Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 21 paź 2018, 09:42


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1304 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 83, 84, 85, 86, 87
Autor Wiadomość
Post: czwartek 25 sty 2018, 22:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 18 maja 2015, 11:33
Posty: 886
Lokalizacja: Myślenice
PiotrSz pisze:
Na zdjęciu masz zaznaczone miejsce gdzie musisz wcisnąć nakrętkę, najlepiej jeśli będzie przedłużana jeśli masz na to miejsce.


Jeżeli nakrętka wejdzie na "duży" wcisk to obejdzie się bez kleju.
Jeżeli nakrętka będzie wchodzić z luzem to proponuję osadzić ją na kleju CA.

Jerzy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 28 sty 2018, 14:52 
Offline

Rejestracja: środa 22 lis 2017, 00:10
Posty: 12
Lokalizacja: Warszawa
Dziękuje za pomoc i porady:)
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 01 mar 2018, 10:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 871
Lokalizacja: Warszawa
Jestem na początku drogi do budowy małej cnc do plexi, no i naszły mnie myśli, czy nie da się konstrukcji również zaadoptować do druku 3D. Rozmyślam i widzę, że zakładając np. średnią prędkość druku 50mm/s przy śrubie o skoku 4mm musiałbym osiągać prędkość silnika 750 rpm, co przy napędzie paskowym wychodzi 50 rpm. Czytam i zaczynam sobie zdawać sprawę, że wiąże się to z koniecznością obsługi wyższych napięć/prądu, bo głównie problem wiąże się z zapanowaniem nad poruszaniem masy, gdyż silniki ze wzrostem prędkości tracą moment. Pytanie do doświadczonych kolegów, czy to się w ogóle da, a jeśli tak, to jaką ścieżką podążyć?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 01 mar 2018, 11:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 sie 2014, 09:19
Posty: 280
Lokalizacja: Warszawa/ Zachod
Pytanie jak wielka ma być to maszyna. Może coś w stylu Root CNC na paskach?

Ja zbudowałem klasyczna drukarkę 3D o polu pracy 300x300x300 na walkach 12. Umożliwia cięcie węgla przy polu pracy 260x260mm.


_________________
Pozdrawiam,
Przemek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 01 mar 2018, 14:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 871
Lokalizacja: Warszawa
O, chcę zbudować coś podobnego. Obszar roboczy wyznaczą mi śruby, które mam na osie X, Y, tj. 50 cm i 40 cm, to zakładam z grubsza coś ok. 32x22 cm. Potrzebuję większą dokładność, do grawerowania liter, więc paski odpadają.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 01 mar 2018, 14:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 sie 2014, 09:19
Posty: 280
Lokalizacja: Warszawa/ Zachod
Nawet 10mm ze stalowym wzmocnieniem?

Ibco rozumiesz pod pojęciem większa dokładność? Większa od czego?

_________________
Pozdrawiam,
Przemek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 01 mar 2018, 14:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 871
Lokalizacja: Warszawa
Od człowieka, który robi to co ja chcę robić pochodzi taka informacja "If It had to do very nice engraving then all the moving components had to be made to a tolerance of at least 0.05 mm and possibly even better". Jak bym nie liczył to na pasku i silniku 200 krokowym mi 0,05 nie wyjdzie. A na śrubie - przynajmniej w teorii - już tak.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 01 mar 2018, 14:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 sie 2014, 09:19
Posty: 280
Lokalizacja: Warszawa/ Zachod
Chodzi mi o to abyś nie był niewolnikiem jakiś arbitralnych założeń lub niewiedzy. Pytanie jak duże litery chcesz grawerować. 0.1mm to precyzja równa grubości kartki papieru. Miałaby znacznie gdybyś grawerowal literki 1mm

