Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 22 paź 2017, 09:26


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 31 lip 2017, 21:51 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 06 wrz 2010, 09:18
Posty: 913
Lokalizacja: Warszawa
Arduino mega + ramps 1.4, soft marlin, drukarka Turnigy Fabrikator.

Jak już się z drukarką zacząłem na nowo dogadywać i w końcu się wziąłem za detailing wydruków (temat o niezbyt gładkim wydruku), to wzięła się i z nienacka przestała wzięła działać oś Z.

Objawy:

Ręczny move axis osi Z z krokiem 1mm - oś Z "piszczy" i nie przesuwa się
Autohome - działa bez zarzutu, oś Z zdaje się poprawnie działać w obie strony
W czasie wydruku wszystko wygląda OK poza tym, że oś Z popiskuje i nie opuszcza stołu.
Pozostałe osie działają.

Jak badałem:

1) ręczne zakręcenie osią Z - pracuje ładnie, bez oporów, rzekłbym tak jak zwykle
2) wymiana step sticka wraz z poprawnym ustawieniem napięcia referencyjnego - nie pomogło
3) zamiana step sticków osi Y i Z - oś Y pracuje poprawnie, czyli stepstick ustawiony w 2) działa, oś Z nadal nie działa - czyli to nie stepstick
4) zamiana kabelków silników osi Y i Z miejscami: "kanał" odpowiedzialny za sterowanie osią Y będzie sterował Z, a kanał Z osią Y - fizyczna oś Z na kanale Y działa ładnie (czyli kabelki silnika Z są OK), co potwierdza że nie ma problemów z mechaniką osi Z, oś Y na kanale Z piszczy
5) silnik trzyma mocno, nie idzie przekręcić śruby palcami podczas wydruku, natomiast przy ciągłym napieraniu palcami na śrubę, w momencie kiedy stół powinien przesunąć się w dół o kolejną warstwę, silnik "luzuje" trzymanie (zapewne chciałby zakręcić osią, ale nie może) i można ręcznie przekręcić śrubę o jakiś niewielki kąt, i znów mocne trzymanie.

Trochę to wygląda, jakby coś przestało działać w arduino lub w rampsie, ale nie bardzo mam pomysł co dalej.

Całość działała wczoraj, dziś trochu porozkręcałem żeby ponaciągać paski, paski ponaciągałem, poskręcałem z powrotem do kupy, włączam i takie kwiatki :( Żadna śrubka nie została.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 01 sie 2017, 16:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 364
Lokalizacja: Warszawa
Jakie stepstiki?
Jakie napięcie masz ustawione? Silniki 1.8deg 1A?
Jak spróbujesz poruszyć z menu silnikiem a potem wylaczysz zasilanie to możesz ręcznie poruszyć osią czy trzyma?

Obadaj złącze silnika z płytka ew tam gdzie wtykasz stepstiki skoro w innym gnieździe działa dobrze


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 01 sie 2017, 18:55 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 06 wrz 2010, 09:18
Posty: 913
Lokalizacja: Warszawa
Też mi przyszło posprawdzać elektrycznie pomiędzy step stickiem a silnikiem. Sprawdziłem przejście w rampsie ze stepsticków pinów AA-BB- do pinów silnika osi Z i wszystko jest OK. Rezystancja na poziomie 0.2 oma, buzzer piszczy aż miło.

Silniki takie:
NN- Motor / 57HS3401 - 22M - 600 / LOT NO 140803
Napięcie referencyjne na step sticku 0.28V, stepsticki a4988 z rezystorami ustalającymi R050.

Autohome -> silniki trzymają, zarówno "disable stepmotors" luzuje silnik Z i daje się nim bez problemu zakręcić, jak również wyłączenie drukarki z kontaktu (:mrgreen:) również.

Dodam że drukarka w tej konfiguracji śmigała 2 lata a ja firmware nie tykałem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 01 sie 2017, 21:11 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 06 wrz 2010, 09:18
Posty: 913
Lokalizacja: Warszawa
Uwaga, można powiedzieć że działa.

Za radą kolegów w Control->Motion zmieniłem parametr VmaxZ z 15 na 5. Pomogło, wydruki idą OK jak również można sterować oś za pomocą Move axis.
Jest to o tyle dziwne, że nigdy nie modyfikowałem tych parametrów, ani nie bawiłem się firmware. Do tej pory działało i nagle przestało. Pytanie, czy możliwe jest żeby ten parametr sam się zmienił?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.