Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 21 sie 2018, 14:40

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: środa 24 gru 2014, 20:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 29 sty 2012, 13:16
Posty: 613
Lokalizacja: Redditch / Tarnów
w firmowej maszynie cnc do robienia płytek prototypowych mam zamontowane taki silnik bezszczotkowy z przekładnią http://cirqoid.com/collections/machine/ ... dle-add-on i daje radę bez problemu, nawet jak wycinam 2mm frezem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 24 gru 2014, 23:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 sie 2012, 13:24
Posty: 126
Lokalizacja: Warszawa
Parametry maszyny i jej podzespoły powinny byc dobrane do tego co się chce na niej robić / ile mamy na to $$$. Mogę podać przykład tego co sam zbudowałem i już trochę działa.

Frezarka pełne ALU pole robocze 690x720
-Napęd na śrubach trapezowych 16x4 (z kasowaniem luzów)
-wałki podparte fi20
-Silniki 2Nm x 3
-Sterowniki M545 x3 (klonyM542 tańsze a działają identycznie) też dobry jest ZELPRna 4 osie -rodzimej produkcji
-To pogonione na 63V
-KRESS1050

Wszystkim steruje LINUXCNC (polecam)

Frezuje głownie laminat g10, fr4 ,sklejkę. Czasem jakiś MDF i ALU.
Ponieważ rzeczy które robię potrzebuję frezów od 1 do 3 mm czasem 4mm ALU, to dla laminatu czy sklejki maszyna jest aż nadto pod te frezy ale ALU frezem 2p 4mm już tak łatwo nie ma. Znaczy spokojnie obrabia ale to już po małym kawałku.

Przykładowe prędkości
G10 gr 2mm frez diament 2mm na raz do 800mm/min ( większa prędkość i frez znacznie częściej się łamie ). Wolne przeloty G0 mam ustawione na 3500mm/min (tu mogę dojść do 4600mm/min bez gubienia kroków).

_________________
MTD, Eleres, AP Pitlab


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 24 gru 2014, 23:44 
Offline

Rejestracja: niedziela 12 sty 2014, 02:25
Posty: 656
Lokalizacja: Łódź
Mogway, a mógłbyś zamieścić zdjęcia swojej frezarki? Zamierzam również zrobić frezarkę o podobnych wymiarach (może ciut większą) jak ty masz. Największym problemem zdaje mi się że będzie sztywność konstrukcji. W moim wypadku może być obrabiane alu dość często oraz laminat i sklejka.

_________________
RIP Bixler 1.1, quadro 15, QAV 250, Pioneer XL


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 25 gru 2014, 00:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 sie 2012, 13:24
Posty: 126
Lokalizacja: Warszawa
Nie mam teraz zdjec ale jak bede w warsztacie to cos zrobie.
Jeśli jak piszesz będzie tego Alu sporo to powinienes mysleć o czymś mocno sztywnym przy tym polu roboczym. Dobra, wgrzana stalowa,masywna rama to podstawa.
Niestety zastosował bym taki wzór :

Dwa razy większe pole robocze to 4 razy mniejsza sztywność i trzy razy większe koszty.
Zakładając że budujesz z materiału o tych samych parametrach i podobnym komforcie pracy.

_________________
MTD, Eleres, AP Pitlab


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 25 gru 2014, 03:24 
Offline

Rejestracja: niedziela 12 sty 2014, 02:25
Posty: 656
Lokalizacja: Łódź
Niestety nie zamieściłeś ani linku ani zdjęcia. Konstrukcja na pewno będzie stalowa, spawana. W robocie mam spawacza który zna się na rzeczy to może pomoże. Z resztą mam do dyspozycji cały park maszynowy zaczynając od pił taśmowych kończąc na frezarkach, tokarkach i drutówkach CNC więc nie powinno być problemu pod względem technicznym. Jedynie problem w moich wymysłach czy dobrze wszystko zaplanuję.
Myślę nad silnikami w okolicach 4Nm, powinien być zapas że przy małych parametrach pójdzie i stal od czasu do czasu. oraz śruby kulowe 18-20mm. Wrzeciono kwestia funduszy jakie zostaną na koniec więc może być początkowo budżetowo, a później zmiana na coś mocniejszego.
Plan ogólny jest taki by było to na zasadzie ruchomej bramy gdzie będzie możliwość wykorzystania stołu frezarki jako blat roboczy przymocowaniu na przykład płyty.

_________________
RIP Bixler 1.1, quadro 15, QAV 250, Pioneer XL


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 25 gru 2014, 09:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4244
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
miś pisze:
Kowal pisze:
Silnik BLDC "w okolicach" 1500/2000W na przykład taki: NTM Prop Drive 50-50 580KV / 2000W wymienić w nim wał na Collet Chuck Holder 8mm Shank Dia. Straight Extension Rod C8 ER11A 100L Milling i zrobić z tego "wrzeciono" podobne do tego:
Podejrzewam że po 5 minutach pracy z tego silnika pójdzie siwy dym. To nie są silniki przystosowane do ciągłej pracy na pełnej mocy, i na dodatek przy braku wymuszonego chłodzenia od śmigła.

Wstawiasz silnik w rurę, na końcu wystającej osi Montujesz coś takiego 4 Blade 120mm EDF i już jest chłodzenie :mrgreen:
Ewentualnie jakiś inrunner plus przekładnia :-D

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 27 gru 2014, 13:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 05 kwie 2010, 22:19
Posty: 406
Lokalizacja: UK
Kowal pisze:
miś pisze:
Kowal pisze:
Silnik BLDC "w okolicach" 1500/2000W na przykład taki: NTM Prop Drive 50-50 580KV / 2000W wymienić w nim wał na Collet Chuck Holder 8mm Shank Dia. Straight Extension Rod C8 ER11A 100L Milling i zrobić z tego "wrzeciono" podobne do tego:
Podejrzewam że po 5 minutach pracy z tego silnika pójdzie siwy dym. To nie są silniki przystosowane do ciągłej pracy na pełnej mocy, i na dodatek przy braku wymuszonego chłodzenia od śmigła.

