Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 23 lis 2017, 01:07


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
Post: piątek 10 lut 2017, 19:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 10 maja 2015, 13:44
Posty: 296
Lokalizacja: Kaszuby
a sprawdziłbyś jak bierze plexi/akryl ?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 12 maja 2017, 15:35 
Offline

Rejestracja: czwartek 11 maja 2017, 19:46
Posty: 2
Lokalizacja: Poznań
Zachęcony filmem wczoraj zakupiłem " LASER" + zielone okulary. Czekam na przesyłkę.

Mam maszynę CNC sterowanie LPT Mach3 . Ciekawi mnie jak kolega realizuje sterowanie tem laserem ?. Czytałem gdzieś na forach że podpina się wejście lasera "on" "off" pod sygnał "dir" sterownika osi "Z". Nie jest to podobno do końca optymalne. Maszyna zwalnia na łukach, tam powinna być jeszcze możliwość zmniejszenia mocy lasera. Proszę o informacje jak praktycznie jest to realizowane w Pańskim projekcie. Czy sprzedawca lasera dołącza dokumentacje informującą o sposobie podłączania ? Jeżeli tak to czy mogę prosić o jej udostępnienie. Między czasie może bym jakieś "ustrojstwo" zbudował....
Z góry DZIĘKUJĘ za życzliwość i poświęcony czas.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 12 maja 2017, 16:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 29 sty 2012, 13:16
Posty: 598
Lokalizacja: Redditch / Tarnów
ja mam to tak zrobione że zasilanie do lasera załączam poprzez przekaźnik sterowany sygnałem załączania wrzeciona, M07 i wyłączam M05, a sam laser włączam podłączony do pinu DIR osi Z.
W podłączeniu lasera nie powinieneś mieć problemu, 12v zasialanie i wejście włączy/wyłącz - o ile dobrze pamiętam to 5v, ja w tym miejscu podłączyłem zrobiony na attiny generator PWM do obniżenia mocy lasera - ale to generanie do cięcia nie jest potrzebne.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 13 maja 2017, 08:07 
Offline

Rejestracja: czwartek 11 maja 2017, 19:46
Posty: 2
Lokalizacja: Poznań
Dziękuję za odpowiedź!
Czy mógłbym dostać schemat Pańskich połączeń łącznie z tym generatorem PWM i wsadem do atiny.

moja maszyna:
IMG_8121_.jpg
IMG_8121_.jpg [ 147.95 KiB | Przeglądany 1126 razy ]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 09 wrz 2017, 07:42 
Offline

Rejestracja: środa 12 cze 2013, 18:07
Posty: 393
Lokalizacja: Wrocław
Gdyby ktoś się zastanawiał - obecnie (jeszcze kilkanaście godzin) jest mega promocja na BG, ten moduł 3.5W można kupić za $49.90
https://www.banggood.com/450nm-3500mW-3 ... 03261.html

_________________
Pozdrawiam,
Adam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 11 wrz 2017, 22:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 26 maja 2010, 21:40
Posty: 2499
Lokalizacja: Poznań
Może ktoś próbował podczepić laser do reprapa? Mam drukarkę GateLE na unique one revA. Na forum reprapa wyczytałem że można podłączyć się do sterowania wentylatorem i komendami M05 i M07 włączać i wyłączać laser. Mój laser 3,5W ma na dodatkowym sterowniku przycisk SW1 czy ktoś wie do czego on służy? Zauważyłem że po przyciśnięciu laser świeci bardzo słabo pewnie żeby wyregulować plamkę lasera kręcąc soczewką. Podawałem sygnał TTL 0 i 5V ale żadnych zmian nie widziałem, wygląda na to że chyba tylko na sygnał PWM będzie reagować.
Jeszcze mam pytanie jaką obciążalność w amperach ma wyjście FAN_H na wentylator w unique one?

_________________
...i tak nie skończysz na jednym ani na dwóch :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 12 wrz 2017, 08:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 29 sty 2012, 13:16
Posty: 598
Lokalizacja: Redditch / Tarnów
Ja dorobiłem sobie sterownik PWM do mojego lasera z potencjometrem ale w większości i tak tnę na pełnej mocy.
Jak nie wiesz jaką obciążalność ma wyjście FAN_H to dołóż np. przekaźnik sterowany z tego wyścia i po problemie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 wrz 2017, 15:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 26 maja 2010, 21:40
Posty: 2499
Lokalizacja: Poznań
Ale przekaźnik da mi albo pełną moc albo wcale. Sterownik PWM nic mi nie da, bo nie chodzi żebym ja regulował moc. Tak jak mówisz większość tnie się na pełnej mocy ale jak zrobić żeby moc lasera była sterowana z g-code? Mam na myśli żeby robić coś takiego :





Czyli wypalanie zdjęcia gdzie nie może być 100% mocy lasera albo 0% tylko płynne sterowanie mocą.

_________________
...i tak nie skończysz na jednym ani na dwóch :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 17 wrz 2017, 21:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 26 maja 2010, 21:40
Posty: 2499
Lokalizacja: Poznań
No to się dorobiłem niedziałającego wejścia PWM/TTL w sterowniku lasera, zrobiłem dzielnik napięcia z 12V na 5V tyle że wykonałem czeski błąd i podłączyłem wtyczkę, która powinna iść do lasera, do sterownika drukarki 3D (unique one revA) i poszło 12V na wejście PWM/TTL. Całe szczęście że laser działa ale sterowania mocą już nie mam. Teraz mam pytanie czy mogę między laser a sterownik wpiąć jakiś mosfet logic-level i sterować wyjściem z atmegi drukarki? Po moim błędzie znalazłem pin atmegi który idzie do tranzystora wysterowującego wentylator chłodzący wydruk na którym jest PWM. Sygnał jest sterowany plusem. Na wtyczce od wentylatora na płycie jest już 12V i PWM jest sterowane masą, plus jest stały z 7812.

Myślałem też o jakimś transoptorze mocy (laser pobiera równy 1A) albo o przekaźniku elektronicznym, poprosiłbym o jakiś sprawdzony sposób z mosfetem lub czymś lepszym.
Gdyby ten laser był dostępny w Polsce to pewnie bym zamówił ale ten z banggood leciał, płynął, jechał prawie miesiąc, nie chce mi się już tyle czekać, z resztą laser działa.

_________________
...i tak nie skończysz na jednym ani na dwóch :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.