Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 17 lis 2018, 08:35


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
Post: sobota 10 lut 2018, 15:53 
Offline

Rejestracja: środa 04 paź 2017, 19:21
Posty: 32
Lokalizacja: Skała
Witajcie

Pisze z pytaniem czy jakość baterii a dokładnie jej stan ma wpływ na działanie na apm i barometr. Mimo ze starałem się ładować baterie przepisowo, spuchła i spadła jej pojemność, buzer krzyczy w czasie latania ze bateria pada a gdy podpinam ją do ładowania, ładuje ją MAX 1200 mah i krzyczy ze full. Bateria to redox 3300 11,1v 20c, apm 2.6 , silniki e-max 2216.

Problem mam głównie z barometrem, próbowałem już wszystkich porad z forum ale nic nie pomogło. Mój problem jest natomiast troszkę inny. Dorn latał wręcz wymienicie alepo kilku dniach barometr przestał trzymać wysokość. na jakiś 5 -10 m lotu prostego jest wstanie opaść o 3m. Myślałem ze coś z apm no ale to zaczęło dziać się praktycznie z lotu na lot a nic w oprogramowaniu nie grzebałem. Teraz jak pomyślałem, to zauważyłem, że w tym samym czasie zaczął pogarszać się stan baterii, czy to możliwe ze przez baterie tak się dzieje ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 10 lut 2018, 16:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11903
Lokalizacja: Mikoszewo
skyllancer pisze:
czy jakość baterii a dokładnie jej stan ma wpływ na działanie na apm i barometr

Bezpośredniego nie. Pośredni to ten co obserwujesz czyli bateria się słabo ładuje i kiepsko oddaje prąd przez co masz słabe czasy lotu i nie możesz dać w palnik ale to nie jest tak że jak kiepska bateria to ci baro wariuje.
Podejrzewam że twój problem może wynikać z nieprawidłowej procedury przedstartowej - czy schładzasz maszynę przed lotem do temperatury otoczenia? Ostatnio mamy wreszcie trochę minusa i start w takich warunkach kopterem który wcześniej stał w pokoju będzie ryzykowny.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 10 lut 2018, 16:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8725
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Nie sądzę, że ma to jakikolwiek wpływ, bo niby dlaczego?
Bec dostaje 5V i przecież poniżej tego napięcia baterii nie rozładowałeś.

Sprawdziłbym bec, jak to Cię niepokoi, czy faktycznie dostaje pod obciążeniem tyle ile jest potrzebne.

Jest zima, baterie szybciej się rozładowują.
Po lataniu, gdy baterie są już letnie, ładujesz je do przechowywania, czy tylko zostawiasz o następnego latania?
Ładujesz i latasz, czy ładujesz i trzymasz, aż pójdziesz polatać, np kilka dni?

Ile A pobiera w locie kopter?
Piszczy może dlatego, że za małe C?

Jakoś nie miałem nigdy baterii z tej firmy, więc trudno jest mi się wypodiadać odnośnie jej faktycznej jakości.
Niech inni podpowiedzą.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 10 lut 2018, 21:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1726
Lokalizacja: Gdynia
Redoxy mają opinię pakietów do dupy. Mam redoxa w aparaturze i nie przełożył bym go do zadnego drona.
Wydaje mi się, ze coś nie tak masz z konstrukcją. 3s i kiepska pojemnosc, na silniki ktore wytrzymają 4s i latają doskonale na 5500mAh.
Ja kiedys mialem silniki 2212 i na 3S mialem 8000mAh - wiec www.ecalc.ch i liczysz, dobierasz, sprawdzasz - zaoszczedzisz sporo kasy.

Wszystkie porady wyżej weź do serca bo koledzy maja doswiadczenie, a ja jeszcze dopytam czym i jak ladujesz (czy uzywasz zawsze trybu balansowania cel, jakim prądem ladujesz ?).

