Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 17 gru 2018, 09:06


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: niedziela 28 gru 2014, 17:43 
Offline

Rejestracja: piątek 18 lip 2014, 07:56
Posty: 467
xxx pisze:
Aha, no i rada - z banalnymi pytaniami nie ma co liczyć na pomoc na forum cnc.info. Dla nic, dla ekspertów, to banały, dla mnie były to kwestie egzystencjalne.

No cóż... Podobnie jak na tym forum, gdy pytanie zadaje i prosi o pomoc początkujący :-/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 28 gru 2014, 19:44 
Offline

Rejestracja: niedziela 23 paź 2011, 22:02
Posty: 1823
Lokalizacja: UK
piwko pisze:
xxx pisze:
Aha, no i rada - z banalnymi pytaniami nie ma co liczyć na pomoc na forum cnc.info. Dla nic, dla ekspertów, to banały, dla mnie były to kwestie egzystencjalne.

No cóż... Podobnie jak na tym forum, gdy pytanie zadaje i prosi o pomoc początkujący :-/

Nie wiem o co wam chodzi, mi zawsze pomagają na cnc info...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 28 gru 2014, 19:51 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4239
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Wszystko zalezy jak się zada pytanie... tutaj również :-P

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 mar 2015, 12:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 16 wrz 2014, 16:24
Posty: 187
Lokalizacja: Gniezno
Ja właśnie jestem w trakcie składania frezarki wg własnego projektu. Do napędu użyłem hybryd krokowych- takie servo na silniku krokowym (sprzężenie zwrotne od enkodera na wale silnika). Wypada to drożej od klasycznego silnika krokowego ale znacznie taniej od serva. Obroty stabilne to około 1000rpm więc można poszaleć. Wrzeciono to Teknomotor 2kW:

Obrazek
projekt w sw.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 mar 2015, 19:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 maja 2011, 01:10
Posty: 1279
Lokalizacja: Amsterdam
A mi doszła dzisiaj z sporym poślizgiem moja 4040, pospawamy ładny stojak i zaczynamy wycinać :D

http://img.photobucket.com/albums/v692/stec/Mobile%20Uploads/20150310_100617.jpg

Grrrrr : "Obrazki mogą mieć maksymalną wysokość 960 pikseli."


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 mar 2015, 20:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 16 wrz 2014, 16:24
Posty: 187
Lokalizacja: Gniezno
A jak wygląda sprawa luzów osiowych w tych 4040 3060 itp? Widziałem kilka wycinek z różnych frezarek (mowa o dyi itp) i przyznam, że mało która okrąg robiła okręgiem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 mar 2015, 21:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 maja 2011, 01:10
Posty: 1279
Lokalizacja: Amsterdam
Dopiero z końcem tygodnia zacznę ja montować ale powiem Ci ze ta frezarka nie ma nic wspólnego z 3040 i tym podobnych z eBaya.
Wszystkie wózki hiwin, cała konstrukcja to połączenie stali i aluminium bez 4 osi 150kg wiec jeszcze można ją zaliczyć do biurkowych frezarek a o to mi chodziło.
Jakie pole pracy u Ciebie i budżet ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 mar 2015, 21:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 16 wrz 2014, 16:24
Posty: 187
Lokalizacja: Gniezno
Waga całkiem zacna. Ale czy nie jest podnoszona przez wypełnienie profili np. betonem? I to nie jest żart :).
U mnie pole pracy takie jak stół 460x550. Jeśli chodzi o budżet to w 5tce się nie zmieszczę (samo wrzeciono 2k).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 mar 2015, 22:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 13:53
Posty: 5743
Lokalizacja: Wrocław
Na wizualizacji wygląda bardzo profesjonalnie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 mar 2015, 22:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 maja 2011, 01:10
Posty: 1279
Lokalizacja: Amsterdam
Betonu nie stwierdziłem, w profilach idą kable a te są luźne wiec chyba nie ma wypełnienia. Dostawałem zdjęcia z produkcji, dość profesjonalnie to wygląda jak na chińczyka. Ja niestety czasu nie miałem samemu składać wiec wybrałem gotową cnc.
Jak tylko ja odpaleniu to pochwałę się jak wycina :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 mar 2015, 22:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 16 wrz 2014, 16:24
Posty: 187
Lokalizacja: Gniezno
No to masa całkiem zacna jak na czyste profile. Ile Cię to kosztowało?
Beton jest powszechnie stosowany w maszynach cnc, chociażby do usztywnienia i przeniesienia środka ciężkości (ostatnio widziałem kilka maszyn z korpusem całkowicie wykonany z betonokompozytu).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 mar 2015, 23:26 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4239
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Jak szaleć, to szaleć :mrgreen: Maszyna z płyty granitowej :shock:, czyli nagrobek frezera :lol:

Obrazek

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 11 mar 2015, 08:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 16 wrz 2014, 16:24
Posty: 187
Lokalizacja: Gniezno
To jest siła! Ktoś musi być albo narwany albo ma ogromne wymaganie względem tej maszyny.

Edyta:
chyba nie ma wymagań bo zamiast porządnych prowadnic użył zwykłe walki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 11 mar 2015, 10:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 15 mar 2010, 23:09
Posty: 2837
Lokalizacja: ...
Chyba takie wałki lepsze niż prowadnice ?

_________________
FPV nie kupisz.FPV robisz.
Licencja BNUC'S.

Nie ustawisz koptera lepiej niż swój własny poziom latania.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 11 mar 2015, 11:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 16 wrz 2014, 16:24
Posty: 187
Lokalizacja: Gniezno
marcin.gala pisze:
Chyba takie wałki lepsze niż prowadnice ?

Wałki nigdy nie będą lepsze od prowadnic. Mowa o takich prowadnicach:
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.