Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 17 paź 2018, 22:13


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1304 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek 16 cze 2017, 15:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9164
Lokalizacja: Bytom
No to złom, i trza szukać nowego mosfeta.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 16 cze 2017, 15:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1737
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Pytanie: mk2 heatbed i zasilacz z xBoxa - czy to ma szanse osiągnąć sugerowane dla ABS 110 st. C w czasie mierzonym w minutach? U mnie po dłuuugim czasie dojechał do 95 st. i potem praktycznie stał... Pod łożem podłożone dwie warstwy korka.

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 16 cze 2017, 15:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9164
Lokalizacja: Bytom
Ciężka sprawa... podkręć tego xBox'a na 14V to nie będzie problemu. Albo przykryj stół kawałkiem kartonu - będzie szybciej się rozgrzewał, ale i tak jak ściągniesz karton to temperatura spadnie.
MK2 (i inne na zrobione na PCB) mają to do siebie że wraz ze wzrostem temperatury ich rezystancja rośnie (tak zachowuje się miedź), a co za tym idzie spada moc stołu wraz ze wzrostem temperatury.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 16 cze 2017, 15:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1737
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Zastanawiam się nad przerobieniem samego stołu na 24V (mam gdzieś zasilacz z wojska), tylko jeszcze się nie wgłębiałem w szczegóły podłączania (extruder chciałbym zostawić na 12V).

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 16 cze 2017, 18:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3231
Lokalizacja: Olsztyn
mkrawcz1, najprościej przez Expansion Board np taki jak ten https://www.aliexpress.com/item/2pcs-3D-Printer-Hot-Bed-Power-Expansion-Board-Heatbed-Power-Module-Relay-MOS-Transistor-Tube-High/32808104296.html

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 16 cze 2017, 18:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1737
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Thx, chyba ten zarzucę:
https://pl.aliexpress.com/item/Free-shi ... 92561.html

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 16 cze 2017, 20:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 sie 2014, 09:19
Posty: 278
Lokalizacja: Warszawa/ Zachod
Miałem problem z grzaniem stołu - powodem były zbyt cienkie przewody dostarczone do zestawu. Wymieniłem na głośnikowe 4mm2 i problem zniknął.

_________________
Pozdrawiam,
Przemek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 16 cze 2017, 21:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 18 maja 2015, 11:33
Posty: 886
Lokalizacja: Myślenice
Warto zrobić tę przeróbkę na 24V - od temp. 22stC do 95stC czas: 7min 22sek.
Oczywiście przewody grube - głośnikowe.

Jerzy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 16 cze 2017, 21:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 955
Lokalizacja: Legnica
Panowie, jestem w czasie "zaszafkowywania" Prusy ze zbiorówki, ale brak mi weny na sensowne prowadzenie kabli od wózka Ekstrudera do rampsa.. Mógłbym prosić o jakieś foty jak u was to zrobiliście? Z góry dzięki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 20 cze 2017, 16:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 sie 2014, 09:19
Posty: 278
Lokalizacja: Warszawa/ Zachod
IMHO opcje są dwie:
1. dajesz ten rozcięty peszel - ale chyba to nie jest zbyt fartowne rozwiązanie - gdy już rozwiązałem wszystkie problemy mechaniczne to zaczęły znowu pojawiać się problemy z kablami. Od cyklicznej pracy tam i z powrotem zaczynają padać mi połączenia...
2. dajesz cable chain... i to jest chyba najlepsza wersja. kupiłem sobie nawet na Ali takie 15 x20 ale jeszcze nie założyłem. Jeden odcinek dajesz na X od silnika do ekstrudera a drugi na Z - od silnika/podstawy do rampsa. Są na thingi navet fajne mocowanka.

_________________
Pozdrawiam,
Przemek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 20 cze 2017, 17:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11845
Lokalizacja: Mikoszewo
A ja kupiłem sobie na Alle taką czarną sprężynkę i drukłem dwa haczyki żeby ją podwiesić w górnej części ramy. Wygląda to tak:

Prusiek.jpg
Prusiek.jpg [ 785.73 KiB | Przeglądany 1575 razy ]

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 16 sie 2017, 11:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 20 cze 2017, 07:47
Posty: 18
Lokalizacja: Goleszów
By nie zakładać osobnego tematu zapytam tutaj.
Wielu z Forumowiczów budując swoją drukarkę oparło ją o sterownik Rumba.
Mam okazję kupić Sunbeama 2.0 z wyświetlaczem w cenie Rumby
I tak się zastanawiam, bo przeglądałem również forum reprapowo i zauważyłem że temat Sunbeama nie jest od jakiegoś czasu jakoś mocno poruszany
,a firma której właściciel zaprojektował ten kontroler wycofała się chyba z jego oficjalnej sprzedaży.
Można go znaleźć jedynie w ich drukarkach http://hbot3d.com/

Sami swoje drukarki zaczynaliście budować 3 lata temu...od tego czasu wiele się zmieniło, ulepszyło itp.

Ten Sunbeam wygląda interesująco ale mam pewne obawy, że mogę sobie narobić niepotrzebnych problemów z uwagi na jego dość małą popularność.
No i nie wiem jak jest ze wsparciem technicznym, softem itp.

Jeżeli ktoś udzieli mi info, co do tego kontrolera jego + i - będę bardzo wdzięczny. ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 16 sie 2017, 11:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4248
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Kup sobie od Krzyśka DUE3DOM mini - nakładka na Arduino DUE i Masz Polski produkt z doskonałym wsparciem technicznym i ewentualnym serwisem :-D

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 16 sie 2017, 13:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 516
Lokalizacja: Warszawa
Uzywam juz od jakiegos czasu. Bez uwag poki co. Due3Doom + Arduino Due.
Zauwazalna poprawa plynnosci druku na 32bitach :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 16 sie 2017, 14:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 20 cze 2017, 07:47
Posty: 18
Lokalizacja: Goleszów
Istnieje jakiś forumowy kanał dystrybucji tego sprzętu? :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1304 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.