Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 23 kwie 2018, 18:31


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 02 sty 2018, 15:40 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 25 gru 2017, 16:21
Posty: 23
Lokalizacja: Rzeszów
Witam. Moja s500 bardzo mocno szarpie podczas lotu w każdym trybie. set to 2212 980kv esc-simonk 30a (czerwone) bateria 3s 4,4 Ah. śmigła GEMFAN 1045 (sztywne z abc.rc) Wyważone w 100%. Dodam, że przy poprzednich śmigłach stał jak wmurowany, gdy bateria była bliska wyczerpania, a podczas gdy byla naladowana na 100% także było słychać takie strzelanie z silnika. Były to najtańsze śmigła, ale połamałem je :D Dodam, że to strzelanie słyszane jest tylko z jednego silnika, reszta pracuje równo. I tu moje pytanie, czy jest to problem z PIDami czy może z esc, w których juz zmieniłem soft. Film- https://www.youtube.com/watch?v=75Ylo29 ... e=youtu.be . jeśli komuś się nie odtwarza to polecam dać jakość na 480p.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 sty 2018, 15:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1560
Lokalizacja: Gdynia
hugo19, na stówę PIDy do wyregulowania

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 sty 2018, 16:58 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 25 gru 2017, 16:21
Posty: 23
Lokalizacja: Rzeszów
kuczy, Okej dzięki :) Założyłem temat, ponieważ dziwiło mnie strzelanie z jednego silnika, a reszta pracuje równo. Jak dojdzie kamerka i skalibruje gimbala (storm32) :o i dron będzie docelowo obciążony, to zabiorę się za pidy w nim i ogarnę wygląd, żeby było bardziej estetycznie :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 sty 2018, 23:05 
Offline

Rejestracja: środa 19 sie 2015, 11:48
Posty: 366
Lokalizacja: PGN
kuczy pisze:
hugo19, na stówę PIDy do wyregulowania

Masz poradę jak i który parametr zmienić w tym przypadku?

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 sty 2018, 15:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1560
Lokalizacja: Gdynia
Osobiście, wydaje mi się, ze P jest za duze - gdyż wibracje są dość powolne.
A mógłbyś pokazac parametry jakie masz wpisane w advanced tunning?

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 13 sty 2018, 07:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 672
Lokalizacja: Trzebnica
Kuczy Może byś nakręcił filmik jak się piduje, mam ten sam problem.

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 15 sty 2018, 22:55 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 25 gru 2017, 16:21
Posty: 23
Lokalizacja: Rzeszów
kuczy, wszystkie konfiguracje mam takie jakie są softowo w mission planer. troche sie tu nie odzywałem, ponieważ chwilowo nie miałem czasu dla quada i troche się gimbalem zajmowałem. dodam, że docelowo waga z kamerą gimbalem itd to równe 1800g. Podczas lotu w takiej konfiguracji szarpanie nadal występuje, jednak nie jest tak bardzo mocne jak na filmiku. Dodam również, że podczas obniżania lotu na wysokosci około 15m do wysokosci 10m quad baardzo mocno buja się we wszystkie strony. Po zejściu z tego pułapu wyżej lub niżej bujanie ustaje, lecz szarpanie nadal jest dość znaczące.

jedno takie bujanie nawet udało mi się nagrać z pokładu. kamera leżała na wyłączonym gimbalu. na dniach wrzucę filmik z tego.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 sty 2018, 06:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1560
Lokalizacja: Gdynia
Poli25, nosze się z zamiarem od dawna, tylko jest maly problem, im wiekszy dron, tym mniej widoczne objawy- swojego podowalem już "na czuja" a z Yaw to juz w ogole ciężko. No ale moze......

hugo19, firmowe pidy są jakie są. Nie ma czegoś takiego jak pidy na ktorych bedzie wszystko latalo idealnie, a cos musieli wpisac, bo na samych zerach nie poleci. Pidy pidy pidy pidy... - też są odpowiedzialnie za trzesacy sie kopter przy opadaniu / wznoszeniu. Jak nie masz doswiadczenia to poczytaj o autotune.

Jak chcesz sam sie bawic, to na poczatek:
http://www.ardupilot.org/copter/docs/tuning.html

Na poczatek zmniejsz Rate Pitch D oraz Rate Roll D w dol, np z 0,010 na 0,008 i sprobuj czy mniej trzesie

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 sty 2018, 15:19 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 25 gru 2017, 16:21
Posty: 23
Lokalizacja: Rzeszów
kuczy[/]
kuczy pisze:
[b]hugo19, firmowe pidy są jakie są. Nie ma czegoś takiego jak pidy na ktorych bedzie wszystko latalo idealnie, a cos musieli wpisac, bo na samych zerach nie poleci. Pidy pidy pidy pidy... - też są odpowiedzialnie za trzesacy sie kopter przy opadaniu / wznoszeniu. Jak nie masz doswiadczenia to poczytaj o autotune.



