Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 18 paź 2018, 19:42


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1304 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 83, 84, 85, 86, 87  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 10 sty 2018, 13:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1737
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
2. odpada raczej przy 3 mm...
1. rurkę wkręcić jak najbardziej w ekstruder czy przeciwnie?

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 sty 2018, 13:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 sie 2014, 09:19
Posty: 280
Lokalizacja: Warszawa/ Zachod
Musisz poeksperymentować. Raczej wykręcić - i skierować na nią nawiew. Chłodzić, chłodzić i jeszcze raz chłodzić. Mam w sumie głowicę z chłodzeniem wodnym - ale nie chciałem sie bawić w takie eksperymenty:
Obrazek

_________________
Pozdrawiam,
Przemek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 sty 2018, 14:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11845
Lokalizacja: Mikoszewo
A może ci przysłali dziadowski filament po prostu? Kilka stron temu zgłaszałem się z podobnym problemem. Filament 3mm (OrbiTech), głowica od E3D i nie ma opcji nawet kostki kalibracyjnej wypluć. Jedno czyszczenie, drugie czyszczenie, wymiana dyszy na nówkę pewex - nic. Sprzedawca napisał tyle że u niego też był przypadek że Orbitech nie kochał się z E3D ale za to dobrze chodził na chińskim MK8 - oczywiście nie miałem zamiaru kupować osobnej głowicy do szpulki filamentu więc ciepnąłem to cholerstwo w kąt, kupiłem filament innej firmy i tyle.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 15 sty 2018, 20:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1737
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Też nie wiem, czy jest sens się bawić dla takiej ilości...

EDIT:
Czy ktoś z szanownych sprawił sobie grzany stolik z grzałką silikonową na 230V, sterowaną przez SSR?

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 15 sty 2018, 21:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 30 sie 2011, 13:49
Posty: 340
Lokalizacja: Żory
mkrawcz1 pisze:
Też nie wiem, czy jest sens się bawić dla takiej ilości...

EDIT:
Czy ktoś z szanownych sprawił sobie grzany stolik z grzałką silikonową na 230V, sterowaną przez SSR?

A co Cię interesuje jeżeli chodzi o stolik na 230v?

_________________
Futaba 6j,Turnigy 9x,eleres,AV 200mw 5,8,tri,KFC v2,OSD,Hexa,H-quad,skrzydełka,naza v2,fox 800
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 15 sty 2018, 21:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1737
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Myślałem nad
https://pl.aliexpress.com/item/1pcs-sil ... 40224.html
+
https://pl.aliexpress.com/item/Normally ... 30390.html
Jako stolik blacha alu 3mm, od spodu ta grzała, z wierzchu szkło. Całość w "stalowej" Prusie i3, zapięta do Rampsa (i oczywiście blacha uziemiona just in case). Ma to ręce i nogi?

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 15 sty 2018, 22:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 30 sie 2011, 13:49
Posty: 340
Lokalizacja: Żory
mkrawcz1 pisze:
Myślałem nad
https://pl.aliexpress.com/item/1pcs-sil ... 40224.html
+
https://pl.aliexpress.com/item/Normally ... 30390.html
Jako stolik blacha alu 3mm, od spodu ta grzała, z wierzchu szkło. Całość w "stalowej" Prusie i3, zapięta do Rampsa (i oczywiście blacha uziemiona just in case). Ma to ręce i nogi?
Grzałeczka wygląda ok, jeżeli są to możesz poszukać mocniejszej żeby miało to większy sens ;) Nie zapomnij o izolacji termicznej stolika od spodu.
Co do ssr'a to te tego typu są niezbyt dobre( nie mowie że akurat ten, ale w tych obudowach). Lubią padać jak muchy, chyba że coś sie zmieniło w ostatnim czasie. Niech wypowie się jeszcze ktoś kto używa.
Osobiście polecam ssr Sharp'a. Sprawdzają się bezproblemowo ;)

_________________
Futaba 6j,Turnigy 9x,eleres,AV 200mw 5,8,tri,KFC v2,OSD,Hexa,H-quad,skrzydełka,naza v2,fox 800
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 sty 2018, 09:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2611
Lokalizacja: Warszawa
Mam od początku (czyli już ponad 2 lata) stolik z grzałką silikonową, ale na 12V (zasilanie 13,8V).
Jestem bardzo zadowolony - grzanie do 85C trwa ok. 4 min. To o wiele lepsze rozwiązanie niż wszystkie laminatowe grzałki.
Od dołu moja grzałka osłonięta jest kanapką z alufolii i 2 warstw cienkiej tektury falistej.

