Polskie Forum FPV
http://rc-fpv.pl/

Budujemy reprap'a ?
http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=63&t=24104
Strona 82 z 84

Autor:  miś [ wtorek 18 kwie 2017, 22:45 ]
Tytuł:  Re: Budujemy reprap'a ?

No to czemu dla dyszy 0.4 masz w slicerze wpizane nozzle diameter 0.3 ?
Po za tym przyspiesz retrakcję do 80mm/s.
Extruder masz bezpośredni czy z przekładnią, bo jak bezpośredni to 2mm retrakcji to trochę dużo. Przeważnie stosuje się około 1-1.5mm.
Ewidentnie widać problem z retrakcją (nitki na stożkach). I te same nitki blokują Ci ruchome elementy.

Autor:  Verid [ wtorek 18 kwie 2017, 22:48 ]
Tytuł:  Re: Budujemy reprap'a ?

Mnie jednostronne chłodzenie czasami się nie sprawdzało gdy element z przodu przesłaniał element z tyłu i ten z tyłu wychodzi ciut "roztopiony".
Rozwiązaniem jest albo obrót elementu na stole tak aby zapewnić w miarę równomierne chłodzenie albo pyknać sobie takie cuś: http://www.thingiverse.com/thing:217253

Co do auto coolingu to możesz sobie spróbować manual cooling :mrgreen: Najpierw M 107 a po 2-3 warstwach M 106

http://frankieflood.blogspot.com/2013/0 ... codes.html

Autor:  Balirc [ wtorek 18 kwie 2017, 22:56 ]
Tytuł:  Re: Budujemy reprap'a ?

W ustawieniach mam 0.4 -> wkleiłem złe ustawienia (w tych dla 0.4 wszystko poza nozzle diameter jest tak samo)


Extruder mam bezpośredni.
Spróbuję zmniejszyć retrakcje i przyśpieszyć ją jednocześnie.
+ do podmianki chyba to chłodzenie...

Ale efekty jutro, bo dzisiaj nie chcę już budzić domowników :mrgreen:

EDIT:
Dzięki Verid za super linki! No własnie jedna strona czasami wychodzi lekko nadtopiona :lol:

Autor:  carbonrim [ środa 19 kwie 2017, 11:08 ]
Tytuł:  Re: Budujemy reprap'a ?

Witam,
czy moglibyście podzielić się sugestiami dlaczego te pionowe elementy tak krzywo się wydrukowały?
Krzywizna wokół osi X (przebiegającej między tower'em X i Y).
Drukarka to kossel mini składany z cześci dobranych samodzielnie i zakupionych głównie na aliexpress.

Ciekawe jest, że stopień tej krzywizny jest różny jak widać na zdjęciu. Zauważcie, że element najbardziej na lewo jest bardziej koślawy od reszty.
W styczniu drukowałem ten sam element, i wszystko było OK.
Od tamtej pory zrobiłem następujące rzeczy z drukarką:
1. Dokręciłem wszystkie wkręty mocujące profile z vertex'ami i vertex'y z silnikami.
2. Napiąłem paski (pasek tower'a Z może nawet zbyt mocno).
3. Zmieniłem bloczek grzejny z podróby E3D v5 na podróbę E3D v6.

Załączniki:
lacznik-x2.JPG
lacznik-x2.JPG [ 21.73 KiB | Przeglądany 790 razy ]

Autor:  Balirc [ środa 19 kwie 2017, 14:42 ]
Tytuł:  Re: Budujemy reprap'a ?

Zmieniłem ustawienia Slicera i testy wychodzą teraz tak:

Ode lewej:
pierwszy test
zmniejszona wysokosc warstwy
zmniejszona wysokosc warstwy i zmniejszona retrakcja i przyśpieszona retrakcja.

Dalej zostają nitki - raczej jest to kwestia retrakcji :?: ,ale nie wiem które parametry ruszać :roll:

Załączniki:
18052292_1465120666893633_1191024873_o.jpg
18052292_1465120666893633_1191024873_o.jpg [ 366.71 KiB | Przeglądany 984 razy ]
18049836_1465120800226953_1707469178_o.jpg
18049836_1465120800226953_1707469178_o.jpg [ 327.14 KiB | Przeglądany 984 razy ]

Autor:  Verid [ środa 19 kwie 2017, 15:00 ]
Tytuł:  Re: Budujemy reprap'a ?

Balirc pisze:
ale nie wiem które parametry ruszać

Chłodniej i wolniej na przykład?

http://support.3dverkstan.se/article/23 ... #stringing

Daj 5 stopni na dyszy w dół i zobacz czy będzie różnica.

Kłaki mogą być powodowane kilkoma rzeczami - niedostateczną retrakcją, zbyt wysoką temperaturą (nawet cofnięty retrakcją filament jest zbyt płynny i wycieka) czy nadekstruzją (mimo że cofasz filament retrakcją to dysza i tak rozmazuje nadmiar w powietrzu).

Autor:  przemo330 [ sobota 22 kwie 2017, 17:09 ]
Tytuł:  Re: Budujemy reprap'a ?

