Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 24 wrz 2018, 09:00


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 21 maja 2018, 16:34 
Offline

Rejestracja: niedziela 11 mar 2018, 22:36
Posty: 3
Lokalizacja: Siemianowice
Witam, zarejestrowałem dziwne zachowanie koptera w trybie AltHold i przypuszczam, że jest to kwestia wadliwego barometru. Przy próbie jakiegokolwiek ruchu następują nagłe i mocne odchyły w górę lub w dół. Kiedy kopter jest w spoczynku wskazania wysokości w MissionPlannerze z jakiegoś powodu jednostajnie rosną. Szukałem rozwiązania w internecie i na forum, próbowałem z gąbką ochronną i bez, z filtrem 20Hz, wgrywałem na nowo oprogramowanie jednak nic to nie daje. Po pobraniu logów z lotu zarejestrowana wysokość przez barometr cały czas wynosi 0. Generalna wysokość co prawda jest odczytywana ale następują bardzo duże wahania, czasami spada do -10 m, czego nie rozumiem. Jakieś pomysły?

Tutaj wysokość baro:
Obrazek

Tutaj ogólna wysokość:
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 21 maja 2018, 18:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1862
THR_ACCEL_I jest 1 ma być 1,5

THR_ACCEL_P jest 0,5 ma być 0,75

THR_RATE_P jest 5 ma być 8
Trzy ostatnie elementy likwidują efekt zmiany wysokości w zależności od obrotu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 21 maja 2018, 18:31 
Offline

Rejestracja: niedziela 11 mar 2018, 22:36
Posty: 3
Lokalizacja: Siemianowice
Tego też już próbowałem - nie pomogło. Myślę że to kwestia związana bezpośrednio z barometrem, albo jest uszkodzony albo coś nie tak z softem. Bo nie wiem jak inaczej wytłumaczyć fakt że w logach wysokość zamierzona przez barometr wynosi ciągle 0.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 21 maja 2018, 19:05 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 04 kwie 2016, 07:11
Posty: 54


Jezeli dobrze rozumiem co piszesz to mam ten sam problem. Czasami odwala mu tak ze zmiana wysokosci w ALT HOLD i LOITER jest szybka i duza. Nie mialem czasu usiasc do logow, musze poczytac jak to sie robi i sprawdzic. Czasami stoi jak wmurowany.Reset pomogl na kilka dni.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 21 maja 2018, 20:11 
Offline

Rejestracja: niedziela 11 mar 2018, 22:36
Posty: 3
Lokalizacja: Siemianowice
Sprawdź w missionplannerze co się dzieje z wysokością. Ja go podłączam na biurku zupełnie statycznie, na początku wysokość wynosi 0 i zaczyna rosnąć... Po jakichś 10 minutach wynosi ze 30 metrów


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 21 maja 2018, 21:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1719
Lokalizacja: Gdynia
Panowie, a macie gąbeczki na barometrach ? - to takie pytanie z d..py bo niby wiadomo..
Dwa - jeśli pada baro, FC się nie uruchamia a po podpięciu do MissionPlannera pokazuje "Bad Baro Health" - nie wiem czy może "paść częściowo" - tak czy siak - ja swoje baro zmieniałem już 2x - jest problem z zakupem w PL - jest w hurtowniach tylko.
osobiście kupowałem na eBayu od Francuza.

No i bez HotAira w ogóle nie ma co do wymiany podchodzić

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 24 maja 2018, 05:14 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 04 kwie 2016, 07:11
Posty: 54


To jest dziwne, bo zadnych bledow nie pokazuje. Ostatnio mialem spory upadek i czekalem na filament do drukarki 3D, wczoraj udalo mi sie uruchomic drona i problemu NIE MA. Wiec nie wiem o co kaman. Gdzie ta gabke sie daje?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 24 maja 2018, 05:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11820
Lokalizacja: Mikoszewo
Mateusz1988 pisze:
Gdzie ta gabke sie daje?

Na baro bezpośrednio. Tylko jej nie przyklejaj niczym - na lekki wcisk w obudowę i tak ma siedzieć. Jak jej nie ma to podmuchy od śmigieł lub bocznych uderzeń wiatru potrafią doprowadzić odczyty wysokości do ciężkiego fogla przez co kopter wariuje z wysokością. Pamiętaj że gąbka musi mieć otwarte pory=być przepuszczalna dla powietrza bo inaczej lipa z jakimkolwiek odczytem wysokości. Najlepiej to sprawdzić próbując dmuchnąć przez nią. Jak jeszcze się bawiłem w DIY to używałem gąbek z filtrów od odkurzacza.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 24 maja 2018, 06:06 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 04 kwie 2016, 07:11
Posty: 54


To moze byc jakies wyjscie z sytuacji. Tylko zauwazylem ze u mnie dzieje sie to jak jest cieplo i slonko grzeje to potrafi wariowac. No nic, trzeba bedzie sprawdzic.Chociaz i tak zastanawiam sie nad Phantomem 4 a tego zostawic dla potomnych.Mniej problemu .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 24 maja 2018, 06:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11820
Lokalizacja: Mikoszewo
Jak to słonko ma możliwość bezpośredniego padania na baro to też może być przyczyną.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 24 maja 2018, 07:48 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 04 kwie 2016, 07:11
Posty: 54


Akurat tam gdzie latam jest patelnia wiec wszystko mozliwe.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 24 maja 2018, 08:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11820
Lokalizacja: Mikoszewo
To nie kwestia patelni tylko czy masz baro na wierzchu czy nie. Jak siedzi gdzieś skitrane pomiędzy płytami ramy to słonko nie powinno mu szkodzić ale jak jest gdzieś na wierzchu niczym nie przykryte to jajcy mogą się dziać.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 maja 2018, 06:27 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 04 kwie 2016, 07:11
Posty: 54


Quad swirowal, na probe zakrylem papierem calego APM, pomoglo. Docelowo wydrukowalem pokrywe na apm i jest Ok. Bedzie chwila to zaprojektuje swoja pokrywe i drukne z miejscami na przewody i usb. Grunt ze dziala doskonale.Dron wisi jak zamurowany.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 maja 2018, 09:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1719
Lokalizacja: Gdynia
Mateusz1988, to nie masz APMa w obudowie ?

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.