Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 15 lip 2019, 19:40


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Post: środa 27 mar 2019, 21:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 11 mar 2012, 22:37
Posty: 98
Lokalizacja: Wieś pod Krakowem
Kolejny problem z anetą. Padł silnik extrudera. Po wymianie na nowy zero reakcji, silnik trzyma ale nie reaguje. Zmieniałem gniazda z X czy Y jest ok. Domyślam się że padła płyta na wyjściu extrudera. Czy da się to naprawić ? (jak?), czy tylko nowa płyta.

_________________
pozdr. Daniel


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 28 mar 2019, 09:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4304
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Głupie pytanie, ale czy rozgrzewasz głowicę przed próbami uruchomienia ekstrudera :roll:

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 28 mar 2019, 18:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 11 mar 2012, 22:37
Posty: 98
Lokalizacja: Wieś pod Krakowem
Zawsze.

_________________
pozdr. Daniel


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 29 mar 2019, 23:54 
Offline

Rejestracja: środa 23 maja 2018, 20:13
Posty: 17
Lokalizacja: Swarzędz
Nie do końca rozumiem co zamieniałeś, ale jeśli przewody silników extrudera z silnikiem od osi X albo Y i próbowałeś ruszać tą osią, A extruder kręcił, A przy próbie ruszania extrudera oś stała to na 100% stepstick, do wymiany potrzebujesz hotair i taki sam stepstick na podmianę, jeśli to nie problem możesz zamienić miejscami stepstick od extrudera z innym.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 30 mar 2019, 19:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 11 mar 2012, 22:37
Posty: 98
Lokalizacja: Wieś pod Krakowem
Dobrze zrozumiałeś. Niestety nie dysponuję hotair`em a tym bardziej umiejętnościami przelutowania tegoż. Spróbowałem podłączyć popularny stepstick do reprapa niestety nie zadziałał. Schemat znalazłem tu https://raw.githubusercontent.com/ralf-e/ANET-3D-Board-V1.0/master/ANET3D_Board_Schematic.png i podłączyłem T5 do DIR, T7 do STEP, T19 do ENABLE. Na VMOT +12v, VDD +5V. SLEEP i RESET zwarte. Może zechce ktoś sprawdzić gdzie spie... .

_________________
pozdr. Daniel


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 31 mar 2019, 04:21 
Offline

Rejestracja: środa 23 maja 2018, 20:13
Posty: 17
Lokalizacja: Swarzędz
W takim połączeniu silnik nie podłączasz pod płytkę, tylko pod dołożonego stepsticka.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 31 mar 2019, 10:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 11 mar 2012, 22:37
Posty: 98
Lokalizacja: Wieś pod Krakowem
Przecież napisałem "stepstick do reprapa". Mniejsza o to, poddałem się. Założę maga+ramps. Przynajmniej przy następnej awarii naprawa będzie prostsza i tańsza.

_________________
pozdr. Daniel


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.