Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 21 kwie 2018, 06:45


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
Post: niedziela 08 mar 2015, 07:14 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 14 cze 2010, 17:26
Posty: 323
Lokalizacja: Mielec
@Miś, podziękował ;-)
Układu nie zrobię bo nie umiem :mrgreen: wiec bedzie wersja pierwsza :-D

Pozdr

_________________
Ale ja się nie znam więc nie ponoszę odpowiedzialności za skutki wynikłe z jakichkolwiek decyzji podjętych na podstawie moich wypowiedzi :-)

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 20 paź 2015, 11:03 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 04 maja 2015, 10:06
Posty: 94
Modyfikuję mojego mendela i zastanawiam się nad sterownikiem Rumba. Będę miał stół 300 x 200 i chciałbym aby był na 24V. Dotychczas wszystko działało na 12V i teraz mam pytanie. Co muszę wymienić aby wszystko działało na zasilaczy 24V (wentylatory, grzałkę )? Czy lepiej dać dwa zasilacze 12 i 24v i wszystko oprócz stołu zasilić z 12V? A może to nic mi nie zmieni i zostać przy Ramps 1.4?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 20 paź 2015, 13:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9098
Lokalizacja: Bytom
Na Rumbie jest przetwornica z 24 na 12V do wentylatorów i ewentualnie oświetlenia.
Więc tylko wymiana grzałki na 24V, odpowiednie przełożenie zworek na Rumbie i całość zasilasz z 24V. A wentylatory i oświetlenie dostają po staremu 12V.
Plusem takiego rozwiązania są mniejsze straty na kablach i mosfetach, oraz lepsze działanie silników przy 24V (osiągają większe prędkości).

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 20 paź 2015, 18:45 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 14 cze 2010, 17:26
Posty: 323
Lokalizacja: Mielec
Czyli, że bez ryzyka mozna zasilić Rumbę 24V na wejściu ?

_________________
Ale ja się nie znam więc nie ponoszę odpowiedzialności za skutki wynikłe z jakichkolwiek decyzji podjętych na podstawie moich wypowiedzi :-)

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 20 paź 2015, 18:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9098
Lokalizacja: Bytom
Tak, oczywiście. Tylko przeczytaj punkt 4 pierwszego postu i się zastosuj.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 20 paź 2015, 20:51 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 04 maja 2015, 10:06
Posty: 94
Planuje podłączyć stół 300 x 200 czy wbudowany modem da sobie radę z taką mocą?

Wysłane z mojego SM-P605 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 20 paź 2015, 21:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9098
Lokalizacja: Bytom
Przy 24V spokojnie. Najwyżej dorobisz radiator jak będzie zbyt gorący mosfet. Ale nie powinien.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 05 lis 2015, 10:03 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 04 maja 2015, 10:06
Posty: 94
Czy jest zauważalna różnica przy zamontowaniu DRV8825 w zamian za A4988? Niby jest większa ilość kroków ale czy to coś w praktyce daje? Czy przypadkiem sterownik nie ma więcej do liczenia wtedy ? Czy prądy na silniku nie są mniejsze? Może ciszej drukarka pracuje ładniejsze wydruki?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 05 lis 2015, 12:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9098
Lokalizacja: Bytom
viewtopic.php?p=411752#p411752

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 07 gru 2017, 11:00 
Offline

Rejestracja: czwartek 16 lis 2017, 17:36
Posty: 4
Lokalizacja: Katowice
Witam
Jest to pierwsza moja drukarka,padła elektronika,kupiłem RUMBĘ,podłączyłem,i dalej nie mogę ruszyć.Kombinowanie nic nie daje,proszę o wyrozumiałość i pomoc.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 07 gru 2017, 11:28 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 875
Lokalizacja: Legnica
Pierwszy post to w przywitalni. A jeśli zarejestrowałeś się akurat na tym forum szukając pomocy z drukarką to pomyliłeś fora. Poza tym szukając pomocy dałbyś jakieś informacje.. Jakbyś powiedział "zepsuło mi się auto, wymieniłem silnik i dalej nie działa, co zrobić?" ktoś by Ci pomógł?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 07 gru 2017, 18:54 
Offline

Rejestracja: czwartek 16 lis 2017, 17:36
Posty: 4
Lokalizacja: Katowice
Przepraszam racja.Potrzebuję pomocy właściwie od podstaw.W zeszłym roku kupiłem drukarkę 3D dwa extrudery,pracowała bardzo ładnie.Po trzech miesiącach padła elektronika,kupiłem od firmy Dur3ek z Wrocławia.Gwarancja 2 lata.Ale firma splajtowała i dosłownie "wypieli" sie na moją reklamację.Nawet Sąd konsumencki nic nie pomógł.Kupiłem sterownik RUMBA.Podłączyłem wg schematu,i dalej stoi wszystko.Są opisy jak zaprogramować i wgrać Firmware,ale jestem elektronikiem kiepskim,z zawodu mechanikiem samochodowym,i nie mogę się w tych opisach połapać.Stąd moja prośba.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 08 gru 2017, 13:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 436
Lokalizacja: Warszawa
Rety jakies szczegoly typu jaka drukarka, jaka mechanika jaka kinematyka ruchow? Model jakis chociaz cokolwiek.
Cytuj:
le jestem elektronikiem kiepskim,z zawodu mechanikiem samochodowym,

A ja nie jestem ani jednym ani drugim ale drukarke zbudowalem sam, troche wysilku to wymaga poczytac...

Poki co podales szczegoly na poziomie (przepraszam wszystkie Panie) Blondynki: "auto mi nie chce jechac"

musisz wgrac odpowiednio skonfigurowany firmware np Repetier https://www.repetier.com/documentation/ ... tallation/
mozna uzyc konfiguratora www https://www.repetier.com/firmware/v092/

ogolnie podstawy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 09 gru 2017, 12:31 
Offline

Rejestracja: czwartek 16 lis 2017, 17:36
Posty: 4
Lokalizacja: Katowice
DSCN0712 (Kopiowanie).JPG
DSCN0712 (Kopiowanie).JPG [ 224.46 KiB | Przeglądany 529 razy ]
DSCN0781 (Kopiowanie).JPG
DSCN0781 (Kopiowanie).JPG [ 185.24 KiB | Przeglądany 529 razy ]

Witam
Rozumiem,nie ukrywam że naichętniej zlecił bym ten problem komuś bardziej obytemu z problemem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 10 gru 2017, 16:33 
Offline

Rejestracja: czwartek 16 lis 2017, 17:36
Posty: 4
Lokalizacja: Katowice
Witam
Problem mam z krańcówkami.Zawsze otwarte krańcówki mechaniczne,podłączone jak na zdięciu między minus i "S"i żadnego efektu.Silniki pracują mimo zamknięcia obwodu włącznikiem.
DSCN1310 (Kopiowanie) (Kopiowanie).JPG
DSCN1310 (Kopiowanie) (Kopiowanie).JPG [ 291.87 KiB | Przeglądany 491 razy ]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.