Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 17 cze 2019, 08:12


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 215 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 15  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: wtorek 13 sty 2015, 20:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2638
Lokalizacja: Warszawa
Tak mi przyszło już wcześniej do głowy, że może nie ma bootloadera :roll:
Tak samo zachowuje się na dwóch komputerach, więc to chyba nie arduino.

Sytuacja jest komiczna, bo ostatnio zrobiłem porządne sprzątanie w piwnicy i nie mam bladego pojęcia, gdzie wetknąłem programator stk500. Leżę przez to również ze zrobieniem misiowego testera silników krokowych :evil:

Marcin dzięki za propozycję. Odezwę się do Ciebie, ale bliżej końca tygodnia. Teraz siedzę przeziębiony w domu i nie chcę Cię zarazić.

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 13 sty 2015, 21:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1755
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Programator to nie problem :-)

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 14 sty 2015, 06:43 
Offline

Rejestracja: środa 02 paź 2013, 14:38
Posty: 804
Lokalizacja: Wroc
zamiast programatora, poporostu musisz miec inna plytke z prockiem atmegi (ze zlaczem ISP).
A tutaj prosta (moim zdaniem) instrukcja:
http://letsmakerobots.com/content/make- ... programmer


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 14 sty 2015, 11:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2638
Lokalizacja: Warszawa
Zrobiłem tak, jak poradził xDigYx, używając jako programatora Arduino Uno.

Programator: Arduino as ISP (Leonardo)*
Płytka: Arduino Mega 2560 or Maga ADK

Połączenia 10 razy sprawdziłem i za każdym razem otrzymuję taki efekt:
Kod:
avrdude: Yikes!  Invalid device signature.
         Double check connections and try again, or use -F to override
         this check.


Czy to oznacza uwalony procek?


* do wyboru jest jeszcze Arduino as ISP (Leonardo1) - też próbowałem

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 14 sty 2015, 11:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 29 sty 2012, 13:16
Posty: 621
Lokalizacja: Redditch / Tarnów
albo uwalony procek, albo jakies zwarcie na plytce


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 14 sty 2015, 11:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2638
Lokalizacja: Warszawa
Dokładnie obejrzałem płytkę i nogi procka - nic nie zauważyłem.

Tak czy tak - składam reklamację.

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 14 sty 2015, 12:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9181
Lokalizacja: Bytom
Ja bym jeszcze sprawdził ten "programator" próbując zaprogramować jakiś inny procek, albo dogadał się z mkrawcz1. Szkoda kolejnego miesiąca albo dwóch na reklamację. Sprawdziłbym też czy kwarc jest dobrze przylutowany i czy żadna noga kwarcu nie ma zwarcia do masy lub pomiędzy sobą.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 14 sty 2015, 15:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 gru 2010, 15:14
Posty: 2227
Lokalizacja: Londyn
a nie latwiej do Misia wyslac bedzies z mial za kilka dni w domu sprawnykontroler


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 14 sty 2015, 17:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2638
Lokalizacja: Warszawa
Nie można z byle g... od razu do Misia lecieć. On i tak daje duże wsparcie. Już jestem dogadany z Marcinem (mkrawcz1).

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 15 sty 2015, 00:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9181
Lokalizacja: Bytom
cobra, Dziś uruchamiałem kolejną Rumbę. Bez ruszania tak jak przyszła od Chińczyka to po podłączeniu zasilania mrugnęła dwa razy diodą przy portach do LCD. Tak że ten efekt jest obligatoryjny. No i oczywiście po wgraniu softu ruszyła bez szemrania.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 15 sty 2015, 21:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2638
Lokalizacja: Warszawa
U mnie nigdy ta dioda nie błyska. To znaczy, że uwalony procek (lub coś innego), czy istnieje też możliwość braku bootloadera?

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 15 sty 2015, 21:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9181
Lokalizacja: Bytom
cobra pisze:
czy istnieje też możliwość braku bootloadera?
Jak najbardziej. Bo to błyskanie diody po załączeniu zasilania robione jest właśnie przez bootloader. Jak bootloadera nie będzie, to błyskać też nie będzie.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 19 sty 2015, 21:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2638
Lokalizacja: Warszawa
No i Marcin orzekł, że procesor nie zgłasza się. Pakuję Rumbę i odsyłam do Chińczyka. Niestety trochę to opóźni moje prace.
Tymczasem skupię się na mechanice. W sobotę skleciłem stolik z aluminiowych formatek.

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 21 sty 2015, 13:30 
Offline

Rejestracja: sobota 06 gru 2014, 11:00
Posty: 34
Lokalizacja: Darłowo
A kliknąłeś mu potwierdzenie wypłaty (jeśli kupowałeś na Aliexpress)?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 21 sty 2015, 17:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2638
Lokalizacja: Warszawa
Otworzyłem "dispute" i dogaduję odesłanie.

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 215 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 15  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.