_________________
Pozdrawiam,
Przemek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 01 mar 2018, 14:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 871
Lokalizacja: Warszawa
Praca wygląda tak: https://www.youtube.com/watch?v=QfmkTYOZ7bU Wysokość znaków mieści się w przedziale ok. 2,5 do 4,5 mm. Do tego dochodzą do frezowania różne skale na wskaźnikach itp. Koncepcji napędu śrubowego nie zmienię, bo głównie zależy mi na ładnym frezie i kupiłem już śruby kulowe, a drukarka to pomysł przy okazji. Stąd pytanie czy się da zrobić takie kombo na śrubach, czy sobie odpuścić i zrobić samodzielną drukarkę?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 01 mar 2018, 15:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 sie 2014, 09:19
Posty: 280
Lokalizacja: Warszawa/ Zachod
No to teraz jest jasne. Ale zanim zaczniesz pytać to wypadałoby podać założenia.

_________________
Pozdrawiam,
Przemek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 01 mar 2018, 15:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 25 sty 2018, 20:15
Posty: 46
Lokalizacja: Kraków


Japim pisze:
Ja zbudowałem klasyczna drukarkę 3D o polu pracy 300x300x300 na walkach 12. Umożliwia cięcie węgla przy polu pracy 260x260mm.


strasznie nieoptymalny jest Gkod w tych przykładach. sporo czasu się traci na luźne jazdy.

_________________
Biegnący po grabiach


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 01 mar 2018, 15:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 sie 2014, 09:19
Posty: 280
Lokalizacja: Warszawa/ Zachod
Zacharius pisze:
Japim pisze:
Ja zbudowałem klasyczna drukarkę 3D o polu pracy 300x300x300 na walkach 12. Umożliwia cięcie węgla przy polu pracy 260x260mm.


strasznie nieoptymalny jest Gkod w tych przykładach. sporo czasu się traci na luźne jazdy.


Tak - pierwszy byl pass-by-pass. Czyli tniemy wszystko drukarkowo - warstwa po warstwie. Plus jest taki ze mogę sobie węgiel przykleić na taśmę dwustronna i do ostatniego ciecia wszystko trzyma się "w kupie".
Wycinanie ramion zoptymalizowałem na otwory i finalne wycinanie - ale tez pass-by-pass z tego samego powodu.

G-code generowany prostym inkscapem a nie zadnym kosmicznym CAMem.

Jakby co to luźne przejazdy tez można zwiększyć spokojnie do 4800mm/min (80mm/sec) - teraz byly jakies 2400 (40mm/sec).


EDIT: odnośnie połączenia drukarki 3D i frezarki:

_________________
Pozdrawiam,
Przemek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 mar 2018, 23:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 21 mar 2010, 02:17
Posty: 2318
Lokalizacja: Chorzów
Heyka panowie!


Moja drukarka po paru dniach powoli żyje!

Problem mam następujący... Przy próbnym wydrukowaniu "na sucho" drukarka smiga aż miło. Problem występuje z osią "Z" za bardzo jest na dole. Mam ogólnie teraz parametr w jakiej pozycji powinna być oś "Z" ,ale mam problem, bo nie wiem gdzie umieścić w kodzie Marlin'a

CoryXY
Ramps 1.4
Marlin Software.

Dziękuje i goraco pozdrawiam.

_________________
Trutututu nici z drutu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 mar 2018, 15:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 sie 2014, 09:19
Posty: 280
Lokalizacja: Warszawa/ Zachod
A jak wykonujesz homing Z? gdzie masz krańcówkę - na sztywno na ramie, czy na ramieniu serwa do auto bed levelingu?
Jeżeli zerowanie z wykonujesz na krańcówce przymocowanej do ramy to a) wystarczy ją podnieść, b) wyreguluj stół - opuść go.
Jeżeli masz jakiś bed leveling na serwie to w Marlinie w configuration.h jest opcja probe offset Z. Można go wyregulować także z poziomu Kontrolera LCD - w zakładce ustawienia, Ruch, offset Z.

_________________
Pozdrawiam,
Przemek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1304 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 83, 84, 85, 86, 87

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.