Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 19 paź 2018, 23:36


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 128 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9
Autor Wiadomość
Post: piątek 10 kwie 2015, 08:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 paź 2012, 21:06
Posty: 223
Lokalizacja: Osowa
Nadal X-endy do kosza, spękanie tylko w okolicach łożysk liniowych:
Temperatura głowicy 245' C - wydruk niezbyt ładny , masa bąbelków i nierówności na ściankach.

Nie wiem czy głównym winowajcą tu nie jest osłona wentylatora do głowicy LAMA3D. Nie przylega ona idealnie do radiatora i z boku wydostaje się na dół strumień zimnego powietrza. Może tutaj jest problem?

Obrazek

_________________
Różne aeroplany...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 13 kwie 2015, 14:38 
Offline

Rejestracja: niedziela 23 mar 2014, 19:24
Posty: 104
Lokalizacja: Gdańsk
mauer, zaklej ta szpare tasma kaptonowa ;) U mnie takie 'uszczelnienie' pomoglo na czesc problemow ;)

T.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 13 kwie 2015, 18:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 paź 2012, 21:06
Posty: 223
Lokalizacja: Osowa
Tummi pisze:
mauer, zaklej ta szpare tasma kaptonowa ;) U mnie takie 'uszczelnienie' pomoglo na czesc problemow ;)

T.


W sumie to już to zrobiłem, akurat nie kaptonem ale w inny sposób, w tej chwili praktycznie "zimnego wiatru" pod głowicą nie ma. Niestety z braku czasu efekty modyfikacji sprawdzę dopiero w połowie tygodnia. Oby coś to zmieniło - chociaż inny polski ABS czeka w kolejce na wypróbowanie.. :mrgreen:

_________________
Różne aeroplany...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 13 kwie 2015, 19:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4248
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
mauer, nie wiem czy czytasz "tamto forum", ale:
marek91 pisze:
z firmy devildesign...Będzie też nowy ABS o wysokim płynięciu i zwiększonym spajaniu warstw.
marek91 pisze:
wysokie płynięcie oznacza że materiał będzie łatwo się ekstrudował przez głowicę - jak PLA, w Polsce tak jakoś się przyjęło że producenci używają bardzo "gęstych" ABSów, a za zachodnią granicą tych bardziej "wodnistych"

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 19 kwie 2015, 18:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 paź 2012, 21:06
Posty: 223
Lokalizacja: Osowa
Dzisiaj dzień rozrywki: wydrukowany smok z Thingiverse z dwóch kolorów ABS:
Biały ABS i żółty pochodzą od dwóch polskich producentów ale cenowo jest przepaść...
Ogólnie chciałem sprawdzić jak mi wyjdzie zmiana filamentu po wciśnięciu PAUZY w repetierze - nie jest źle, uniosłem głowicę o 10mm w górę, przepchnąłem ręcznie troszkę filamentu i zwolniłem pauzę. Głowica powróciła porządnie w swoje miejsce i druk spokojnie przebiegał dalej. :-D. Na twarzy (mojej oczywiście... :mrgreen: ) pełny banan.


Obrazek

_________________
Różne aeroplany...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 19 kwie 2015, 20:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9164
Lokalizacja: Bytom
Zamiast pauzy użyj specjalnej funkcji Repetiera "Zmiana filamentu"
Działa tak:
1. Pauzuje wydruk
2. podnosi głowice o 5mm robiąc przy tym retrakcję
3. Jedzie do punktu 0.0 (aby nie zakapac wydruku przy zmianie)
4. automatycznie wyciąga resztkę starego filamentu (retrakcja 50mm filamentu)
5. czeka na akcje użytkownika :
A - obracanie impulsatorem powoduje wciąganie lub wypychanie filamentu, czyli wtykamy nowy i krecimy impulsatorem w prawo aż zacznie wypływać właściwy kolor.
B - naciśnięcie impulsatora kontynuuje sekwencję
6. zeruje osie (jakbyśmy przypadkiem je przestawili przy wymianie filamentu)
7. wraca na pozycje gdzie skończył drukować
8. kontynuuje wydruk.

Przed 5B oczywiście odrywamy te nitkę którą wypluł.
Można to wywołać albo z menu LCD albo przypisać sobie pod przycisk szybkiego dostępu.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 19 kwie 2015, 20:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 paź 2012, 21:06
Posty: 223
Lokalizacja: Osowa
miś pisze:
Zamiast pauzy użyj specjalnej funkcji Repetiera "Zmiana filamentu"


Pewnie masz na myśli opcję w firmware Repetiera, ja używam na razie Marlina - jedynie Repetier Host z kompa steruje mi drukarką i tam w okienku jest opcja pauzy.

_________________
Różne aeroplany...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 19 kwie 2015, 20:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 gru 2010, 15:14
Posty: 2222
Lokalizacja: Londyn
ja zmieniam w trakcie druku nie uzywam opcji do zmiany ani pauzy
odcinam nozykiem i lamie jak filament znika w dziurce to delikatnie wsuwam drugi kolor
tak to wychodzi
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 128 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.