Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 25 cze 2018, 13:17


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek 18 maja 2018, 18:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 719
Lokalizacja: Trzebnica
Adrián pisze:
Czy ja wiem.. To po co ludzie robią te wszystkie testy?
Właśnie po to, byś nie musiał ich powtarzać, tylko wybrać raz a dobrze ;-)

Ale jak lubisz tracić $, to już nic nie poradzimy :D


No własnie dlatego wybrałem dwułopatowe, czytałem i oglądałem filmy na różnych forach i większość pisałą że 3 łopatowe mają mniejszy ciąg. Dlatego wybrałem śmigła dwułopatowe.

Jakie jest Twoje zdanie na temat śmigieł 2 i 3 łopatowych?

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 18 maja 2018, 20:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3153
Lokalizacja: Olsztyn
Majk99, no właśnie czemu 3 łopatowe ? :-) Przecież największą wydajność ma system jedno łopatowy :-D

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 18 maja 2018, 23:12 
Offline

Rejestracja: piątek 17 lis 2017, 09:33
Posty: 85
Lokalizacja: Jawor
podpinam się do tematu vx210;
zaliczyłem dzwona, nie wiem co się dzieje że przy przewrocie tracę kontrolę nad dronem. beczki też czasami powodują jakieś anomalie.
Wcześniej nie łaczyła wtyka, przelutowalem przed crashem na nową. ciasno wchodzi póki co i trzyma,
Wrzuciłem filmik 2 min.
pierwsza gleba - bez połamań. druga - poszło ramię;/
https://www.youtube.com/watch?v=okrX1I5obpA&feature=youtu.be

mogę wrzucić rejestr blackboxa - ktoś coś pomoże?

a po crash'u..
sprawdziłem jeszcze raz na pdb wszystko, poprawiłem kondensator, kabelek z wtyką przelutowałem.
poprawiłem regle (przelutowałem sygnałowe) - może to skutek tego że masz pracując na fc gdzieś dotyka robi zwarę.
Kwestia tylko tego że nie mam ramienia do vx210, ktoś coś, odkupię jedną sztukę. grubość 5 mm.

zrobię chyba test, rozłoże drabinę dwustronną i pomiędzy go zmocuje na sznurku. porobię próby - jak tylko będę miał nowe ramię


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 19 maja 2018, 21:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 gru 2014, 16:42
Posty: 477
Lokalizacja: Kazimierz Dolny
Dla rozjaśnienia dlaczego 3 łopaty są popularne w racerach. Top speed nie jest aż tak ważny bo... bardzo rzadko leci się na pełnej. Śmigła 2 łopatowe mogą mieć lepszy ciąg (1 łopata nadal lepsza :v) ale 3 łopaty lepiej "trzymają się" powietrza. 3 łopaty to takie quattro od kopterowego Audi :-P


btw PiotrSz dlaczego nie w Gdyni? :evil:

_________________
Hangar: De Stik
Suweren


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 maja 2018, 21:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 719
Lokalizacja: Trzebnica
Dzisiaj doszedł pakiet Tattu 1550mAh 45C 4S. Pytanie dla użytkowników racerów jeśli chodzi o pakiet. W którym miejscu jest najlepiej umieścić pakiet?.
Całość waży 514gr, myślę że waga całkiem przyzwoita.
Obrazek
Obrazek

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 maja 2018, 21:12 
Offline

Rejestracja: piątek 03 mar 2017, 19:04
Posty: 181
Lokalizacja: Bytom
Ten pakiet Tattu 45C to trochę mało jak do twojego zestawu. Zbyt mała wydajność prądowa. Jeżeli chodzi o śmigła to polecam KinkKong 5x4x3 bardzo odporne na złamanie.