Czytałem o autotune. Jednak moja bateria jest jaka jest i nie da rady polatac tyle, żeby zakończyć autotune. Narazie brak środków na nową. Chodzę do szkoły i jak tylko przyjdą ferie idę coś zarobić i będę kończył koptera i doprowadzał do stanu ostatecznego. Narazie chyba dam sobie spokój. Chyba ze złapię jakieś natchnienie i zrobię jakiś stelaż, żeby na nim pidy wyregulować. Bo narazie pogoda na to nie pozwala :) No i trochę strach latać na takiej baterii.

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 sty 2018, 19:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1560
Lokalizacja: Gdynia
hugo19 pisze:
Jednak moja bateria jest jaka jest i nie da rady polatac tyle, żeby zakończyć autotune.


i na to jest rada w pixhawku:

AUTOTUNE_AXES allows control of which axis are to be tuned. This is useful if the vehicle’s battery life is not long enough to complete all 3-axis). “1” = tune roll, “2” = tune pitch, “4” = tune yaw. Add these numbers together to tune multiple axis in a single session (i.e. “7” = tune all axis)

nie musisz "tuningować" wszystkich osi na raz - jednego dnia możesz Pitch drugiego Roll trzeciego Yaw. Pix to naprawdę kawał dobrze zrobionego kontrolera.
zachęcam aby dokładnie przeczytać CAŁĄ dokumentację o autotune - masz tam mnóstwo wskazówek.

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 17 sty 2018, 17:18 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 25 gru 2017, 16:21
Posty: 23
Lokalizacja: Rzeszów
kuczy, wrzucam filmik. od 0:22 widać to bujanie przy opadaniu. a pod koniec filmu mozna zauważyc zmianę wysokości podczas lotu w różnych kierunkach. czy ten objaw to też sprawa PIDów? https://www.youtube.com/watch?v=bLqDy3Q ... e=youtu.be


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 17 sty 2018, 20:40 
Offline

Rejestracja: środa 17 lut 2016, 11:04
Posty: 597
a kalibrację esc zrobiłeś, po wgraniu nowego softu ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 17 sty 2018, 22:14 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 25 gru 2017, 16:21
Posty: 23
Lokalizacja: Rzeszów
tombstone, tak oczywiscie. ale mam wrażenie, że jeden silnik jak by szybciej reaguje na gaz. w trybie regulacji esc gdy podniosę koptera i dam gaz do spodu, to mam wrażenie, jak by ten jeden silnik duzo szybciej reagował na gaz i nawet tą jedną stronę mocniej podrywa. mam te "red wrapped esc" więc nie są drogie. na wszelki wypadek zamówiłem jeden jakis czas temu i czekam aż dojdzie. może w nim być problem. lub w samym silniku. tak jak mówi kuczy, prawdopodobnie PIDy ale wolę się ubezpieczyć gdyby to jednak wina esc była. Rozważałem nawet czy nie zamówić jeszcze silnika, ale zrezygnowałem i stwierdziłem że już go zostawię i w przyszłości zrobię update do 4s a te silniki wykorzystam gdzieś indziej :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 18 sty 2018, 07:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1560
Lokalizacja: Gdynia
hugo19, jak zrobiłeś dobrze kalibracje esc (startują wszystkie w tym samym momencie) to można powtórzyć albo dokladniej zrobic kalibrację żyro (chociaz jakby byla zla to by sciagalo na bok, ale to jest 10min roboty, można dla swietego spokoju).

Esc czasami dziwnie padają, tu nie zaklinam się, czy nie masz racji... a silniki to mozna sprawdzić czy nie ma luzu/albo oporów w stosunku do innych, mozna zamienic podejrzany silnik miejscami z innym silnikiem (jak masz silniki cw/ccw to zamieniasz po przekatnej), mozesz miernikiem zmierzyć rezystancje uzwojen (pomiedzy kabelkami powinna byc taka sama, niezaleznie ktore kabelki sobie podlaczysz pod miernik).

Jesli rezystancje sa takie same silnik kreci sie "w palcach" jak inne, a po zamianie silnikow ta sama strona nawala - to mozesz potem miejscami zamienic ESC - jak sie objaw przeniesie razem z reglem na inne ramię, to ESC.

Ostateczne co mi przychodzi do glowy, to nie wiem czy w twoje regle mozna wgrywac oprogramowanie, ogolnie najczesciej jest BlHeli albo SimonK, w tym przypadku trzeba by bylo sprawdzic, czy jazdy ma taka samą wersję softu i takie same ustawienia. Z simonk ci nie pomoge bo nie uzywam.

Ok opcja ostatnia-ostatnia - sprawdz czy jakas sruba od mocowania silnika nie dotyka Tobie uzwojen

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 18 sty 2018, 16:40 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 25 gru 2017, 16:21
Posty: 23
Lokalizacja: Rzeszów
kuczy, z kalibracją żyro miałem juz problemy robiłem kilkanaście razy. problemem okazał sie MP.teraz zauważyłem ze ten jeden silnik ma bardzo delikatny luz, którego reszta nie ma..


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.