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 11 lut 2018, 10:17 
Offline

Rejestracja: środa 04 paź 2017, 19:21
Posty: 32
Lokalizacja: Skała
Przyznam się szczerze, że nie schładzam maszyny, może jest na zewnątrz jakieś 3-5 min przed startem

Jeśli chodzi o ładowanie to zazwyczaj jak są już zimne to ładuje i zostawiam, bo najpóźniej latam kolejnego dnia, jeśli wiem ze nie będę latał to ładuje na storage - przechowanie.

Aktualnie na tych silniach mam śmigła 10x4,5, i przy nich mam max 10A każdy.

Ładowarkę mam Emax B6 - max prąd ładowania 6A, ja tą baterie ładuje prądem 3A.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 11 lut 2018, 11:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11903
Lokalizacja: Mikoszewo
Trochę krótko, u mnie to zwykle koło 15minut (bez baterii oczywiście). Szczególnie jak mocny minus na zewnątrz.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 11 lut 2018, 13:03 
Offline

Rejestracja: środa 04 paź 2017, 19:21
Posty: 32
Lokalizacja: Skała
Faktycznie, jak zostawiłem go na 20 min na zewnątrz to było lepiej, wyciągnę tą gąbkę, którą dołożyłem bo jak było mniej to wcześniej śmigał aż miło a teraz jednak chyba jej za dużo jest. Problem jest jeszcze z loiter ponieważ podskakuje albo opada jak zostawiam go w miejscu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 11 lut 2018, 23:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1726
Lokalizacja: Gdynia
skyllancer, a masz na barometrze założoną gąbkę taką "przepuszczającą powietrze" ? - stabilizacja wysokości właściwie bez kawałka gąbki jest dość kłopotliwa. jak nie masz - to po prostu zakup w sklepie prostą małą gąbeczkę do zmywania, one przepuszczają powietrze - i trzeba nią przykryć barometr w środku obudowy APMa. to raz.

Drugie - czasami problem z trzymaniem wysokości to wibracje, które również zakłócają prawidłowe obliczenia APM/Pixa. W przypadku APM sprawdza się je w taki sposób:
http://ardupilot.org/copter/docs/common ... e-versions

- jeśli nie trzymasz się wyznaczonych granic - to konieczna jest napierw walka ze żródłem wibracji (oczywiście gąbeczka też musowo). na pewno poprawi się jak zastosujesz podstawkę antywibracyjną pod APM, ale nie oszukuj w ten sposób siebie - maszyna która ma duże wibracje nigdy nie będzie działała tak dobrze, jakbyś chciał - nikogo raczej nie omija wyważanie silników / śmigieł ;)

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 lut 2018, 08:48 
Offline

Rejestracja: środa 04 paź 2017, 19:21
Posty: 32
Lokalizacja: Skała
Dzisiaj zrobię test bo logi mam ale bez wibracji. Gąbka jest od producenta, jak przełożyłem APM na płytkę antywibracyjną to nie było w ogóle różnicy, jak dołożyłem gąbki to szalał jeszcze bardziej, w sensie te podskoki były bardziej nerwowe. Autotune zrobiłem, śmigła są wyważone, To było tak, że latałem około tygodnia, i było miodzio, żadnych problemów, pewnego dnia latałem rano, później po południu i właśnie przy drugim locie zaczęły dziać się takie problemy. Teraz wróciłem do starego montażu w sensie APM jest na piance dwustronnej a nie na płytce antywibracyjnej, wyciągałem ten nadmiar gąbki który wsadziłem i zostawiłem tylko od producenta, no i sprawa wygląda tak ze GPS po aktualizacji przez ucenter trzyma w miarę pozycje ale barometr nie, opada lub się unosi, jak jest w miejscu tonie jest tak źle ( chodź za pięknie też nie) , jak tylko zaczynam odlatywać to jest już gorzej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 lut 2018, 09:43 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 604
Lokalizacja: Kraków
Mam podobne objawy, tzn. po montażu pixa zrobiłem tylko jeden lot i też nie trzymał stabilnie wysokości, gonił +/- 1 metr. Będę w tym tygodniu robił logi wibracji tak jak mówisz, ale oprócz tego widziałem, że ludzie z podobnymi problemami logują zadaną wysokość, odczytaną wysokość i wartość korekty - nie zagłębiałem się jeszcze - ale czy masz takie odczyty w swoich logach?
Druga rzecz jaką chcę sprawdzić dla wykluczenia - jako że mamy okolice zera lub mróz - wystawić kopter jakieś 10-15 minut przed lotem na zewnątrz aby wyrównać temperatury, dopiero wtedy podłączyć pakiet i latać. Czy robiłeś tak wcześniej?