_________________
Pozdrawiam Krzysiek
---------------------------------------------------------------
QAV-250, Martian II, GEPRC-AX215, QAV-R 220, ARMATTAN CHAMELEON, T-Rex 500
Zapraszam na bloga


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 maja 2018, 21:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 719
Lokalizacja: Trzebnica
Co do pakietu to się zgodzę, miał być 75C, ten ma wydajność prądową 70A. Jeśli chodzi o śmigła na razie na pierwszy ogień pójdą 5045. Antena też jest do poprawy, nie wiem czy pakiet nie będzie dostawał podczas twardszych lądowań.

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 29 maja 2018, 06:57 
Offline

Rejestracja: piątek 17 lis 2017, 09:33
Posty: 85
Lokalizacja: Jawor
Poli25 pisze:
Co do pakietu to się zgodzę, miał być 75C, ten ma wydajność prądową 70A. Jeśli chodzi o śmigła na razie na pierwszy ogień pójdą 5045. Antena też jest do poprawy, nie wiem czy pakiet nie będzie dostawał podczas twardszych lądowań.


Oklej pianką do pakowania, powycinaj szablony z pianki a na nie bezbarwną tasmę.
wyłóż dwie - trzy warstwy, więcej zawiń aby zakrywały krawędzie lipola, i bateria od uszkodzeń mechanicznych na wieczność.
Pianka + taśmy dodatkowe 4-12g w zależności ile nałożysz warstw

Dobrze zabezpieczona to taka kiedy rzucając na podłogę z 1m wyda pełny dźwięk odbicia (amortyzacji pianki)

Zabezpiecz regle, jak nie masz osłonek zrób z połamanych śmigieł.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 29 maja 2018, 11:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 719
Lokalizacja: Trzebnica
krzyszo pisze:
Poli25 pisze:
Co do pakietu to się zgodzę, miał być 75C, ten ma wydajność prądową 70A. Jeśli chodzi o śmigła na razie na pierwszy ogień pójdą 5045. Antena też jest do poprawy, nie wiem czy pakiet nie będzie dostawał podczas twardszych lądowań.


Zabezpiecz regle, jak nie masz osłonek zrób z połamanych śmigieł.

Regle są osłonięte koszulką termokurczliwa, Zauważyłem że niektórzy oklejają taśmą izolacyjną tylko nie wiem po co.

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 29 maja 2018, 11:24 
Offline

Rejestracja: piątek 17 lis 2017, 09:33
Posty: 85
Lokalizacja: Jawor
Poli25 pisze:
krzyszo pisze:
Poli25 pisze:
Co do pakietu to się zgodzę, miał być 75C, ten ma wydajność prądową 70A. Jeśli chodzi o śmigła na razie na pierwszy ogień pójdą 5045. Antena też jest do poprawy, nie wiem czy pakiet nie będzie dostawał podczas twardszych lądowań.


Zabezpiecz regle, jak nie masz osłonek zrób z połamanych śmigieł.

Regle są osłonięte koszulką termokurczliwa, Zauważyłem że niektórzy oklejają taśmą izolacyjną tylko nie wiem po co.


Taki nawyk elektryka, też tak mam ;D
Tyle że ja oklejam aby przewodów nie urwało w pobliżu elementów na takie urwania wrażliwych.
Zauważ że jeżeli ułamie Ci się ramię pomiędzy silnikiem a reglem to raczej wyrwie przewód z uzwojenia silnika niżeli z dobrze zlutowanego regla.
Albo dodatkowe zabezpieczenie przed przesuwaniem się. Wystarczy że *tak jak miałem ostatnio*, osłonka krawędzią ucisnęła kondensator na reglu po uderzeniu powodując jego zruszenie, a później odpadnięcie.

https://img.staticbg.com/customers_images/newlarge/1a/f2/2018041216025770-1119837.jpg
Jedna osłonka już mi pękła, sądzę że przed obrażeniami mechanicznymi ta koszulka Cię nie ochroni.
O tyle że przed pękniętym kawałkiem propa to może i tak, ale jak uderzy, przełamie śmigło i uderzy centralnie w ramię to już po reglu.
Ta fotka jeszcze przed oklejaniem taśmą izolacyjną w okolicach silnika.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 29 maja 2018, 14:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 gru 2014, 16:42
Posty: 477
Lokalizacja: Kazimierz Dolny
Dobrą ochroną na esc jest przyklejona taśmą łopata od śmigła ;-)

_________________
Hangar: De Stik
Suweren


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 30 maja 2018, 06:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 wrz 2012, 08:16
Posty: 1405
Lokalizacja: Mielec
Poli25 pisze:
Regle są osłonięte koszulką termokurczliwa, Zauważyłem że niektórzy oklejają taśmą izolacyjną tylko nie wiem po co.

