Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 25 maja 2018, 11:56


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 133 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9
Autor Wiadomość
Post: czwartek 20 paź 2016, 18:57 
Offline

Rejestracja: sobota 04 sty 2014, 11:35
Posty: 146
Lokalizacja: Kalisz
Wykonałem wszystkie czynności jakie podaliście - i d..pa blada :-|
Przeprogramowałem od nowa firmware i też nic :(

_________________
DJI Phantom 3 Advanced


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 20 paź 2016, 19:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 18 maja 2015, 11:33
Posty: 884
Lokalizacja: Myślenice
Wyłącz wszystko i po prostu nie rób dziś już nic.
Ja po uruchomieniu swojej skłonny byłem w cuda uwierzyć.
Jutro nowy dzień ... :-P

Jerzy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 20 paź 2016, 19:22 
Offline

Rejestracja: sobota 04 sty 2014, 11:35
Posty: 146
Lokalizacja: Kalisz
yorg68 pisze:
Wyłącz wszystko i po prostu nie rób dziś już nic.
Ja po uruchomieniu swojej skłonny byłem w cuda uwierzyć.
Jutro nowy dzień ... :-P

Jerzy


Dokładnie tak zrobię

Dzięki za radę :-D

Mariusz

_________________
DJI Phantom 3 Advanced


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 20 paź 2016, 21:23 
Offline

Rejestracja: sobota 04 sty 2014, 11:35
Posty: 146
Lokalizacja: Kalisz
Verid pisze:
MarysM pisze:
Układ krańcówek mam taki jak na tym zdjęciu

O, widzę znajoma ramę :mrgreen: Mamy to samo, z tą różnicą że krańcówka X jest u mnie po przeciwnej stronie.
Po której stronie paska jest silnik jest bez znaczenia. Ważne w którą ciągnie stół/głowicę jak dasz HOME.
W tym układzie głowica powinna ci jechać do silnika X i tam powinieneś mieć krańcówkę a stół powinien od ciebie odjeżdżać czyli krańcówkę Y masz w dobrym miejscu.


Jeśli przy Home głowica jedzie do prawej strony a stół odjeżdża do tylu to na jakich współrzędnych znajduje się głowica ? Wg mnie X 200 i Y 0. Ja natomiast w repetier Host widzę X 200 i Y 200 - może tu jest jakiś problem ?

Zauważyłem jeszcze jedno - jak dam komendę ustawienia głowicy na współrzędnych X0 i Y0 to głowica idzie do górnego lewego rogu (stół porusza się w moją stronę). Wydaje mi się że punkt X Y zero powinien być w lewym dolnym rogu stołu.

EDIT:

Pomogło przełożenie silnika od Y na drugą stronę paska. :-P

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

_________________
DJI Phantom 3 Advanced


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 20 lut 2018, 00:40 
Offline

Rejestracja: sobota 27 sty 2018, 22:37
Posty: 3
Lokalizacja: Chudów
Witam!

Potrzebuję pomocy w konfiguracji Marlina dla Arduino do drukarki D-Bot Core-XY 3D Printer
Po wgraniu konfiguracji: https://www.thingiverse.com/thing:2089485/#comments
drukarka zaczęła się dziwnie zachowywać. A mianowicie, po pocięciu modelu i wciśnięciu guzika Print głowica powinna ustawić się w pozycji 0,0,0, wg krańcówek po czym obniżyć się o 5mm w osi Z.
U mnie jednak wykonuje ruch - 32mm po Y i 5mm po Z. Dodatkowo wydruk na stole jest przesunięty o tą wartość względem środka stołu.
Inny przypadek - ruch 32mm wykonywany jest po wciśnięciu domku w Repetier-Host i kliknięciu wysunięcia filamentu. Czyli najpierw jest realizowany ruch po Y-32mm, a następnie wysuwa filament.

Który parametr w zakładce Configuration.h odpowiada za ten ruch?


Ostatnio zmieniony wtorek 20 lut 2018, 22:43 przez zeyer, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 20 lut 2018, 05:25 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4210
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
zeyer pisze:
Który parametr ... odpowiada za ten ruch?

Start gcode w slikerze :-P

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 20 lut 2018, 22:50 
Offline

Rejestracja: sobota 27 sty 2018, 22:37
Posty: 3
Lokalizacja: Chudów
Kowal pisze:
Start gcode w slikerze


W Slicer 7w "Printer Settings" mam ustawione tak:

Start G-code:
G28 ; home all axes
G1 Z5 F5000 ; lift nozzle

End G-cod:
M104 S0 ; turn off temperature
G28 X0 ; home X axis
G28 Y0 ; home Y axis
M84 ; disable motors

Nie bardzo wiem co należałoby zmienić w tym G-codzie aby zniwelować ten ruch po osi Y.

