Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 28 maja 2017, 15:19


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1223 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 26 sty 2017, 11:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 3808
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
miś pisze:
No teraz to pojechałeś :lol: Turbo do trabanta :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Rurku, masz rację... trochę przesadziłem :mrgreen: Narysowałem chyba ostateczną wersję ;-)

M90_MOD_3.jpg
M90_MOD_3.jpg [ 225.54 KiB | Przeglądany 792 razy ]


Łożyska liniowe SMA12LGUU, w osi Z śruby TR10x2. Pole robocze wyszło XYZ 220x220x240, czyli większe niż mam obecnie :-P
A jak uda mi się jeszcze obniżyć stół (obecnie jakieś 80mm od blatu), to Z może wzrosnąć do 260mm ;-)

_________________
Pozdrawiam, Artur
Mam DJI PH1... oraz PH3 Advanced... Przepraszam :oops:
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 26 sty 2017, 16:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 2759
Lokalizacja: Olsztyn
Artur, a warto przerabiać coś co działa ? Nie lepiej zbudować coś nowego a tego co masz pozbyć się ?

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 26 sty 2017, 16:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 3808
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Piotrze, działa ale nie do końca tak jak ja bym chciał :-P A sprzedaż jest bez sensu, bo nie odzyskam nawet 50% tego co zapłaciłem za części.

_________________
Pozdrawiam, Artur
Mam DJI PH1... oraz PH3 Advanced... Przepraszam :oops:
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 30 sty 2017, 23:47 
Offline

Rejestracja: środa 24 paź 2012, 19:50
Posty: 155
Lokalizacja: Rusiec/Bełchatów
Mam pytanko.
Czy jak podłącze zasilanie z USB (zasilacz 5v) do płytki arduino a potem podłącze zasilacz 12V do rampsa to coś się powinno stać?
Pytam się bo mi się stało. Ogólnie po takim zabiegu arduino prawie działa znaczy wyświetlacz się świeci tylko bardzo słabo oraz bardzo mocno grzeję się atmega. Jak oglądam płytkę to jest dziurka na LM358.
Druga sprawa to jak podłącze sam zasilacz 12V to nic się nie dzieje, czytałem że to stabilizator padł ale niestety miernik odmówił mi współpracy jutro pewnie kupię nowy to sprawdzę.
I teraz ,jeżeli takie rzeczy mi się przytrafiły to jak mam podłączyć komputer to płytki?
Przecież w najlepszym wypadku upali mi gniazdo USB.
Zapominałem dodać że zasilacz USB poszedł z dymem.

_________________
Turnigy 9x +eleres mod
SW 1900, Legwan
AP i OSD Zbig&Pitlab, KFC32 + OSD
Sony600tvl + Fox1500


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 31 sty 2017, 06:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 9980
Lokalizacja: Mikoszewo
Seba_K pisze:
Czy jak podłącze zasilanie z USB (zasilacz 5v) do płytki arduino a potem podłącze zasilacz 12V do rampsa to coś się powinno stać?

Czy powinno to nie wiem ale nie wydaje mi się bo u mnie od początku tak to pracuje. Drukuję 90% z kompa czyli 5V z USB i 12 z zasilacza - jednocześnie. Zanim posłuchałem Misia i wymieniłem stabilizator na płytce Ardu na ta polecaną mini przetworniczkę to często bywało tak że po odłączeniu od USB wyświetlacz przygasał ale to tylko tyle.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 31 sty 2017, 11:20 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 07 paź 2013, 21:28
Posty: 41
Lokalizacja: Olsztyn
Seba_K pisze:
Czy jak podłącze zasilanie z USB (zasilacz 5v) do płytki arduino a potem podłącze zasilacz 12V do rampsa to coś się powinno stać?



Jeżeli zrobisz to odwrotnie- czyli najpierw zasilanie 12 V a następnie USB to nie powinno nic się stać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 01 lut 2017, 20:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 lip 2015, 21:32
Posty: 317
Lokalizacja: Płock / Włocławek / Toruń
Mam problem z moim mendlem na rampsie 1.4. Od jakiegoś czasu ma problem z dogrzaniem hotendu. Przy starcie druku stół ładnie się grzeje do zadanej temperatury ale temperatura głowicy dochodzi do około 210 stopni i zaczyna szaleć. Temperatura idzie wyżej do zadanej temperatury (np 240stopni) ale wahania są tak duże, że nie może ustabilizować temp do druku i grzeje się dobrych kilka minut aż załapie i drukuje. Od momentu zaczynania się wahań podświetlenie na wyświetlaczu delikatnie mryga. Napięcie na złączu D10 od grzałki hotendu lata jak oszalałe. Ramps jest chłodzony wiatraczkiem i raczej nic nie powinno się przegrzewać. Spotkał się ktoś może z takim problemem?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 01 lut 2017, 22:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 18 maja 2015, 11:33
Posty: 854
Lokalizacja: Myślenice
Wygląda to na wadę termistora - lub jego mocowania. Nie ma na RAMPS-ie elementu który mógłby powodować taki feler.
Dokręć też przy okazji śrubki zaciskające przewody grzania głowicy i stołu.

