Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 18 sie 2018, 03:14


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 04 sty 2015, 00:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9157
Lokalizacja: Bytom
Czekając na resztę klamotów do mojej drukarki zacząłem przyglądać się oprogramowaniu Marlin.
Dla czego Marlin... W sumie nie wiem, próbowałem uruchomić też Repertiera, ale coś nie widział mi karty SD, po za tym wygląda mi na trochę mniej zaawansowany.
Za to Marlin ma w cholerę drobnych błędów, najprawdopodobniej nie mających wpływu na drukowanie, ale czasami upierdliwych.

Więc zacząłem przeglądać toto i poprawiać to co mnie irytuje, bawiąc się nim bez podłączonej mechaniki.
I tak powstało kilka poprawek. Tyczą się najświeższej wersji Marlina, czyli 1.0.1 ( https://github.com/ErikZalm/Marlin/archive/1.0.1.zip )

Poprawki są tu: http://members.upcpoczta.pl/r.bialy6/do ... is_v01.zip - trzeba zastąpić oryginalne pliki tymi z w.w. ZIP'a.

Co poprawiłem (lub wziąłem z wersji DEV):
- Działa wybór języka - czyli można wybrać Polski (jest wybrany)
- Enkoder obrotowy na wyświetlaczach ma dynamiczną szybkość - czym dłużej kręcimy tym szybciej zmieniają się dane. Z tego powodu usunąłem ruch osi po 10mm - jest zbędny.
- Poprawione Menu dla graficznego LCD - nie ma już nakładających się napisów.
- Regulacja parametrów w Menu dla graficznego LCD - lepsza czcionka, użyte dwie linie wyświetlacza, centrowanie napisów.
- Lekka zmiana ekranu powitalnego.
- Jak wpiszemy "CUSTOM_MENDEL_NAME" to wyświetla się w statusie zamiast nazwy kontrolera (czyli np. "MisioRepRap" zamiast "Rumba") :-)
- Poprawiona sygnalizacja na graficznym LCD grzania poszczególnych hotendów i stołu. Poprzednio zawsze kropka pokazywała na wszystkich hotendach grzanie tego nr1, a stół nie był pokazywany.
- Poprawiono wyświetlanie obrotów wentylatora. Teraz jest od 0-100% a nie od 1%
- Możliwość ustawienia "POWER_SUPPLY" na 0 - wtedy znika z LCD opcja włączania/wyłączania zasilania - bo po co ona jak tego nie używamy.

I to by było na tyle jeśli chodzi o zmiany w samym sofcie.

Opisywane przeze mnie sterowanie wentylatorów dla hotendów (wspólne dla wszystkich) uzyskujemy (przy Rumbie) ustawiając w "Configuration_adv.h" definicję "#define EXTRUDER_0_AUTO_FAN_PIN" na 8. Jak są dwa extrudery to kolejną, czyli "EXTRUDER_1" też na 8.

Teraz enkoder obrotowy. Jak komuś przekręcenie o jeden ząbek powoduje zwiększenie wartości o 4, to w "Configuration.h" odkomenowujemy i ustawiamy dwie linijki:
#define ENCODER_PULSES_PER_STEP 4
#define ENCODER_STEPS_PER_MENU_ITEM 1
I po kłopocie.

No, na razie starczy :-)

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 04 sty 2015, 01:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16384
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Echhh przez te Twoje fanaberie zaraz tu będzie odłam wszelakich forum reprapowych :-)
Podobnie było z Multiwiii.........

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 04 sty 2015, 01:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9157
Lokalizacja: Bytom
Pfff, poskładaj RePrapa, uruchom soft, to zobaczysz czy to tylko moje fanaberie :-)

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 04 sty 2015, 02:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16384
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
miś pisze:
zobaczysz czy to tylko moje fanaberie
Nie przeczę :-)
Tak dla porządku - Merlin to jest który w drabince kilku softów potrzebnych od A do Z wydruku? Pierwszy - najbardziej powiązany z fizycznością sprzętu?

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 04 sty 2015, 10:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 24 lip 2011, 20:15
Posty: 1558
Lokalizacja: Białystok/Grajewo
Misiu, usunięcie tego ruchu 10mm to fanaberia jednak :mrgreen: Akurat dla mnie jest to bardzo przydatne, bo nie chce mi się podłączać drukarki pod laptopa i za pomocą tego ruchu ustawiałem napięcie na stepstickach. Ruch w X i Y o 1mm powoduje gwałtowne skoki :-) Nie jest to płynne, a dziesiątką sobie można ładnie przesuwać osie ;)

Rurek, tak, w nim definiujesz wszystko co związane z mechniką. Jak się ma LCD, to innego już używać nie trzeba, wsadzasz kartę z plikiem i heja.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 04 sty 2015, 15:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9157
Lokalizacja: Bytom
Grzechu pisze:
Misiu, usunięcie tego ruchu 10mm to fanaberia jednak
Zostawiłem zakomentowane w kodzie. Ale przy dynamicznym impulsatorze przekręcenie o 1 obrót daje ze 60mm ruchu. Ale fakt, niczemu to nie przeszkadzało, a jak ktoś ma przyciski zamiast impulsatora to już koniecznie musi być. Więc wróci na swoje miejsce.

