Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 16 gru 2018, 21:27


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 215 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 25 sie 2015, 15:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 wrz 2012, 08:16
Posty: 1409
Lokalizacja: Mielec
Uwzględnij sobie jeszcze regulację na sprężynach to sobie odpowiesz, że bez aluminium nie bardzo to przejdzie. Z resztą poszukaj sobie rozwiązań stołu to zobaczysz.

_________________
Pozdrawiam Sławek

... jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Jeszcze nikt nie zderzył się z niebem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 25 sie 2015, 18:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 08 cze 2012, 05:07
Posty: 184
Lokalizacja: Kielce
Myślałem o takim rozwiązaniu. Czy to będzie sprawiać problemy?

Obrazek

_________________
http://www.projektsupra.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 25 sie 2015, 19:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9174
Lokalizacja: Bytom
Będzie. Sama grzałka MK2 jest giętka i wiotka, a na dodatek gnie się od temperatury.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 21 wrz 2015, 04:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 08 cze 2012, 05:07
Posty: 184
Lokalizacja: Kielce
Witam.

Mam pytanie odnośnie kalibracji osi Z. Nie wiem jak sobie z tym poradzić. Chciałem aby po homowaniu głowica ustawiała się nad stołem 15mm, ustawiłem to parametrem position afer homing tylko wtedy drukarka ustawia zera i myśli że to punkt zerowy. Jak w takim przypadku rozpocząć wydruk od powierzchni stołu, jakiś offset osi Z jest, jeśli tak to gdzie to ustawić? Czy jeśli krańcówkę od Z mam na dole to może muszę ustawić punkt zerowy na wciśniętej krańcówce czyli takie minimum na jaką zjeżdża głowica i tutaj wypoziomować stół? Jak ewentualnie ustawić aby oś nie odbijała po najechaniu na krańcówkę?

Pomóżcie bo to mnie na razie trzyma.

_________________
http://www.projektsupra.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 23 wrz 2015, 21:05 
Offline

Rejestracja: sobota 05 wrz 2015, 09:53
Posty: 6
Lokalizacja: Poznań
Marcin1415 pisze:
Myślałem o takim rozwiązaniu. Czy to będzie sprawiać problemy?

zła kolejność albo raczej o jedną sklejkę/mdf za mało.

Daj sklejkę bezpośrednio pod MK2, dzięki temu ciepło nie będzie Ci uciekać tak bardzo w dół, stół się szybciej podgrzeje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 10 paź 2015, 20:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2614
Lokalizacja: Warszawa
Dzisiaj pierwszy raz użyłem podłoża Coropad i jestem zadowolony.

Zalety według mnie:
1. Wreszcie bez problemu wydrukowałem z ABS przedmiot o podstawie 150x70 i nic się odklejało.
2. To samo podłoże do drukowania na PLA i ABS. Do tej pory przekładałem dwie szyby i praktycznie za każdym razem doregulowywałem wysokość stołu.
3. Nie jest to drogie: 40 zł (z przesyłką) za podkładkę 200x200. Zobaczymy jak będzie z trwałością.

Dlaczego wcześniej tego nie kupiłem? :roll:

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 paź 2015, 09:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 wrz 2012, 08:16
Posty: 1409
Lokalizacja: Mielec
Potwierdzam.
Teraz skombinuj sobie ostrą szpachelkę do odrywania wydruków bo trzymają się nieziemsko.
No i ze swoich obserwacji dodam, że trzeba uważać na kurz i brud bo jak nasiadzie tego to nagle nic nie przywiera do podkładki. Mi pomogło przetarcie acetonem.
A trwałość będzie długa pod warunkiem, że nie zjedziesz za nisko z głowicą.

