :) ale powoli kończą mi się pomysły.

_________________
DJI Phantom 3 Advanced


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 19 paź 2016, 22:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 18 maja 2015, 11:33
Posty: 857
Lokalizacja: Myślenice
Proponuję w takim razie jeszcze raz wgrać Repetiera-firmware - w szczególności zwróć uwagę na rewersy. Może gdzieś jest o jeden odhaczony "ptaszek" za dużo.
Ale przy naszych Prusach nie było żadnych kombinacji - przepatrz ewentualnie jakieś tutoriale z konfig. firmware np. na YT.

Jerzy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 20 paź 2016, 05:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10047
Lokalizacja: Mikoszewo
Jak dasz HOME X i Y stojąc przed drukarką to głowica powinna pojechać w lewo a stół odjechać od ciebie ustawiając tym samym dyszę w lewym dolnym rogu stołu. Masz tak?

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 20 paź 2016, 05:51 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 3895
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Verid, to jest zależne od ustawienia krańcówek :-P

_________________
Pozdrawiam, Artur
Mam DJI PH1... oraz PH3 Advanced... Przepraszam :oops:
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 20 paź 2016, 06:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10047
Lokalizacja: Mikoszewo
Nie, to jest zależne od ustawień kierunków obrotów. Krańcówka informuje cię tylko ze dojechałeś do końca danej osi i ma zatrzymać silnik.
Narysuj sobie zwykły układ współrzędnych. X poziomo, Y pionowo, wartości dodatnie po prawej i nad wykresem. Tak ma się orientować twoja drukarka. Jak masz obroty nie w tą stronę to dla jednej lub obu osi wartości dodatnie będą się znajdowały nie z tej strony wykresu przez co druk będzie w lusterku. Dla zobrazowania, jak pochrzanisz kierunki dla Zetki to drukarka będzie usiłowała ci drukować w dół.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 20 paź 2016, 06:17 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 3895
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Najczęstszym "układem" jest taki jak poniżej (Krańcówki umieszczone X-Max Y-Max Z-Min):

Obrazek

_________________
Pozdrawiam, Artur
Mam DJI PH1... oraz PH3 Advanced... Przepraszam :oops:
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 20 paź 2016, 06:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10047
Lokalizacja: Mikoszewo
Kowal pisze:
Najczęstszym "układem" jest taki jak poniżej (Krańcówki umieszczone X-Max Y-Max Z-Min):

Nie wiem skąd wziąłeś stwierdzenie że najczęstszym bo te drukarki z którymi miałem do tej pory styczność miały krańcówki tylko w MIN dla każdej osi a zakres maksymalny był ograniczony w sofcie.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 20 paź 2016, 06:50 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 3895
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Verid, wolna wola koństruktora :mrgreen:
Ja wolę, aby stół z wydrukiem wyjeżdżał do przodu, a głowica... tutaj dowolność czy w prawo, czy w lewo, ale jakoś tak mają wszystkie M90 że w prawo :-P

_________________
Pozdrawiam, Artur
Mam DJI PH1... oraz PH3 Advanced... Przepraszam :oops:
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 20 paź 2016, 07:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10047
Lokalizacja: Mikoszewo
Wiesz, jak ja wezmę swoją w łapę i obrócę o 180st. albo po prostu obejdę w koło to też będę miał stół do siebie i głowicę po prawej w trakcie zerowania :mrgreen: ale wydruki wyjdą obrócone w obu osiach w stosunku do tego co ustawiłem w slicerze. I to jest ok. Gorzej gdy mechanika a co za tym wydruk jest obrócony tylko w jednej osi...

BTW - wyjazd stołu do ciebie po zakończeniu wydruku to jest jedna linijka G-code. Nie wiem w czym kroisz ale Cura ma możliwość ustawienia pod siebie początkowego i końcowego G-code więc sobie dopisałem do defaultowego że jak skończy pluć to ma wyjechać do mnie i teraz każdy zakończony druk elegancko jedzie pod nos.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 20 paź 2016, 07:32 
Offline

Rejestracja: sobota 04 sty 2014, 11:35
Posty: 146
Lokalizacja: Kalisz
Układ krańcówek mam taki jak na tym zdjęciu http://i.imgur.com/FT3wGKG.jpg
Różnica tylko taka że silnik od Y jest po prawej stronie paska.
Chyba faktycznie muszę jeszcze raz skonfigurować od początku Repetiera-firmware (chociaż robiłem to już kilka razy : ) )

_________________
DJI Phantom 3 Advanced


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 20 paź 2016, 07:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10047
Lokalizacja: Mikoszewo
MarysM pisze:
Układ krańcówek mam taki jak na tym zdjęciu

O, widzę znajoma ramę :mrgreen: Mamy to samo, z tą różnicą że krańcówka X jest u mnie po przeciwnej stronie.
Po której stronie paska jest silnik jest bez znaczenia. Ważne w którą ciągnie stół/głowicę jak dasz HOME.
W tym układzie głowica powinna ci jechać do silnika X i tam powinieneś mieć krańcówkę a stół powinien od ciebie odjeżdżać czyli krańcówkę Y masz w dobrym miejscu.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 20 paź 2016, 07:59 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 3895
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
MarysM, przekręć w Ramsie wtyczkę od silnika Y o 180° i wszystko będzie dobrze działać :-D

_________________
Pozdrawiam, Artur
Mam DJI PH1... oraz PH3 Advanced... Przepraszam :oops:
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 20 paź 2016, 08:27 
Offline

Rejestracja: sobota 04 sty 2014, 11:35
Posty: 146
Lokalizacja: Kalisz
Kowal pisze:
MarysM, przekręć w Ramsie wtyczkę od silnika Y o 180° i wszystko będzie dobrze działać :-D


Sprawdzę to popołudniu, ale z tego co pamiętam to już tak robiłem i wtedy po wciśnięci HOME stół poruszał się w przeciwnym kierunku- sprawdzę jeszcze raz może coś nie tak robię i pewnie zmiana kabli musi spowodować też zmianę w ustawieniach firmware Repetiera

Może ja faktycznie czegoś nie rozumiem :) bo teoretycznie ruch stołu i głowicy do krańcówek przy obecnej konfiguracji jest ok.
A może to problem z programie.
Jak dodaję obiekt do wydruku w Repetier HOST to mam taki podgląd - Lewy dolny róg oznaczony kropką czyli X 0, Y 0 i Z 0 (chyba dobrze rozumiem):
Obrazek

a wydruk wychodzi taki:

Obrazek

_________________
DJI Phantom 3 Advanced


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 20 paź 2016, 16:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 12 paź 2015, 15:20
Posty: 35
Lokalizacja: Warszawa
Kowal pisze:
MarysM, przekręć w Ramsie wtyczkę od silnika Y o 180° i wszystko będzie dobrze działać :-D


racja :)

https://www.reddit.com/r/Reprap/comment ... _mirrored/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 124 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.