W ramach uzupełnienia, ustawień w slicer nie zmieniałem a jedynie zmieniłem wersję Marlina na 1.1.0 w Arduino.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 21 lut 2018, 21:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 30 sie 2011, 13:49
Posty: 340
Lokalizacja: Żory
zeyer pisze:
Witam!

Potrzebuję pomocy w konfiguracji Marlina dla Arduino do drukarki D-Bot Core-XY 3D Printer
Po wgraniu konfiguracji: https://www.thingiverse.com/thing:2089485/#comments
drukarka zaczęła się dziwnie zachowywać. A mianowicie, po pocięciu modelu i wciśnięciu guzika Print głowica powinna ustawić się w pozycji 0,0,0, wg krańcówek po czym obniżyć się o 5mm w osi Z.
U mnie jednak wykonuje ruch - 32mm po Y i 5mm po Z. Dodatkowo wydruk na stole jest przesunięty o tą wartość względem środka stołu.
Inny przypadek - ruch 32mm wykonywany jest po wciśnięciu domku w Repetier-Host i kliknięciu wysunięcia filamentu. Czyli najpierw jest realizowany ruch po Y-32mm, a następnie wysuwa filament.

Który parametr w zakładce Configuration.h odpowiada za ten ruch?
Kolego a skonfiguruj oprogramowanie dla swojej drukarki przez ta strone https://www.repetier.com/firmware/v092/
I wgraj przez arduino. Jest to proste i dosyć intuicyjne ;)
Jak coś to pisz pw

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

_________________
Futaba 6j,Turnigy 9x,eleres,AV 200mw 5,8,tri,KFC v2,OSD,Hexa,H-quad,skrzydełka,naza v2,fox 800
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 22 lut 2018, 20:13 
Offline

Rejestracja: sobota 27 sty 2018, 22:37
Posty: 3
Lokalizacja: Chudów
JaNoT pisze:
Jest to proste i dosyć intuicyjne ;)


W tym konfiguratorze są dziesiątki opcji do wpisania lub zaznaczenia. Szaleństwo jakieś.
Nawet ze szwagrem po flaszce nie dam rady tego przejść :-(

Nie pozostaje mi chyba nic innego jak wrócić do starej wersji Marlina być może nie ma większych różnic między 1.0, a 1.1.0.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 22 lut 2018, 20:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 18 maja 2015, 11:33
Posty: 884
Lokalizacja: Myślenice
Przepatrz ten temat: viewtopic.php?f=63&t=24104
Jest to trochę duuużo stron - ale przy odrobinie cierpliwości znajdziesz obsługę repetiera.

Jerzy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 22 lut 2018, 21:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 30 sie 2011, 13:49
Posty: 340
Lokalizacja: Żory
Nie ma co się bać tej mnogości opcji, na początku wystarczy ustawić podstawowe parametry a z czasem eksperymentować z innymi. Dodatkowo większość jest opisana lub można się domyślić zaś niezrozumiałych zwyczajnie nie ruszać ;)

_________________
Futaba 6j,Turnigy 9x,eleres,AV 200mw 5,8,tri,KFC v2,OSD,Hexa,H-quad,skrzydełka,naza v2,fox 800
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 27 mar 2018, 20:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 06 sie 2015, 09:44
Posty: 76
Lokalizacja: Poznań
Hej, może Wy będziecie w stanie mi pomóc ;)
Po kalibracji delty Anycubic Kossel - drukuję kostkę 20x20 (Layer height: 0.4 i 0.2) no i tutaj jest dupa - bo wychodzi 19.9x20.1 (wysokość jeszcze sprawdzę) - gdzie szukać przyczyny ?

_________________
Hexa Tarot 690__| Lisam LS210
Pioneer 1400____| Hubsan Q4
Hubsan h107d___| QAV250
Eachine QX90____| s500
i się rozrasta :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 28 mar 2018, 07:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 sie 2014, 09:19
Posty: 241
Lokalizacja: Warszawa/ Zachod
Żadna dupa - po prostu matematyka.

Jak drukujesz pierwszą warstwą 0.3mm a póżniej 0.2mm lub 0.4mm to slicer robi tak:
1 x 0.3mm + 49 x 0.4mm = 19.9mm - przecież nie wydrukuje Ci 49.25 warstwy - no nie?
tak samo dla 0.2mm: 1 x 0.3mm + 99 x 0.2mm = 20.1mm (bo 98.5 warstwy zaokrągla w górę do 99) - ot co.

Chcesz mieć równy wymiar to najpierw go sobie policz... i rozłóż na liczbę warstw. Albo startuj z warstwy 0.2mm.
Ważniejsze w kalibracji są wymiary poprzeczne.

_________________
Pozdrawiam,
Przemek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 133 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.