Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 16 lis 2018, 21:54


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 118 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 02 lut 2016, 13:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4248
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Macie jakiś pomysł na montaż takiego czujnika pojemnościowego do "auto kalibracji" :roll:
"Przebudowuję" wózek osi X, i mógł bym od razu "dorysować" jakieś mocowanie, ale nie mam pomysłu w którym miejscu... :cry:
"Przebudowa" polega na zmianie mocowania ekstrudera, czyli pod Goliat-a bez "blachy mocującej", i "poprawieniu" otworów nakrętek M3, bo miały wymiar 5,8mm, więc nic dziwnego, że się "obkręcały"... :evil:

Obrazek

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 lut 2016, 13:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 13:51
Posty: 367
Przemyśl dobrze mocowanie takiego czujnika bo to jest niezłe bydle, popatrz na necie jak ludzie mocują aby ci ten czujnik nie zawadzał w czymś.
Ja miałem taki czujnik montować u siebie, nawet go mam ,ale odpuściłem .
Pierwsza sprawa to przeczytanych parę tematów na temat ustawiania tego i problemach.
Druga sprawa, że od montażu endstopu optycznego na Z praktycznie nic nie poziomowałem, ani jednej śrubki nie ruszałem od stołu i wszystko do dziś śmiga ładnie.

Oczywiście nie żebym cię zniechęcał, bo jestem ciekawy jak ci to wyjdzie ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 lut 2016, 14:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4248
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Może masz Ty i rację :-D Po co sobie życie utrudniać :-P Założę krańcówkę opto, bo jakoś ta mechaniczna nie bardzo mi się sprawdza... :-/

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 lut 2016, 18:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 gru 2010, 15:14
Posty: 2222
Lokalizacja: Londyn
tzn masz cos zle
mechaniczne chodza w wiekszosci sprzetow i jest OK
a przede wszystkim prosto


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 04 lut 2016, 21:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4248
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Po wielu próbach, porażkach ostateczne powodzenie, ale połowiczne... to znaczy wydrukowałem "tunel", ale w dwóch częściach:

Obrazek Obrazek

Po sklejeniu acetonem (idealny dla ABS), okazało się, że jednak się nie zmieści pod wózek X :evil:

Przypomniałem sobie, że kiedyś, jak jeszcze drukarka była w "powijakach", Kolega z RepRap-owa wydrukował mi obniżony do 12mm tunel. A to efekt końcowy :-D:

Obrazek

Wentylator 60x60x10 o wydajności 34m³/h i podobno cichy 17,3dB

Obrazek

Wynik "centrowania" widoczny dopiero po zrobieniu zdjęcia Obrazek Ale nie będę z tym na razie "walczył" Obrazek

Obrazek

Powierzchnię dolną tunelu ustawiłem 3mm powyżej "home Z":

Obrazek

Na koniec "parka chłodząca" w komplecie :-D:

Obrazek

I wreszcie będę mógł wrócić do drukowania "łatwiejszym" PLA :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 05 lut 2016, 00:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3248
Lokalizacja: Olsztyn
Artur, próbowałeś już drukować ten wydruk testowy pokazujący możliwości drukarki ?

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 05 lut 2016, 01:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9168
Lokalizacja: Bytom
PiotrSz pisze:
Artur, próbowałeś już drukować ten wydruk testowy pokazujący możliwości drukarki ?
:-P :lol:
Choć patrząc na dotychczasowe wydruki nie powinno być źle.
Edit...
A tunel chłodzący obejmujący głowicę dookoła może i jest w teorii najlepszy, ale brak dostępu do dyszy od przodu (żeby np pensetą urwać wykapki z głowicy albo inne śmieci) jest dość irytujący.
Poużywasz to się przekonasz. Najwyżej zaprojektujesz i wydrukujesz se inny :-)

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 05 lut 2016, 08:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4248
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
PiotrSz pisze:
Artur, próbowałeś już drukować ten wydruk testowy pokazujący możliwości drukarki ?
Nie, nie próbowałem, bo po pierwsze primo: nie wiem który to wydruk, a po drugie primo: biżuterii drukować nie będę, więc jak na razie, taka "dokładność" druku jak jest, mi wystarcza :-P

Miś pisze:
A tunel chłodzący obejmujący głowicę dookoła może i jest w teorii najlepszy, ale brak dostępu do dyszy od przodu (żeby np pęsetą urwać wykapki z głowicy albo inne śmieci) jest dość irytujący.
I tak zawsze o tych "wykapkach" zapominam, i panicznie usuwam je ze stołu :mrgreen:

Miś pisze:
Poużywasz to się przekonasz. Najwyżej zaprojektujesz i wydrukujesz se inny :-)
Już mam "w tyle głowy" tunel pod wentylator typu "turbina" (taki jak na radiatorze), bo mnie straszą, że z tego, to będzie ledwo co wiało :shock:

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 05 lut 2016, 08:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 13:51
Posty: 367
Ja mam turbinkę u siebie (+ tunel na 2 dysze) i ustawiam max 50% , nawet na 20% wystarcza.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 05 lut 2016, 10:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3248
Lokalizacja: Olsztyn
Kowal pisze:
Nie, nie próbowałem, bo po pierwsze primo: nie wiem który to wydruk, a po drugie primo: biżuterii drukować nie będę, więc jak na razie, taka "dokładność" druku jak jest, mi wystarcza

Nikt Ci nie każe drukować biżuterii ;-) ale jestem ciekawy jak Ci to wyjdzie bo w sumie moja drukarka będzie miała większość części takich samych ja Twoje ;)
Chodzi o wydruk z tego tematu viewtopic.php?f=63&t=30754

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 05 lut 2016, 18:59 
Offline

Rejestracja: niedziela 23 paź 2011, 22:02
Posty: 1823
Lokalizacja: Malbork
Kowal się wstydzi że wyjdzie mu to co Tieman-owi xD

_________________
Nie mam ogniw a zgrzewarka w przerwanym procesie modernizacji.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 05 lut 2016, 19:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3248
Lokalizacja: Olsztyn
Lee, Artur dwa tygodnie temu był zieloniutki a dzisiaj już drukuje więc czemu się wstydzić, nie bardzo rozumiem ?

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 05 lut 2016, 21:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4248
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Zrobiłem trzy podejścia, i trzy razy, w tym samym miejscu wycofało mi filament, i dalszy druk był bez "materiału" w powietrzu :evil:
Żeby nie było, że ściemniam :-P

Obrazek Obrazek

Teraz "idzie" już 2h wydruku bimala do mobius-a, i wszystko jest 'ok

Obrazek

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 05 lut 2016, 22:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3248
Lokalizacja: Olsztyn
Artur, a może Ci źle się pocięło ?

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 05 lut 2016, 22:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4248
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
"Ciąłem" dwa razy jedna STL-kę, a później drugą. Raczej nie jest to wina sli3r, bo "tnę" nim wszystko :-P
Właśnie w tej chwili skończył się wydruk bimbala. Zaraz wstawię fotki :-D

Się poparzyłem o stolik... :-x Ale fotki są :-D:

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Drukowane z projektu thingiverse: X520 Mobius Gimbal v2 Bez podpór, filament ABS+ DevilDesign Temperatur nie podaję, bo nie wierzę w to, co pokazuje wyświetlacz :mrgreen:
Zakupiłem już -50-850 degree Non-contact Digital Laser Infrared Thermometer IR, i jak dotrze, to będę mógł wreszcie porządnie skalibrować temperatury w drukarce :-D

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 118 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.