Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 28 maja 2017, 07:33


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
Post: piątek 10 lut 2017, 19:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 10 maja 2015, 13:44
Posty: 283
Lokalizacja: Kaszuby
a sprawdziłbyś jak bierze plexi/akryl ?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 12 maja 2017, 15:35 
Offline

Rejestracja: czwartek 11 maja 2017, 19:46
Posty: 2
Lokalizacja: Poznań
Zachęcony filmem wczoraj zakupiłem " LASER" + zielone okulary. Czekam na przesyłkę.

Mam maszynę CNC sterowanie LPT Mach3 . Ciekawi mnie jak kolega realizuje sterowanie tem laserem ?. Czytałem gdzieś na forach że podpina się wejście lasera "on" "off" pod sygnał "dir" sterownika osi "Z". Nie jest to podobno do końca optymalne. Maszyna zwalnia na łukach, tam powinna być jeszcze możliwość zmniejszenia mocy lasera. Proszę o informacje jak praktycznie jest to realizowane w Pańskim projekcie. Czy sprzedawca lasera dołącza dokumentacje informującą o sposobie podłączania ? Jeżeli tak to czy mogę prosić o jej udostępnienie. Między czasie może bym jakieś "ustrojstwo" zbudował....
Z góry DZIĘKUJĘ za życzliwość i poświęcony czas.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 12 maja 2017, 16:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 29 sty 2012, 13:16
Posty: 580
Lokalizacja: Redditch / Tarnów
ja mam to tak zrobione że zasilanie do lasera załączam poprzez przekaźnik sterowany sygnałem załączania wrzeciona, M07 i wyłączam M05, a sam laser włączam podłączony do pinu DIR osi Z.
W podłączeniu lasera nie powinieneś mieć problemu, 12v zasialanie i wejście włączy/wyłącz - o ile dobrze pamiętam to 5v, ja w tym miejscu podłączyłem zrobiony na attiny generator PWM do obniżenia mocy lasera - ale to generanie do cięcia nie jest potrzebne.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 13 maja 2017, 08:07 
Offline

Rejestracja: czwartek 11 maja 2017, 19:46
Posty: 2
Lokalizacja: Poznań
Dziękuję za odpowiedź!
Czy mógłbym dostać schemat Pańskich połączeń łącznie z tym generatorem PWM i wsadem do atiny.

moja maszyna:
IMG_8121_.jpg
IMG_8121_.jpg [ 147.95 KiB | Przeglądany 164 razy ]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.