Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 19 sty 2018, 06:54

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Post: środa 27 gru 2017, 15:51 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 25 gru 2017, 16:21
Posty: 15
Lokalizacja: Rzeszów
Witam :) Złożyłem quada na ramie s500. Sercem jest apm 2.8 z chin (wiem że przestarzały system, ale jak go zamawiałem to nie byłem jeszcze zorientowany za bardzo) :) Radio to fly skyi6 po modzie na 10 kanałów z odbiornikiem fs-ia10. Esc to czerwone 30A SimonK. Wgrałem juz nowy soft, ponieważ orginalny sprawiał problemy. Przedwczoraj nadarzyła się okazja, żeby polatać, pogoda w miarę ok. No to pierwszy start dron podniósł się bez problemu, tylko zaczął się obracać wokół własnej osi, im wyzej tym szybciej. Pomyslalem ze coś źle skalibrowałem. No więc dziś podładowałem lipola skalibrowałem od nowa wszystko według poradnika http://pfmrc.eu/index.php/topic/67690-i ... tu-copter/ . Poszło wszystko dobrze zmieniłem wartości w tuning jak są tam zasugerowane no i następna próba. Efekt taki sam jak przedwczoraj. Po kilku próbach zauważyłem, że jeden silnik obraca się trochę wolniej, więc zrestartowałem apm i próbuję znowu. Po restarcie wszystkie silniki kręciły się równo. Myslałem że coś jest nie tak z tymi esc wiec wprowadziłem w stan kalibracji esc i trzymając w ręce drona dodawałem gazu. Silniki miały ten sam ciąg. Wiec wg mnie problem leży w samym nieszczęsnym apmie. Jeśli ktoś mógłby pomóc to proszę jeśli ktoś chce filmik ze startu to mogę wrzucić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 27 gru 2017, 18:09 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 25 gru 2017, 16:21
Posty: 15
Lokalizacja: Rzeszów
hehe jesli ktos się zainteresował to prawdopodobnie mam rozwiązanie. bardzo glupie i świadczące o moim braku doświadczenia z copterami :D a miaonowicie zakładając silniki sugerowałem sie napisem ccw cw i strzałkami na silnikach a jak sie okazało strzałki były odwrotnie i silniki ktore się mają kręcic cw kręcą się ccw i na odwrót. Czyli u naszych żółtych przyjaciół zegarki kręcą sie w drugą strone ;) Jutro zmienie to i dam znać, jeśli ktos sie tym zainteresował.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 27 gru 2017, 20:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 636
Lokalizacja: Trzebnica
Jeśli wszystkie silniki kręcą się odwrotnie to nie ma to znaczenia. Ja bym sprawdzil kompas i gps czy nie szaleje, najlepiej jeszcze raz skalibrować wszystko. Sprawdź czy masz ustawiona opcje kompasu Roll 180 w MP i ponowna kalibracja. Nie apomnij też sparwdzić w kompasie gdzie faktycznie jest jego przód, poniżej masz djęcie.
Obrazek
Obrazek

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 28 gru 2017, 11:58 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 25 gru 2017, 16:21
Posty: 15
Lokalizacja: Rzeszów
Dziękuję za pomoc. Z kompasem wszystko mam tak ustawione. Zamieniłem silniki, tak żeby się piasty same dokręcały i kręciły się według schematu dla apm no i wszystko śmiga. Jak na pierwszą próbę w trybie lotier ładnie trzyma pozycję tylko trochę się chwieje, myślę że jeszcze z pidami coś nie tak ale najważniejsze że lata :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.