Wstawiasz silnik w rurę, na końcu wystającej osi Montujesz coś takiego 4 Blade 120mm EDF i już jest chłodzenie :mrgreen:
Ewentualnie jakiś inrunner plus przekładnia :-D


A nie myslales Kowal kupic po prostu chinska CNC ?

cos tego typu ?

http://www.ebay.co.uk/itm/New-CNC-Route ... 2a48c9e59b


Tez z tego co mozna zobaczyc na Jutubie nawet daje rade taka maszyna.

_________________
All The Best
Eski


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 27 gru 2014, 13:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4244
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Pewnie, że można kopić "gotowca", ale związane jest to z wyłożeniem pełnej kwoty, na co mnie nie stać :-/ Budując z elementów, mogę co miesiąc przeznaczać jakąś kwotę.
Od razu napiszę, że jakikolwiek kredyt na zakup "zachcianki" nie wchodzi w rachubę... :-P
Poza tym, każda "fabryczna" maszyna (z tych tanich) ma jakieś wady, które można wyeliminować w trakcie budowy swojej konstrukcji.
A poza wszystkim, to nie mój temat, i nie moja "budowa" :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 27 gru 2014, 13:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 gru 2010, 15:14
Posty: 2219
Lokalizacja: Londyn
ktos na forum ma te maszyne i bardzo narzekal ze badziewie , jak pamietam to ktorys user z UK


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 27 gru 2014, 14:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4244
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Poza tym, za 3,3kPLN można zbudować całkiem fajną frezarkę CNC :-P

Aby pozostać w temacie...

Adrián, przemyśl zastosowanie zamiast silników krokowych serwonapędów. Nie są to typowe serwonapędy, które są koszmarnie drogie, a taka hybryda silnika krokowego z kontrolą kroków.

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 27 gru 2014, 14:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 wrz 2012, 08:16
Posty: 1405
Lokalizacja: Mielec
Artu a możesz podać jakieś linki z cenami takich zestawów silników z enkoderem.
Bo znalazłem tylko że za silnik 2Nm trzeba zapłacić 450 zł i drugie tyle za sterownik. A to wszystko razy 3.
Na Aliexpresie widze silnik za 112$.
Jakoś nie widzi mi się ten typ silników w amatorskiej konstrukcji.

_________________
Pozdrawiam Sławek

... jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Jeszcze nikt nie zderzył się z niebem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 27 gru 2014, 14:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 24 lip 2011, 20:15
Posty: 1558
Lokalizacja: Białystok/Grajewo
Marcin Gala chyba miał taką CNC z ebaya :P


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 27 gru 2014, 15:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4244
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
cebulator pisze:
Artu a możesz podać jakieś linki z cenami takich zestawów silników z enkoderem.

Niestety, ale takie zestawy są drogie, lecz precyzyjne. Przy odrobinie samozaparcia, można zrobić to taniej, ale wymaga nieco pracy i znajomości tematu. W sieci są dostępne różne opracowania sterowania serwomotorami. Na przykład taki Sterownik silnika DC - serwo UHU. Same serwomotory są również dostępne na przykład tutaj.

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 27 gru 2014, 16:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 wrz 2012, 08:16
Posty: 1405
Lokalizacja: Mielec
To zdecyduj się co polecasz. A tak to wklejasz linki do czego bądź.
Masz może wsad do tajemniczego procesora w sterowniku uhu?
Przy amatorskiej konstytucji jednak pozostał bym przy zwykłych krokowcach.

_________________
Pozdrawiam Sławek

... jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Jeszcze nikt nie zderzył się z niebem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 27 gru 2014, 16:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 maja 2011, 01:10
Posty: 1280
Lokalizacja: Amsterdam
Ja w pracy mam dostęp do dużo gabarytowych frezarek ale zawsze brakowało mi coś na biurko więc postanowiłem to wkońcu zmienić.

Też myślałem na początku brać coś ala 3040 CNC, marcin.gala dość pozytywnie się wypowiadał o swojej ale niestety z tymi frezarkami to loteria.
Zacząłem układać sobie wszystko w całość, liczyć części etc. Elementy alu byłem w stanie wyciąć w pracy ale po wnikliwej analizie kosztów i ilości roboczo godzin które musiałbym spędzić nad frezarką (zarabiam w euro więc lepiej wziąć sobotę pracującą i dać zarobić komuś innemu) dałem sobie spokój i zacząłem szukać gotowej frezarki.

Wybór padł na cztero-osiową 4040 od stepmores na prowadnicach i wózkach HIWIN do tego mokry chinczyk 1,5kW sterownik mach na usb etc.
Frezarka 14 stycznia zawija do mojego portu więc będę mógł wtedy napisać więcej.

Obrazek

W ofercie posiadają również popularne 3040 i 6040 i muszę przyznać że jakość wykonania jest bardzo dobra, Eric (właściciel) podał mi namiary na osobę która kupiła od niego właśnie 6040 i mieszkała blisko mnie, więc po umówieniu się mogłem namacalnie ocenić. Tak więc przelicz sobie dokładnie ile kasy będziesz musiał zainwestować dolicz swój czas i pomyśl czy nie lepiej kupić gotowej.

Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.