Jerzy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 01 lut 2017, 22:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 lip 2015, 21:32
Posty: 317
Lokalizacja: Płock / Włocławek / Toruń
Przewody poprawiłem, żeby mieć pewność, że to nie to. Zamówię nowy termistor i sprawdzę ten trop chociaż kurcze dziwne jest to że problem pojawia się dopiero powyżej tych 210 stopni.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 01 lut 2017, 23:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 9980
Lokalizacja: Mikoszewo
Widziałem doniesienia wiążące niestabilność temperatury powyżej pewnego poziomu z bezpiecznikami na RAPS'ie. Pokrywa się to z poradami Misia by wymienić te polimerowe poduchy na ekwiwalent np. samochodowy.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 01 lut 2017, 23:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 lip 2015, 21:32
Posty: 317
Lokalizacja: Płock / Włocławek / Toruń
No i to mi bardziej pasuje bo sprawdziłem samo grzanie głowicy i wszystko zachowuje się poprawnie. Mam w samochodzie bezpieczniki więc obadam temat jutro. Dzięki za trop.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 lut 2017, 00:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8815
Lokalizacja: Bytom
A ja jednak stawiam na termistor... Rozgrzej do 240 stopni, wyłącz grzanie i obserwuj czy temperatura równomiernie spada czy szaleje. Jak będzie szaleć przy spadaniu to na 100% termistor.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 lut 2017, 07:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 lip 2015, 21:32
Posty: 317
Lokalizacja: Płock / Włocławek / Toruń
Sprawdziłem tak jak zasugerowałeś Miś i temperatura nie spada równomiernie. Termistor zamówiony, zdam raport jak wymienię dziada. Dziękuje wam za podpowiedzi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 lut 2017, 15:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 15 sty 2016, 11:19
Posty: 61
Hej wszystkim,
Jestem w polowie tego tematu ale stwierdzilem ze napisze co mam zamiar poczynic.
Chce zbudowac Mendel90. Ponizej powklejam linki i bardzo prosze o nie traktowanie tego jako reklame.
1. Rama na poczatek MDF http://www.byq3d.eu/index.php?id_catego ... &id_lang=7
Co prawda moim zdaniem troche za drogo ale jak ktos ma ja w formie elktronicznej lub mogl by ja wyciac taniej to bylo by milo. Dodatkowo w pozniejszym terminie przesiadka na profile.
2. Extruder Goliat http://blackfrog.pl/ekstruder-goliat-di ... p-263.html (pytanie czy gdzies mozna go taniej dostac?)
3. Glowica E3D http://blackfrog.pl/glowica-e3d-v6-175- ... p-245.html (tutaj nie wiem czy za bardzo nie zaszalalem glowica Lama jest takze polecana i podobne pytanie jak wyzej gdzies mozna taniej?)
4. Silniki teoretycznie te 5 szt. http://blackfrog.pl/silnik-krokowy-nema ... p-135.html wiem ze silniki mozna dostac tutaj i jest sporo taniej ale chyba sie w tym gubie i sam nie potrafie ich wybrac http://www.akcesoria-cnc.pl/?menu=grupa&kat2=18 (chyba potrzebuje w tym temacie konkretnej pomocy)
5. Elektronika Mega + Ramps na ali http://tiny.pl/gfh4f i tu jak ktos ma konkretne uwagi to prosze, nie musi byc ali moze byc bang ewentualnie jak ktos moze polecic sprzedawce to bylo by super.
Wiem ze to nie jest wszystko i to dopiero poczatek drogi.
Ale prosze o uwagi i pomoc w dobraniu elementow.

_________________
Valdi

Syma X8, TBS Discovery, QX90, Racer by Jackuzy / NAZA Lite/ FPV Boscam/Vuzix/Xiaomi YI/Misio-OSD


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 lut 2017, 17:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 9980
Lokalizacja: Mikoszewo
Valdi pisze:
1. Rama na poczatek MDF http://www.byq3d.eu/index.php?id_catego ... &id_lang=7
Co prawda moim zdaniem troche za drogo ale jak ktos ma ja w formie elktronicznej

Zdecydowanie za drogo - pod warunkiem że umiesz trzymać wiertarkę i piłę.

https://github.com/nophead/Mendel90/tre ... rdy/sheets

Valdi pisze:
3. Glowica E3D

Coś mnie tu cuchnie - w opisie zestawu nie widzę silikonowej skarpety którą E3D daje do nowej wersji V6 http://e3d-online.com/E3D-v6/Full-Kit/v ... -Universal
Czyżby próbowali upchnąć stary asortyment?

Co do reszty - w tym wątku było już kilka Mendli więc przepisywanie znowu tego samego mija się z celem...

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1223 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.