Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 19 cze 2018, 14:49


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
Post: wtorek 28 mar 2017, 10:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 kwie 2015, 10:14
Posty: 178
Lokalizacja: R-Śl
Witam szanowne grono,
Zwracam się do Was z prośbą o pomoc.
Sprzedałem swoje silniki 2212 920KV DJI na których latałem jakiś czas temu. Kolega który je zakupił podpiął do modelu (nie wiem jak) i zadzwonił do mnie że jeden z nich nie startuje.
Silniki na pewno działały, jako dowód mam ostatni sfilmowany lot.
Czy jest szansa niż naderwanie przewodów żeby taki silnik uszkodzić przy montażu?
Będę wdzięczny za pomoc ;)
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 28 mar 2017, 10:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lut 2014, 14:43
Posty: 2192
Lokalizacja: Opole
Pytanie czy to rzeczywiście nie działa jeden silnik czy może np. jego regiel. No i co to dokładnie znaczy że nie startuje - szarpie, dymi czy w ogóle nie reaguje.

_________________
"Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie zauważyć różnicy"
------------
Różne racing quady
Legwan - KFC32FTB
Skywalker - KFC32FTB z iNav
------------
Skrypt dla forum - info - każdy musi raz zaktualizować ręcznie skrypt!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 28 mar 2017, 11:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2584
Lokalizacja: Warszawa
Miernik w garść i "przedzwonić" silnik - wyjaśni się, czy jest przerwa w jednej z faz.

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 28 mar 2017, 11:16 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 sie 2016, 02:14
Posty: 191
Można wkręcić za długą śrubkę np. ;)


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 28 mar 2017, 11:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 30 wrz 2016, 15:44
Posty: 466
Lokalizacja: strzelce krajeńskie
cobra pisze:
Miernik w garść i "przedzwonić" silnik - wyjaśni się, czy jest przerwa w jednej z faz.

Dokladnie... Na oko to mozna wrozyc ze szklanej kuli... Mogl uszkodzic instalacje przy montazu silnika... Albo faktycznie mocowanie kabelka do uzwojenia... Jesli na kazdej fazie jest taki sam opor to silnik mozna wykluczyc... Wtedy trzeba przedzwonic regla... Moze padl mosfet... Moze rezystor zerujacy bramke mosfeta... Moze procek padl w reglu.. Powodow moze byc duzo...

.... jest jedna rzecz która pociaga bardziej niz quad. MAN TGX, 40t i 1000km przed Toba....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 28 mar 2017, 11:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 sty 2011, 16:56
Posty: 3416
Lokalizacja: B-stok
z3d pisze:
Czy jest szansa niż naderwanie przewodów żeby taki silnik uszkodzić przy montażu?
Jest możliwość uszkodzenia silnika przy demontażu, pakowaniu, transporcie, rozpakowaniu, montażu. Jeśli materiał przewodu jest wystarczająco zmęczony to starczy jedno przegięcie i odpada.
To są niuanse związane z zakupami używanych urządzeń, nie zawsze da się ustalić jak mocno coś jest zużyte i czy nie padnie od razu po zakupie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 28 mar 2017, 11:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 kwie 2015, 10:14
Posty: 178
Lokalizacja: R-Śl
O śrubce sam mu napisałem bo było to moje pierwsze przypuszczenie powiedział że mierzył suwmiarką. Napiszę mu żeby zmierzył opór na fazach i sprawdził regle, chociaż twierdzi że ma nowe.
Jest duży problem z przylutowaniem kabelka do uzbrojenia? Sam tego nie robiłem więc wolę zapytać ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 28 mar 2017, 12:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 30 wrz 2016, 15:44
Posty: 466
Lokalizacja: strzelce krajeńskie
Nie to nie jest problem. .. Tylko trzeba 3 razy wszystko sprawdzic zanim podlaczy sie pozniej do regla bo pojdzie z dymem jesli niestarannie to zrobi/sz

.... jest jedna rzecz która pociaga bardziej niz quad. MAN TGX, 40t i 1000km przed Toba....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 28 mar 2017, 13:00 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 452
Lokalizacja: Kraków
Może niech zamieni dwa przewody silnika miejscami, bo da się podpiąć tak, że silnik wykonuje ruch o 1mm w prawo i 1mm w lewo, może to wyglądać jakby "nie mógł wystartować" :)

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/1855@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 28 mar 2017, 13:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1788
Lokalizacja: Schwerin
I czy wysłałeś mu ze śrubkami i imbusem?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 28 mar 2017, 13:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 30 wrz 2016, 15:44
Posty: 466
Lokalizacja: strzelce krajeńskie
Jeszcze lepiej... Napisz mu zeby odlutowal ten silnik ktory nie chce krecic i przylutowal drugi .... Jesli tez nie bedzie krecil to wina regla... A jesli nedzie to silnika...

.... jest jedna rzecz która pociaga bardziej niz quad. MAN TGX, 40t i 1000km przed Toba....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 28 mar 2017, 19:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 kwie 2015, 10:14
Posty: 178
Lokalizacja: R-Śl
Cześć Panowie,
Wielkie dzięki za zainteresowanie, koleś kupił po prostu zwalonego regla w rc-ab. pl. Tak przynajmniej twierdzi. Dzwonił do mnie koło 13 więc kazałem mu odpiąć silnik od ramy i podpiąć pod innego regla, okazało się że silnik działa.
Dziękuję więc za zainteresowanie, wolałem dopytać żeby nie być zaskoczonym jakimś dumnym tekstem.
Tak czy inaczej nowy BlHeli 30A okazał się walnięty.
Pozdrawiam Michał


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 28 mar 2017, 19:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 30 wrz 2016, 15:44
Posty: 466
Lokalizacja: strzelce krajeńskie
Tak'em czuł. ...

.... jest jedna rzecz która pociaga bardziej niz quad. MAN TGX, 40t i 1000km przed Toba....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 28 mar 2017, 19:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 kwie 2015, 10:14
Posty: 178
Lokalizacja: R-Śl
;) ja też nie wierzyłem że silnik był walnięty.
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.