Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 20 sty 2017, 00:23


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1148 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 72, 73, 74, 75, 76, 77  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 23 lip 2016, 16:52 
Offline

Rejestracja: piątek 23 paź 2015, 15:26
Posty: 10
Jeżeli nie masz mechanicznego mocowania termistora to nałóż do otworu pasty termoprzewodzącej a sam koniec termistora (czyli przewody) daj troszke silikonu, wtedy silokon przyklei sie do bloku grzejnego i termistor juz ci nie wyleci.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 26 lip 2016, 15:05 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 11 sie 2014, 21:26
Posty: 45
Lokalizacja: Gliwice
koledzy, mam mały problem z wydrukiem, tj w połowie wydruku ekstruder nie wypycha filamentu a radelko obraca się.
kilka info:
1) Soft - repetier v92.9,
2) kalibracja ekstrudera zrobiona, mk8
temperatura na głowicy stabilna (pidy wykonane),
3) radelko się obraca, filamentu nie ciśnie (jakby dysza się zapychala)
4) silnik ciepły, ale nie gorący. korygowalem ustawienia napięcia vref do minimum oraz w górę. efekt bez zmian

tyle z faktów

teraz anomalia:
1) niektóre wydruki wychodzą idealnie,
2) a np dla cylindra (walca) o wysokości 80mm i średnicy 17mm w połowie wydruk przestaje wychodzić
3) zdjęcie poniższe (element do rurki) efekt ten sam jak w pkt 2 (cylinder)

nie mam już koncepcji.

proszę podpowiedzcie gdzie szukać


Obrazek


edit:

rozwiązanie problemu podsunął Verid - dzięki

problemem był zbyt słaby docisk na radełku. najlatwiej zaobserwować jak jest retrakcja.

wszystkim kolegom pomocnym w rozwiązaniu problemu - dziękuję

Verid pisze:
A przypadkiem radełko nie mieli ci filamentu? Mnie takie jajca wychodziły jak rozpaczliwie próbując się pozbyć nitek przesadziłem z prędkością i długością retrakcji.
Mielone może też być jak masz za słaby docisk do radełka - zaczyna się ślizgać, drobinki filamentu zostają w zębach i w końcu jest tak zapaćkane że nie ciągnie.

_________________
Samson


Ostatnio zmieniony czwartek 01 wrz 2016, 07:38 przez samson22, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 26 lip 2016, 15:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8717
Lokalizacja: Bytom
Jaki filament ? Jaka temperatura ? Czy na innych filamentach też tak się dzieje ?

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 26 lip 2016, 18:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 9476
Lokalizacja: Mikoszewo
A przypadkiem radełko nie mieli ci filamentu? Mnie takie jajca wychodziły jak rozpaczliwie próbując się pozbyć nitek przesadziłem z prędkością i długością retrakcji.
Mielone może też być jak masz za słaby docisk do radełka - zaczyna się ślizgać, drobinki filamentu zostają w zębach i w końcu jest tak zapaćkane że nie ciągnie.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 27 lip 2016, 21:11 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 07 paź 2013, 21:28
Posty: 38
Lokalizacja: Olsztyn
samson22 pisze:
koledzy, mam mały problem z wydrukiem, tj w połowie wydruku ekstruder nie wypycha filamentu a radelko obraca się.


Walczę z tym samym problemem już trzeci dzień. Pierwszy wydruk przerwało po 3,5 godzinie. Następne próby - czas do przerwania - różny, ale zawsze w momencie niewielkiej ilości podawanego filamentu, przy zakańczaniu warstwy i bardzo częstej retrakcji. W czasie jednej próby nie mogłem nawet cofnąć i wyjąć ręcznie filamentu z głowicy, tak był spuchnięty. Wywnioskowałem z tego, że mam kiepskie chłodzenie radiatora /wentylator 30 x 30/, i jak filament podawany jest szybko to nic się nie dzieje, a przy częstej retrakcji po prostu puchnie. Na razie wszystko rozebrane, wyczyszczone i być może jutro będzie nowa próba.