Cytuj:
Tak dla porządku - Merlin to jest który w drabince kilku softów potrzebnych od A do Z wydruku? Pierwszy - najbardziej powiązany z fizycznością sprzętu?
Ten wgrany wprost do sterownika "Rumba", który przekłada przygotowane wcześniej G cody na ruchy maszyny, steruje grzaniem i extruderem. Czyli inaczej Firmware do maszyny.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 04 sty 2015, 19:44 
Offline

Rejestracja: piątek 20 cze 2014, 08:42
Posty: 4
Lokalizacja: Bydgoszcz
miś pisze:
Poprawki są tu: http://romek_by.republika....popMis_v01.zip - trzeba zastąpić oryginalne pliki tymi z w.w. ZIP'a.

moje programistyczne serce krwawi widząc taki rodzaj dystrybucji zmian...
może jednak dałoby radę zrobić jak ustawa przewiduje? czyli fork na githubie i w nim zmiany (ewentualnie w branch'u)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 04 sty 2015, 20:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9157
Lokalizacja: Bytom
imrahil pisze:
może jednak dałoby radę zrobić jak ustawa przewiduje? czyli fork na githubie i w nim zmiany (ewentualnie w branch'u)
Pewnie do tego dojdzie, ale jeszcze nie teraz :-) Na razie nie mam zamiaru nic więcej dłubać do puki nie uruchomię całości. BTW Jakoś nie lubię githuba, przyzwyczajony jestem do SVN...

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 05 sty 2015, 01:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 05 mar 2011, 20:39
Posty: 1258
Lokalizacja: Zabrze
Misio, a może tak hard mod.
jakieś dodatkowe przełączniki do szybkiego dostępu do funkcji.
Idea:
http://www.mojreprap.pl/board/viewtopic.php?f=33&t=5068

_________________
Strona mojej kochanej córeczki:
http://www.igunia.pl
Jak nie wiesz na co przeznaczyć 1% odpisu z podatku - zajrzyj.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 06 sty 2015, 00:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 30 paź 2013, 12:38
Posty: 50
Lokalizacja: Podlasie
miś pisze:
po za tym wygląda mi na trochę mniej zaawansowany.


Przepraszam jeżeli to co napisze wyda się ignoranckie, ale na podstawie czego to stwierdziłeś :) (pytam serio)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 13 sty 2015, 13:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 lut 2012, 10:03
Posty: 741
Lokalizacja: Warszawa - SK
github to jakaś porażka jest, nie wiem jak można z niego korzystać :/

_________________
THE SKY IS NOT THE LIMIT ANYMORE...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 30 sty 2015, 00:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9157
Lokalizacja: Bytom
Biję się w pierś ;-)
Zbyt pochopnie oceniłem Repetiera. A wystarczyło tylko trochę pogrzebać w nim, i coraz bardziej mi się podoba :-)

Na początek trochę zmian w UI. Szczególnie dla graficznych LCD. Wiem, to nieistotny szczegół, ale ma wpływ na "Imidż" programu :-)
Do tego polskie tłumaczenie, dodanie wyłączenia serwa po zadanym czasie, parę innych poprawek. Poprawiłem też współpracę z kartami SD, bo z niektórymi rodzajami kart to nie chciało działać albo miało zacinki. Dodałem też obsługę do 4 sprzętowych przycisków mogących robić dowolnie przypisane rzeczy.
Na razie wrzucam parę screenshot'ów z wyświetlacza 128x64 :-)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 30 sty 2015, 01:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 30 paź 2013, 12:38
Posty: 50
Lokalizacja: Podlasie
Widzisz Misiu, a ja się Ciebie od razu sugestywnie pytałem czemu on Ci się nie spodobał ...

Bardzo fajnie to zaczyna wyglądać


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 30 sty 2015, 01:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9157
Lokalizacja: Bytom
RobertM pisze:
a ja się Ciebie od razu sugestywnie pytałem czemu on Ci się nie spodobał ...

Bo mi się na początku mojej styczności z nim zaczął stawiać okoniem :-P A że nie byłem obeznany to się obraziłem zamiast wyperswadować mu te harce :mrgreen:

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 01 lut 2015, 16:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9157
Lokalizacja: Bytom
No i wygląda na to że większość moich poprawek do Repetiera wyląduje w następnym oficjalnym wydaniu Repetiera :-D

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.