Witam.
Mam problem żeby zmusić do współpracy wyświetlacz dotykowy MKS TFT28 z moim rampsem 1.4. Wgrywałem już najnowsze softy do TFT i nic, w Repetier-Firmware konfiguratorze próbowałem już z wszystkimi typami wyświetlaczy i nadal nic, co zauważyłem że wskazuje temperaturę dyszy i stołu zadaną i zmierzoną, ale tylko jak jest drukarka podłączona do komputera i jest połączona z Repiter Hostem tak jak by czytał te wartości z repitera , kiedy na wyświetlaczu włączam jakieś zadanie to w repiter hoście wyskakuje na czerwono napis "resend" i jakaś "cyfra". Próbowałem w Repiter Firmware i na wyświetlaczu zmieniać szybkość transmisji, też bez rezultatu.

Autor:  przemo330 [ niedziela 23 kwie 2017, 11:51 ]
Tytuł:  Re: Budujemy reprap'a ?

Udało mi się chyba dojść co jest nie tak, otóż piszę chyba bo jeszcze nie podłączyłem do drukarki, mam trzy klony Arduino MEGA 2560 i na wszystkich taka sama sytuacja, po podłączeniu do oryginalnego MEGA 2560 wyświetlacz MKS TFT28 pokazuje temperaturę zadaną i zmierzoną bez podłączenia do komputera, wygląda na to że w klonach jest coś skopane. Jak skończy się wydruk to przełożę oryginała do drukarki i sprawdzę czy wszystko działa.

Autor:  YoGi [ czwartek 15 cze 2017, 22:59 ]
Tytuł:  Re: Budujemy reprap'a ?

Od pewnego czasu bardzo mocno mi się grzeje bezpiecznik polimerowy od grzania stołu. Do tego stopnia, że w pewnym momencie odcina zasilanie stołu. Po ostygnięciu przez kilka minut i ponownym włączeniu grzania dochodzi do zadanych 60°C. po czym już normalnie utrzymuje temperaturę.
Dziś podczas rozgrzewania stołu poczułem zapach jaki pojawia się po upuszczeniu magicznego dymu. Pierwsza myśl to poleciał bezpiecznik polimerowy albo jakiś układ tak więc szybkie wyłączenie zasilania i przegląd co się stało. Dokładne oględziny nic nie wykazały.
Ponowne włączenie samej elektroniki i wszystko OK. Włączenie grzania stołu i po kilkunastu sekundach nie da się dotknąć mosfeta Q3. Niemniej grzanie stołu działa. Rezystancja stołu (MK3) 0,8-0,9ohm. Zasilany z 12V. Prąd ok. 13A.
W rampsie siedzi mosfet P55NF06L. Jeśli dobrze czytam datasheet to te 13A nie powinno na nim robić większego wrażenia.

Autor:  miś [ czwartek 15 cze 2017, 23:19 ]
Tytuł:  Re: Budujemy reprap'a ?

Sprawdź napięcie na bramce tego mosfeta. Jak jest mniej niż 4.5V to masz problem ze sterowaniem tym mosfetem (rezystory w bramce na rampsie lub problem z prockiem na arduino), a jak więcej to coś nie tak z tym mosfetem.
A polimerówka na rampsie zawsze się mocno grzeje jak nie jest chłodzona wentylatorem.

Autor:  YoGi [ czwartek 15 cze 2017, 23:58 ]
Tytuł:  Re: Budujemy reprap'a ?

0.2V przy włączonym stole bez obciążenia i 0.3V z obciążeniem.

edit:
No i padło na dobre. Brak zasilania stołu. Przy załączonym stole nawet dioda się nie zapala. No chyba że odłączę fizycznie stół ale wtedy się pali cały czas. Bez względu czy jest włączone czy wyłączone grzanie stołu.

Autor:  miś [ piątek 16 cze 2017, 10:56 ]
Tytuł:  Re: Budujemy reprap'a ?

Ale miałeś mierzyć na bramce mosfeta (G) przy załączonym grzaniu, a nie na drenie. Przy 0.2 czy 0.3V na bramce nie miał się prawa otworzyć więc nie grzało by wogóle.

Autor:  YoGi [ piątek 16 cze 2017, 13:59 ]
Tytuł:  Re: Budujemy reprap'a ?

Mierzyłem na bramce (pin 1) ale prawdopodobnie jak już padło całkowicie.
Mierząc bezpośrednio na portach arduino z wyjętym rampsem i przy włączonm ekstruderze i stole mam pa pinach D8 i D10 4,9V czyli arduino jest OK.
Po wpięciu rampsa na D8 mam już tylko 0,9V. Na D10 dalej 4,9V

Autor:  miś [ piątek 16 cze 2017, 14:03 ]
Tytuł:  Re: Budujemy reprap'a ?

sprawdź miernikiem ten mosfet na zwarcie bramki z źródłem (pin 1 i 3). Jak jest zwarcie lub kilkadziesiąt omów oporności (mierząc w układzie) albo jakakolwiek oporność (ale to już przy wylutowanym mosfecie) to mosfet do wymiany.

Autor:  YoGi [ piątek 16 cze 2017, 14:37 ]
Tytuł:  Re: Budujemy reprap'a ?

1 ohm w układzie i poza.

Strona 82 z 84 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/