07.08.2016
Dalej walczę. Proste wydruki wychodzą prawie idealnie. Gdy dochodzi do częstej retrakcji - przy małych elementach lub przy drukowaniu podpór, wypływ filamentu zostaje przerwany. Zaczynałem przy retrakcji ustawionej na 5 mm a teraz mam 2 mm przy bowdenie i praktycznie bez zmian. Po wyciągnięciu filamentu stwierdzam zgrubienie na końcu na długości ok 8-9 mm i wyfrezowany filament do połowy grubości na zębatce. Po obcięciu tego zgrubienia i ponownym włożeniu filamentu, palcami bez większego wysiłku przepycham filament przez dyszę. Próbowałem z dużą częstotliwością ręcznie imitować retrakcję, cofając filament i wychodzi na to, że filament przy retrakcji puchnie za każdym razem na coraz większej długości i blokuje się na połączeniu gwintowanej rurki z dyszą. Wyczuwam również opór w tym miejscu przy wsuwaniu filamentu na zimno. Prawdopodobnie jest minimalna różnica w średnicach. Nie wiem co można z tym zrobić. W tej chwili wymyśliłem, żeby puścić wydruk na próbę w ogóle bez retrakcji, i tego jeszcze spróbuję. W chwili obecnej, mam w plecy ok. 18 godzin wydruku i 260 m filamentu, ale niestety nauka musi kosztować. Inna sprawa, że wypuściłem się od razu na szerokie wody, bo drukowanie kostek kalibracyjnych znudziło mi się po trzech. :cry:


Ostatnio zmieniony niedziela 07 sie 2016, 00:17 przez walnar, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 05 sie 2016, 09:56 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 16 lip 2012, 07:05
Posty: 41
Lokalizacja: Bad Hersfeld
Witam ponownie.
Drukarka złożona ( Rumba rama na wzór Gate) drukuje nawet przyzwoicie ale, ciągle zapycha się filament PLA nie drukowałem z innych firm bo na razie nie mam. Głowica E3D V6 extruder Goliat, skalibrowany wg. Misiowej rady, dysza 0,4, zmieniałem temperatury od 190 do 230 i nic jak wyczyszczę wszystko to pierwszy wydruk idzie dobrze, po zakończeniu pierwszego gdy chcę załączyć drugi drukuje się max pierwsza warstwa i wszystko się zatyka. Z początku nie miałem rurki teflonowej i wyczytałem że jest potrzebna po złożeniu myślałem że problem zniknie niestety dalej to samo. Filament jest z firmy Gumaplast 1,75 mm, nie sądzę że jest zły, w pierwszym dniu drukowałem i było ok. nawet bez teflonowej rurki teraz jest tragedia. Zatyka się metalowa gwintowana rurka łącząca radiator z blokiem grzejnym w najcieńszym przejściu między gwintami. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł to był bym wdzięczny za rady.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 05 sie 2016, 11:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 30 sie 2011, 13:49
Posty: 329
Lokalizacja: Żory
loko3126 pisze:
Witam ponownie.
Drukarka złożona ( Rumba rama na wzór Gate) drukuje nawet przyzwoicie ale, ciągle zapycha się filament PLA nie drukowałem z innych firm bo na razie nie mam. Głowica E3D V6 extruder Goliat, skalibrowany wg. Misiowej rady, dysza 0,4, zmieniałem temperatury od 190 do 230 i nic jak wyczyszczę wszystko to pierwszy wydruk idzie dobrze, po zakończeniu pierwszego gdy chcę załączyć drugi drukuje się max pierwsza warstwa i wszystko się zatyka. Z początku nie miałem rurki teflonowej i wyczytałem że jest potrzebna po złożeniu myślałem że problem zniknie niestety dalej to samo. Filament jest z firmy Gumaplast 1,75 mm, nie sądzę że jest zły, w pierwszym dniu drukowałem i było ok. nawet bez teflonowej rurki teraz jest tragedia. Zatyka się metalowa gwintowana rurka łącząca radiator z blokiem grzejnym w najcieńszym przejściu między gwintami. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł to był bym wdzięczny za rady.

Masz chwytak kurzu? Może Ci jakieś paprochy zatykają dysze. Też miałem podobnie u siebie i rozwiazaniem było zacisniecie kawałka scierki trytytką na filamencie przed extruderem.

Pozdrawiam

_________________
Futaba 6j,Turnigy 9x,eleres,AV 200mw 5,8,tri,KFC v2,OSD,Hexa,H-quad,skrzydełka,naza v2,fox 800
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 05 sie 2016, 13:41 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 16 lip 2012, 07:05
Posty: 41
Lokalizacja: Bad Hersfeld
Tak pierwsze co zrobiłem to założyłem gąbkę na filament.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 05 sie 2016, 13:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 3711
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Pokaż wydrukowane elementy to będzie łatwiej coś ocenić.