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/2060@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 lut 2018, 09:50 
Offline

Rejestracja: środa 04 paź 2017, 19:21
Posty: 32
Lokalizacja: Skała
Szczerze mówiąc logów dopiero się uczę - zmusiła sytuacja ;] Musze poszukać gdzie to jest, natomiast jak go wystawiłem na zewnątrz 20 min przed lotem to było niewiele lepiej, faktycznie, możliwe ze to coś pomogło ale nie na tyle że odważyłbym się na jakiś poważniejszy lot. U mnie jak zmontowałem wszystko to było idealnie, sam problem wystąpił, a nic nie zmieniałem w konstrukcji ani nie było żadnego kreta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 lut 2018, 10:00 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 604
Lokalizacja: Kraków
Zobacz tutaj - https://discuss.ardupilot.org/t/altitud ... hold/19540 - przewiń w dół - są logi o których mówię i też coś takiego muszę zrobić. Gość ma nawet ten sam problem po wsadzeniu zupełnie innego pixa - czyli kwestia wibracji, może podmuchów ze śmigieł... Ale ciekawe, że u Ciebie pojawiło się to w jakiś sposób samo.

Inna osoba tam napisała na końcu
Cytuj:
My issue turned out to be that my PixRacer mount was too soft. I added weight to it, and it hold position well.

czyli również jakby kwestia wibracji - zwiększył bezwładność kontrolera dodając masę i pomogło.

EDIT. sorry nie doczytałem że Verid pisał już o chłodzeniu koptera przed lotem.

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/2060@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 lut 2018, 10:27 
Offline

Rejestracja: środa 04 paź 2017, 19:21
Posty: 32
Lokalizacja: Skała
No właśnie też mnie to zastanawia bo zrozumiałbym gdyby to było od początku. Wykresy z ostatniego lotu :

Mam nadzieje ze dobre zrobiłem.

wibracje.jpg
wibracje.jpg [ 504 KiB | Przeglądany 855 razy ]


bar.jpg
bar.jpg [ 428.56 KiB | Przeglądany 855 razy ]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 24 mar 2018, 15:10 
Offline

Rejestracja: środa 04 paź 2017, 19:21
Posty: 32
Lokalizacja: Skała
Witajcie, odkopię trochę temat bo zrobiło się ciepło. Bateria przyszła nowa i postanowiłem ponowić testy. Wgrałem lot po okręgu na wysokości 11m. Niestety ale lot wygląda tak jak na grafice, już sam nie wiem co mogę dalej sprawdzić bo próbowałem już wszystkiego .


lot po okręgu.jpg
lot po okręgu.jpg [ 544.88 KiB | Przeglądany 703 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 30 mar 2018, 18:59 
Offline

Rejestracja: środa 04 paź 2017, 19:21
Posty: 32
Lokalizacja: Skała
Wrócił wczoraj do mnie nowy APM z wymiany reklamacyjnej. Niestety problemu to nie rozwiązało, domyślam się ze to albo regulator albo silnik, tylko jak teraz stwierdzić, co i która dokładnie sztuka ? Bo wymiana wszystkiego myślę ze jest bezsensowna.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.