Myślę, że grzałka 240V będzie zachowywała się podobnie.

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 24 sty 2018, 11:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3233
Lokalizacja: Olsztyn
Panowie, potrzebuję pomocy.
Walczę od jakiegoś czasu z wobblingiem na moich wydrukach i zrobiłem wszystko co mogłem zrobić dostępnymi środkami, jakoś wydruków mocno się poprawiła ale jeszcze mnie nie zadowala.
Teraz przyszedł czas na modernizację ostatniej rzeczy która może ostatecznie wyeliminować falowanie na wysokich wydrukach a mianowicie wymiana śrub z metrycznych M8 na trapezowe T8.
Szukałem gotowych elementów osi X ale niestety nie ma gotowców pod wałki 12mm z przerobionym mocowaniem pod nakrętkę do śruby trapezowej.
Mój mendel90 ma standardowe elementy, drukował mi je kiedyś forumowy kolega Grzechu.
To są takie same elementy jak poniższym zdjęciu zakreślone na zielono
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG [ 981.29 KiB | Przeglądany 787 razy ]


Próbowałem przerabiać pliki STL ale marnie mi to idzie... czy może ktoś ma pliki w formacie solida albo pomoże z przerobieniem plików STL pod śruby trapezowe z nakrętką anti-backlash ?

Śrub jeszcze nie kupiłem, ale planuję kupić ten zestaw
dcacceda-dbea-4af7-9d18-bfea844c1e6d.jpg
dcacceda-dbea-4af7-9d18-bfea844c1e6d.jpg [ 17.18 KiB | Przeglądany 787 razy ]


Nakrętka ma takie wymiary
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG [ 111.9 KiB | Przeglądany 787 razy ]

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 24 sty 2018, 12:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4248
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Znaczy się coś takiego (5min w DSM) :mrgreen:

2018-01-24 12_01_40-x_motor_bracket_Grzechu_fixed - DesignSpark Mechanical.png
2018-01-24 12_01_40-x_motor_bracket_Grzechu_fixed - DesignSpark Mechanical.png [ 38.59 KiB | Przeglądany 763 razy ]


Pliki DSM i STL mogę wysłać na mail, bo nie można dołączyć ani RAR-a ani ZIP-a :evil:

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 24 sty 2018, 12:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3233
Lokalizacja: Olsztyn
Kowal pisze:
Znaczy się coś takiego (5min w DSM)

Chyba nie z tej strony co trzeba zrobiłeś gniazdo pod śrubę :-)
Artur, zadzwonię do Ciebie jak wrócę z pracy.

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 24 sty 2018, 12:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4248
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
No chyba nie chcesz jej od dołu... :roll: Ale mogę ją i tam "umiejscowić" :mrgreen:

2018-01-24 12_45_58-x_motor_bracket_Grzechu_MOD - DesignSpark Mechanical.png
2018-01-24 12_45_58-x_motor_bracket_Grzechu_MOD - DesignSpark Mechanical.png [ 32.13 KiB | Przeglądany 726 razy ]

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 25 sty 2018, 12:45 
Offline

Rejestracja: środa 22 lis 2017, 00:10
Posty: 12
Lokalizacja: Warszawa
Witam.
Czy w elementach OSI X
Obrazek
Jest jakaś nakrętka na pręt gwintowany? Nie mogę znaleźć żadnego zdjęcia na którym było by to pokazane. Z silnikiem pręt łączy się za pomocą tego sprzegięłka a potem? Jak on obraca się w tym plastiku? Ktoś podeśle zdjęcie?
Ktoś ma jakiś link do instrukcji do ekstrudera Wade?
Dzięki i pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 25 sty 2018, 12:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2611
Lokalizacja: Warszawa
Na Twoim zdjęciu, pomiędzy czarnym korpusem silnika, a łożyskiem liniowym jest otwór. Przez ten otwór przechodzi śruba osi Z i tam musi być gniazdo na nakrętkę. Zapewne od dołu tego plastiku.

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 25 sty 2018, 21:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3233
Lokalizacja: Olsztyn
Na zdjęciu masz zaznaczone miejsce gdzie musisz wcisnąć nakrętkę, najlepiej jeśli będzie przedłużana jeśli masz na to miejsce.
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG [ 2.11 MiB | Przeglądany 592 razy ]

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1304 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 83, 84, 85, 86, 87  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.