Polskie Forum FPV
http://rc-fpv.pl/

Budujemy reprap'a ?
http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=63&t=24104
Strona 82 z 82

Autor:  miś [ wtorek 18 kwie 2017, 22:45 ]
Tytuł:  Re: Budujemy reprap'a ?

No to czemu dla dyszy 0.4 masz w slicerze wpizane nozzle diameter 0.3 ?
Po za tym przyspiesz retrakcję do 80mm/s.
Extruder masz bezpośredni czy z przekładnią, bo jak bezpośredni to 2mm retrakcji to trochę dużo. Przeważnie stosuje się około 1-1.5mm.
Ewidentnie widać problem z retrakcją (nitki na stożkach). I te same nitki blokują Ci ruchome elementy.

Autor:  Verid [ wtorek 18 kwie 2017, 22:48 ]
Tytuł:  Re: Budujemy reprap'a ?

Mnie jednostronne chłodzenie czasami się nie sprawdzało gdy element z przodu przesłaniał element z tyłu i ten z tyłu wychodzi ciut "roztopiony".
Rozwiązaniem jest albo obrót elementu na stole tak aby zapewnić w miarę równomierne chłodzenie albo pyknać sobie takie cuś: http://www.thingiverse.com/thing:217253

Co do auto coolingu to możesz sobie spróbować manual cooling :mrgreen: Najpierw M 107 a po 2-3 warstwach M 106

http://frankieflood.blogspot.com/2013/0 ... codes.html

Autor:  Balirc [ wtorek 18 kwie 2017, 22:56 ]
Tytuł:  Re: Budujemy reprap'a ?

W ustawieniach mam 0.4 -> wkleiłem złe ustawienia (w tych dla 0.4 wszystko poza nozzle diameter jest tak samo)


Extruder mam bezpośredni.
Spróbuję zmniejszyć retrakcje i przyśpieszyć ją jednocześnie.
+ do podmianki chyba to chłodzenie...

Ale efekty jutro, bo dzisiaj nie chcę już budzić domowników :mrgreen:

EDIT:
Dzięki Verid za super linki! No własnie jedna strona czasami wychodzi lekko nadtopiona :lol:

Autor:  carbonrim [ środa 19 kwie 2017, 11:08 ]
Tytuł:  Re: Budujemy reprap'a ?

Witam,
czy moglibyście podzielić się sugestiami dlaczego te pionowe elementy tak krzywo się wydrukowały?
Krzywizna wokół osi X (przebiegającej między tower'em X i Y).
Drukarka to kossel mini składany z cześci dobranych samodzielnie i zakupionych głównie na aliexpress.

Ciekawe jest, że stopień tej krzywizny jest różny jak widać na zdjęciu. Zauważcie, że element najbardziej na lewo jest bardziej koślawy od reszty.
W styczniu drukowałem ten sam element, i wszystko było OK.
Od tamtej pory zrobiłem następujące rzeczy z drukarką:
1. Dokręciłem wszystkie wkręty mocujące profile z vertex'ami i vertex'y z silnikami.
2. Napiąłem paski (pasek tower'a Z może nawet zbyt mocno).
3. Zmieniłem bloczek grzejny z podróby E3D v5 na podróbę E3D v6.

Załączniki:
lacznik-x2.JPG
lacznik-x2.JPG [ 21.73 KiB | Przeglądany 211 razy ]

Autor:  Balirc [ środa 19 kwie 2017, 14:42 ]
Tytuł:  Re: Budujemy reprap'a ?

Zmieniłem ustawienia Slicera i testy wychodzą teraz tak:

Ode lewej:
pierwszy test
zmniejszona wysokosc warstwy
zmniejszona wysokosc warstwy i zmniejszona retrakcja i przyśpieszona retrakcja.

Dalej zostają nitki - raczej jest to kwestia retrakcji :?: ,ale nie wiem które parametry ruszać :roll:

Załączniki:
18052292_1465120666893633_1191024873_o.jpg
18052292_1465120666893633_1191024873_o.jpg [ 366.71 KiB | Przeglądany 405 razy ]
18049836_1465120800226953_1707469178_o.jpg
18049836_1465120800226953_1707469178_o.jpg [ 327.14 KiB | Przeglądany 405 razy ]

Autor:  Verid [ środa 19 kwie 2017, 15:00 ]
Tytuł:  Re: Budujemy reprap'a ?

Balirc pisze:
ale nie wiem które parametry ruszać

Chłodniej i wolniej na przykład?

http://support.3dverkstan.se/article/23 ... #stringing

Daj 5 stopni na dyszy w dół i zobacz czy będzie różnica.

Kłaki mogą być powodowane kilkoma rzeczami - niedostateczną retrakcją, zbyt wysoką temperaturą (nawet cofnięty retrakcją filament jest zbyt płynny i wycieka) czy nadekstruzją (mimo że cofasz filament retrakcją to dysza i tak rozmazuje nadmiar w powietrzu).

Autor:  przemo330 [ sobota 22 kwie 2017, 17:09 ]
Tytuł:  Re: Budujemy reprap'a ?

Witam.
Mam problem żeby zmusić do współpracy wyświetlacz dotykowy MKS TFT28 z moim rampsem 1.4. Wgrywałem już najnowsze softy do TFT i nic, w Repetier-Firmware konfiguratorze próbowałem już z wszystkimi typami wyświetlaczy i nadal nic, co zauważyłem że wskazuje temperaturę dyszy i stołu zadaną i zmierzoną, ale tylko jak jest drukarka podłączona do komputera i jest połączona z Repiter Hostem tak jak by czytał te wartości z repitera , kiedy na wyświetlaczu włączam jakieś zadanie to w repiter hoście wyskakuje na czerwono napis "resend" i jakaś "cyfra". Próbowałem w Repiter Firmware i na wyświetlaczu zmieniać szybkość transmisji, też bez rezultatu.

Autor:  przemo330 [ niedziela 23 kwie 2017, 11:51 ]
Tytuł:  Re: Budujemy reprap'a ?

Udało mi się chyba dojść co jest nie tak, otóż piszę chyba bo jeszcze nie podłączyłem do drukarki, mam trzy klony Arduino MEGA 2560 i na wszystkich taka sama sytuacja, po podłączeniu do oryginalnego MEGA 2560 wyświetlacz MKS TFT28 pokazuje temperaturę zadaną i zmierzoną bez podłączenia do komputera, wygląda na to że w klonach jest coś skopane. Jak skończy się wydruk to przełożę oryginała do drukarki i sprawdzę czy wszystko działa.

Strona 82 z 82 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/