_________________
Pozdrawiam Sławek

... jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Jeszcze nikt nie zderzył się z niebem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 paź 2015, 12:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9174
Lokalizacja: Bytom
cebulator, Acetonem traktowałeś Coropada, czy GamPlate ? Bo z tego co wiem to gamplate można, ale coropada już nie.
Ja jak upaćkam se paluchami coropada, albo się zakurzy, to odczepiam szybę na której mam go naklejonego, i myję pod kranem w ciepłej wodzie z płynem do mycia naczyń. Działa skutecznie.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 paź 2015, 12:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 wrz 2012, 08:16
Posty: 1409
Lokalizacja: Mielec
Tak,z coropadu, i przyznam się szczerze że nie wiedziałem że tak nie można. Ale nic mu się nie stało (poza takimi białymi smugami ale nie wiem czy to z coropadu czy z ręcznika papierowego.
Na swoje usprawiedliwienie podam, że byłem mocno poddenerwowany na przyklejanie się wydruku i nie myślałem, że aceton może zaszkodzic.
Także moją poradę proszę traktować niepoważnie. Tak to jest jak się nie przestrzega zasady RTFM:D

_________________
Pozdrawiam Sławek

... jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Jeszcze nikt nie zderzył się z niebem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 paź 2015, 14:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9174
Lokalizacja: Bytom
Hehehe, nie pamiętam czy do Coropadu była instrukcja obsługi, ale wcześniej miałem BuildTak'a i tam była instrukcja w której wołami pisali że acetonem nie wolno. Albo woda, albo izopropanol. A coropad to praktycznie to samo co buildtak.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 paź 2015, 16:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 wrz 2012, 08:16
Posty: 1409
Lokalizacja: Mielec
Hmm. Popatrzyłem teraz na stronę coropadu i w instrukcji (choć ciężko to nazwać instrukcją) nie ma słowa o tym, że aceton szkodzi. Choć piszą, żeby czyścić IPA50.

_________________
Pozdrawiam Sławek

... jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Jeszcze nikt nie zderzył się z niebem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 16 paź 2015, 18:28 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 14 cze 2010, 17:26
Posty: 323
Lokalizacja: Mielec
Izopropanol będzie ok, ja mam buildtaka i nim czyszczę, w coropadzie będzie zapewne podobnie ;-)

Pozdr

_________________
Ale ja się nie znam więc nie ponoszę odpowiedzialności za skutki wynikłe z jakichkolwiek decyzji podjętych na podstawie moich wypowiedzi :-)

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 16 paź 2015, 20:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2614
Lokalizacja: Warszawa
Coropad mi się podoba! Dobrze trzyma - aż za dobrze :roll:
Jak odklejacie z tego wydruki? Cienkościenne wydruki z ABS-u jestem w stanie oderwać nożykiem tylko z gorącego stołu. Na zimno po prostu ulegają zniszczeniu.
Dla mnie też jest ważne, że nie muszę teraz przekładać podłoża przy zmianie ABS - PLA. Przekładanie szyb wiązało się to jednak z jakimś delikatnym kalibrowaniem wysokości.
Na razie jeszcze nie czyściłem coropada.

Wydrukowałem ostatnio a ABS-u etui na karty SD: http://www.thingiverse.com/thing:236151/#files
Grubość tego to 0,35 mm i przylega całą powierzchnią do podłoża. Bardzo trudno to oderwać bez deformacji i zniszczenia. W tym przypadku pewnie lepsza byłaby goła szyba.

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 17 paź 2015, 09:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 19 sty 2014, 17:21
Posty: 884
Lokalizacja: Lublin
Musisz dobrać wysokość pierwszej warstwy, jak wprasujesz w podkładkę ABS to wszystko będzie do wywalenia.

Cos o drukowaniu na podkładkach.
http://centrumdruku3d.pl/coropad-polska ... -buildtak/
http://3dwpraktyce.pl/2015/08/gamplate- ... ego-stolu/

_________________
TAROT Ironman FY650 - 3DR Pixhawk - MT3510 - Skywalker 4in1 - T-2D - Boscam 5.8GHz
Thingiverse: http://www.thingiverse.com/Eldrid/designs


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 28 paź 2015, 21:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2614
Lokalizacja: Warszawa
Drukowałem różne tunele chłodzące do swojej drukarki, ale zawsze coś nie pasowało. Przez długi czas miałem takie chłodzenie, ale dmuchało z jednej strony i to była wada (sorry za jakość zdjęcia):

Obrazek
Dość słabo to dmuchało, bo wentylator stłumiony.

Wpadła mi w ręce turbinka, co prawda na 24V, ale i na 12v dmucha zdrowo. Narysowałem tunel i wstępnie wygląda to tak:

Obrazek

Obrazek

Muszę jeszcze dorysować mocowanie.

Obrazek

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 215 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.