Ta koszulka nie ochroni przed rozpędzonym i ugiętym śmigłem, które wyrywa elementy z regla. Dlatego pod taśmą, tak jak Majk99 pisze daje się kawałek aluminiowego kątownika lub urwaną łopatkę śmigła.

_________________
Pozdrawiam Sławek

... jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Jeszcze nikt nie zderzył się z niebem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 07 cze 2018, 21:40 
Offline

Rejestracja: piątek 17 lis 2017, 09:33
Posty: 85
Lokalizacja: Jawor
krzyszo pisze:
podpinam się do tematu vx210;
zaliczyłem dzwona, nie wiem co się dzieje że przy przewrocie tracę kontrolę nad dronem. beczki też czasami powodują jakieś anomalie.
Wcześniej nie łaczyła wtyka, przelutowalem przed crashem na nową. ciasno wchodzi póki co i trzyma,
Wrzuciłem filmik 2 min.
pierwsza gleba - bez połamań. druga - poszło ramię;/
https://www.youtube.com/watch?v=okrX1I5obpA&feature=youtu.be

mogę wrzucić rejestr blackboxa - ktoś coś pomoże?

a po crash'u..
sprawdziłem jeszcze raz na pdb wszystko, poprawiłem kondensator, kabelek z wtyką przelutowałem.
poprawiłem regle (przelutowałem sygnałowe) - może to skutek tego że masz pracując na fc gdzieś dotyka robi zwarę.
Kwestia tylko tego że nie mam ramienia do vx210, ktoś coś, odkupię jedną sztukę. grubość 5 mm.

zrobię chyba test, rozłożę drabinę dwustronną i pomiędzy go zmocuje na sznurku. porobię próby - jak tylko będę miał nowe ramię


Problem został naprawiony, wczoraj jak tylko przyszły ramiona zmontowałem, a także dolutowałem 220 uF 25v przy każdym reglu,
I beczki flipy etc itd pięknie wychodzą. A co więcej zauważyłem że znacznie lepiej utrzymuje się napięcie na lipolu a także odczuwam możliwość kręcenia większych mocy.
Gdyby nie to że urwał mi się kabelek od przełącznika nagrywarki (i wszystkie filmy bez obrazu) wrzuciłbym filmik,
no i zauważyłem że osiągałem prądy rzędu 70 - 86A a nawet i coś około 100A mi mignęło w statystykach po rozbrojeniu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 21 cze 2018, 20:58 
Offline

Rejestracja: piątek 17 lis 2017, 09:33
Posty: 85
Lokalizacja: Jawor
kurde mać!

znowu mi OSD szaleje przy większych prądach przepływających na PDB, do tego zaczęły się robić paski, gdzie wcześniej tego na filtrze nie było.
Wszędzie te trawsko po lataniu - może to tym razem robi takie jaja.
najdziwniejsze jest to, że oblatałem pakiet spakowałem wszystko - dron na plecy i powrót do domu.
Dopiero kilka dni później po odpaleniu to się zaczęło.

Zaczynam od nowa wymieniać kondensatory i przelutowywać na PDB.
Ktoś ma jakiś pomysł na to?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 cze 2018, 16:01 
Offline

Rejestracja: wtorek 25 kwie 2017, 18:53
Posty: 82
Lokalizacja: Białystok
Sprawdz multimetrem czy nie ma polaczenia minusa albo plusa z carbonem i wyeliminuj.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.