Polskie Forum FPV
http://rc-fpv.pl/

APM 2.8 - problem z telemetrią
http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=60&t=45375
Strona 1 z 2

Autor:  marcinoc [ poniedziałek 12 lis 2018, 21:26 ]
Tytuł:  APM 2.8 - problem z telemetrią

Witam kolegów, szperam na forum w poszukiwaniu informacji na temat podłączenia telemetrii do APM-a 2.8, wszystko ( tak mi się przynajmniej wydaje) robię zgodnie z instrukcjami ale APM nie chce się komunikować przez port telemetrii.
Zmieniam nr portu, zmieniam prędkość na 57600, próbowałem też podłączyć dedykowane do APM OSD - też nie nic nie wyświetla, jestem początkujący w temacie i już poległem na konfiguracji naze32 więc za radą zakupiłem APM, lecz i to nieco mnie przerasta, chociaż jestem już o krok dalej - uruchomiłem GPS!
Proszę wybaczcie jeżeli podałem za mało informacji, ale zwyczajnie nie wiem od czego zacząć.
Program jakiego używam to Mission Planner 1.3.59

zestaw z telemetrią podłączyłem tak
Obrazek

zrzut z konfiguracji telemetrii
Obrazek

próba połączenia
Obrazek

zakończona takim komunikatem
Obrazek

Autor:  mkrawcz1 [ poniedziałek 12 lis 2018, 21:38 ]
Tytuł:  Re: APM 2.8 - problem z telemetrią

Jak zasilasz APM w czasie testu?

Autor:  marcinoc [ poniedziałek 12 lis 2018, 21:44 ]
Tytuł:  Re: APM 2.8 - problem z telemetrią

próbowałem z USB i przez POWER MODULE widoczne na fot1

Autor:  mkrawcz1 [ poniedziałek 12 lis 2018, 21:45 ]
Tytuł:  Re: APM 2.8 - problem z telemetrią

Jak przez USB - to na pewno nie zadziała.
Zasilaj przez PM.
Rozumiem, że przez USB bez problemów łączysz się z APM?

Autor:  marcinoc [ poniedziałek 12 lis 2018, 21:50 ]
Tytuł:  Re: APM 2.8 - problem z telemetrią

tak prze USB połączenie ok, oczywiście transmisja na innym porcie i z prędkością tylko 115200

Autor:  mkrawcz1 [ poniedziałek 12 lis 2018, 21:55 ]
Tytuł:  Re: APM 2.8 - problem z telemetrią

Spróbuj we wtyczce do APM zamienić piny Rx-Tx.
Poza tym ustawienia modemów wymagają tuningu, ale na to przyjdzie czas po nawiązaniu połączenia.

Autor:  marcinoc [ poniedziałek 12 lis 2018, 22:09 ]
Tytuł:  Re: APM 2.8 - problem z telemetrią

zamieniam TX z RX i nadal nic

Autor:  maxiiii [ poniedziałek 12 lis 2018, 22:12 ]
Tytuł:  Re: APM 2.8 - problem z telemetrią

Odłącz kabel usb od komputera i podłącz pod ładowarkę od telefonu 5v.

Autor:  mkrawcz1 [ poniedziałek 12 lis 2018, 22:18 ]
Tytuł:  Re: APM 2.8 - problem z telemetrią

Wrzuć zdjęcia w lepszej rozdzielczości co i jak masz podłączone.
Również modem naziemny.

Autor:  marcinoc [ poniedziałek 12 lis 2018, 22:27 ]
Tytuł:  Re: APM 2.8 - problem z telemetrią

czy podczas zasilania z PM mam jednocześnie zasilać przez USB z ładowarki?

Autor:  mkrawcz1 [ poniedziałek 12 lis 2018, 22:28 ]
Tytuł:  Re: APM 2.8 - problem z telemetrią

Nie

Autor:  marcinoc [ poniedziałek 12 lis 2018, 22:40 ]
Tytuł:  Re: APM 2.8 - problem z telemetrią

zasilam teraz tylko z ładowarki 1A, zamieniłem piny TX i RX - nadal nic.
Zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia połączyłem port telemetrii do minimOSD kilkanaście sekund APM wyświetlał dane potem przestał i minimosd zaczął świrować obraz z kamery pojawiał się i znikał.
Odłączyłem go bo strasznie się grzał.
Teraz objaw jest taki jakby port telemetri w APM był uwalony, kupiłem nawet nowe OSD ale po podłączeniu jest tylko taki efekt
Obrazek

Autor:  mkrawcz1 [ poniedziałek 12 lis 2018, 22:43 ]
Tytuł:  Re: APM 2.8 - problem z telemetrią

Podłącz się pod port telemetrii jakimś konwerterem USB-UART i zobacz, czy uda się skomunikować.
Najprawdopodobniej masz rację i jakoś uwaliłeś port telemetrii. Można próbować przekierować telemetrię na UART2.

Autor:  marcinoc [ poniedziałek 12 lis 2018, 22:52 ]
Tytuł:  Re: APM 2.8 - problem z telemetrią

czy do sprawdzenia portu nadaje się coś takiego?
Obrazek
jak toto podłączyć do APM i jak wyświetlić dane na kompie?

Autor:  mkrawcz1 [ poniedziałek 12 lis 2018, 22:58 ]
Tytuł:  Re: APM 2.8 - problem z telemetrią

Podłączasz do portu telemetrii:
- Rx do Tx,
- Tx do Rx,
- masa (GND) do masy.
APM zasilasz niezależnie z PM
W MP wybierasz port, na jakim to FTDI Ci się wykryło, prędkość 57k.
Powinno działać jak pracująca para modemów.

Strona 1 z 2 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/