Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 12 lis 2018, 21:47


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 215 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 15  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: czwartek 01 sty 2015, 23:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 30 paź 2013, 12:38
Posty: 50
Lokalizacja: Podlasie
ludzie drukują w tej chwili łożyska z igusowego filamentu i nie narzeka na "wytrzymałość"
np takie LM8UU http://www.thingiverse.com/thing:363241


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 02 sty 2015, 15:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 24 lip 2011, 20:15
Posty: 1558
Lokalizacja: Białystok/Grajewo
Tu nie chodzi o wytrzymałość. Musiałoby być idealnie osiowo wszystko, idealnie równiutko. A drukarka z mdfu i elementy plastikowe się z tym kłócą. Mała odchyłka i takie łożysko się wygina i robi się duże tarcie... Łożysko które ma aluminiową obudowę nie będzie podatne na coś takiego.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 07 sty 2015, 17:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2612
Lokalizacja: Warszawa
Coś drgnęło w temacie :-D. Dziś doszły graty:

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aktualnie czekam na kontroler RUMBA, "witaminki" i ekstruder.
Kupiłem też formatki alu na stół, szybę, grzałkę silikonową 12V 150W i termistory (do głowicy epcos) - to wszystko też w drodze.

Jeśli chodzi o prace, na pierwszym planie klejenie i lakierowanie ramy.

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 09 sty 2015, 15:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2612
Lokalizacja: Warszawa
Wczoraj zjawiła się RUMBA, a dziś doszło pudełeczko z "witaminkami" od Grzecha i jeszcze to:

Obrazek

Obrazek

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 09 sty 2015, 15:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 24 lip 2011, 20:15
Posty: 1558
Lokalizacja: Białystok/Grajewo
Bardzo ładny ekstruder :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 09 sty 2015, 15:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2612
Lokalizacja: Warszawa
No ładny to on jest :mrgreen:
Ale mam pewne zastrzeżenie: nie da się go ścisnąć tak, żeby podał filament 1,75mm :-/
Chyba będę musiał wymienić łożysko dociskowe na takie o nieco większej średnicy.

Przeoczyłem j-plate i będę musiał dokupić.

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 09 sty 2015, 16:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16388
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
cobra pisze:
grzałkę silikonową 12V 150W
Tomku a konkretnie gdzie i jakie?

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 09 sty 2015, 16:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 24 lip 2011, 20:15
Posty: 1558
Lokalizacja: Białystok/Grajewo
Cobra, jakim cudem się nie da? :shock: Mam identyczny, wszystko dokładnie to samo, drukuję na 1.75mm... A ten biały też sprawdzałem na cienkim drucie i zaciskał... Weź zrób fotkę ze zbliżeniem z filamentem :-P


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 09 sty 2015, 18:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2612
Lokalizacja: Warszawa
Rurku, grzałkę (oraz formatki alu i szybę na stół) kupiłem od Krzyśka (codec), ale jeszcze to do mnie nie doszło.

Grzechu - "na oko" źle oceniłem. Z extruderem wszystko ok :-D . Zmieniłem kółko na silniku na właściwe:

Obrazek

Obrazek


BTW: co to jest to (4 sztuki):

Obrazek

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 09 sty 2015, 18:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 24 lip 2011, 20:15
Posty: 1558
Lokalizacja: Białystok/Grajewo
Na moje oko to są nóżki. Ja mam na całej długości jak na foto, widocznie Paweł zrobił swoje :D

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 10 sty 2015, 23:24 
Offline

Rejestracja: sobota 06 gru 2014, 11:00
Posty: 34
Lokalizacja: Darłowo
cobra pisze:
Wczoraj zjawiła się RUMBA, a dziś doszło pudełeczko z "witaminkami" od Grzecha i jeszcze to:

Obrazek

Obrazek


Proponuję od samego początku używać razem z prowadnikiem filamentu jaki zaprojektowałem w pierwowzorze tego ekstrudera w komplecie. Bez tego może się filament wyślizgnąć (przerabiałem to kilka razy)
http://www.thingiverse.com/thing:127699


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 12 sty 2015, 14:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2612
Lokalizacja: Warszawa
Krzysztof, o jaki "prowadnik filamentu" chodzi :oops:?

Dziś właśnie otrzymałem paczuszkę od Krzysztofa, a w niej m. in. grzałeczka ze zintegrowanym termistorem:

Obrazek

Obrazek

12V/24V i coś koło 150W.

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 12 sty 2015, 20:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2612
Lokalizacja: Warszawa
Próbuję wgrać Marlina Kimbra, wygenerowanego przez włoski konfigurator
Wgrywam plik do płytki i... cisza. Nic się nie dzieje, wyświetlacz martwy. Zgodnie z opisem na płycie wyświetlacza, wybrałem RepRapDiscount Smart Controller (white PCB), chociaż moja płytka nie jest biała :roll:

Nie wiem, co robię źle :-?

EDIT:
W arduino jest tak, więc chyba się wgrał?
Obrazek

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 12 sty 2015, 21:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 wrz 2012, 08:16
Posty: 1411
Lokalizacja: Mielec
Chyba nie,
Ten ostatni komunikat miałem w MinimieOSD jak w złym momencie albo wcale nie nacisnąłem resetu (mój dynks USB-UART nie ma wyprowadzonego resetu niestety.
Spróbuj dla pewności przycisnąć reset jak się pojawi napis ładowanie (zaraz po kompilacji)

_________________
Pozdrawiam Sławek

... jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Jeszcze nikt nie zderzył się z niebem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 12 sty 2015, 21:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2612
Lokalizacja: Warszawa
Naciskam RESET i nic się nie zmienia (kilka prób).
Czy podczas wgrywania mają błyskać diody Tx i Rx, bo u mnie nic nie miga. Tylko zielona od zasilania świeci.

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 215 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 15  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.