_________________
Pozdrawiam, Artur
Mam DJI PhantomONE... Przepraszam :oops:
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 05 sie 2016, 16:28 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 16 lip 2012, 07:05
Posty: 41
Lokalizacja: Bad Hersfeld
Dziękuję bardzo za pomoc, prawdopodobnie problem usunięty, powodem był wentylator który zarazem chłodzi wydruk jak i radiator od bloku grzejnego, ustawiłem żeby włączał się od drugiej warstwy i to chyba była tego przyczyna, na razie się drukuj i jest ok.
Pozdrawiam.

EDIT - scalenie

Witam. Chciałem dodać jeszcze jeden endstop na osi Z na drugiej śrubie żeby można było poziomować obie jednoczśnie, wszystko jest podłączone endstop działa, endstop podłączyłem pod digital pin 31, problem w tym że po wyzerowaniu obu śrub nie można ręcznie regulować wysokości tak jak by obie krańcówki Zmax i Zmin były załączone, w Repetirze mam wybraną opcję Z2 min/max, podłączone też mam na wszystkich osiach krancówki max, może ktoś ma jakiś pomysł ? elektronika to Rumba, za wskazówki był bym wdzięczny. Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 14 wrz 2016, 20:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2485
Lokalizacja: Warszawa
Cytuj:
powodem był wentylator który zarazem chłodzi wydruk jak i radiator od bloku grzejnego, ustawiłem żeby włączał się od drugiej warstwy

Wentylator chłodzący radiator ma pracować cały czas. Ja mam ustawione włączenie go dla temp głowicy powyżej 50 stopni. Do chłodzenia wydruku zastosuj oddzielny wentylator i nie włączaj go dla pierwszych warstw.

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 14 wrz 2016, 23:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8717
Lokalizacja: Bytom
Dobrze Cobra prawi, tak ma być.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 15 wrz 2016, 06:12 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 16 lip 2012, 07:05
Posty: 41
Lokalizacja: Bad Hersfeld
Tak mam tak zrobione dwa wentylatory włączane osobno i jest ok. Teraz nie mogę sobie poradzić z dwoma krańcówkami Zmin, może nie da się podłączyć dwóch? chodzi mi o krańcówki na Z minimum.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 25 wrz 2016, 20:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 05 wrz 2013, 18:45
Posty: 31
Lokalizacja: Milanówek
Cześć, walczę dzisiaj calutki dzień z moją drukarką i potrzebuję pomocy. Wydrukowałem na niej prawie 300 metrów bez kłopotów a wczoraj po wgraniu nowego repetiera ze zmienionym baudratem mam następujący problem, po jakimś czasie drukowania (różnie) extruder przestaje podawać filament. Silnik robi się nieaktywny można go ruszać palcami. Miałem kiedyś ten problem związany z Decouple test period jednak wtedy na ekranie zamiast stopni pojawiało się DEC a w logach była jakaś informacja teraz nic takiego nie występuje. Decouple test period ustawiłem na 0 żeby to wyłączyć. Próbowałem na nowych plikach, starym firmware, nowym stepsticku i ciągle to samo. Temperatura extrudera nie spada poniżej 3 stopni od tego co ustalone więc to też nie to. EEPROM czyściłem, wgrywałem na arduino puste szkice przed wgraniem nowego firmware nic to nie daje. Zgodnie z tym co znalazłem w internecie włączyłem zimną ekstruzje i też nic. Gdy nastąpi wyłączenie nie jest włączona opcja druku na sucho na ekranie. Straciłem dzisiaj na to cały dzień i skończyły mi się pomysły, więc jeśli ktoś ma jakikolwiek pomysł to proszę o rady. W linku umieszczam 2 logi podczas, których wyłączył się ekstruder oraz przykładową konfigurację, którą dzisiaj wgrywałem.
Konfiguracja: Ramps 1.4, DRV8825
https://drive.google.com/drive/folders/0B2qEQ6LiM4jGM1BqZmFqWkNMTG8?usp=sharing


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 25 wrz 2016, 20:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8717
Lokalizacja: Bytom
Silnik wyłącza się na stałe (czyli jak się wyłączy to koniec), czy po chwili znów się załączy na chwilę, potem znów wyłączy itd.
Jak pierwsze to raczej stawiałbym na problem sprzętowy, jak drugie to stepstick się przegrzewa.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1148 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 72, 73, 74, 75, 76, 77  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.