Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 16 gru 2017, 06:32


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 07 wrz 2017, 09:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5519
Lokalizacja: Polska
zim pisze:
w MP kierunki pokazywane są błędnie (zarówno w widoku horyzontu jak i na mapie) względem wskazań zewnętrznego kompasu (np. telefonu)

Blednie czyli jak konkretnie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 07 wrz 2017, 13:43 
Offline

Rejestracja: środa 25 kwie 2012, 20:19
Posty: 123
Lokalizacja: Świdnica
Zamiast N pokazywany jest SE, obracam w stronę wschodu kompas leci na zachód. Co dziwne po każdej kalibracji zachowuje się inaczej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 07 wrz 2017, 13:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5519
Lokalizacja: Polska
zim pisze:
Zamiast N pokazywany jest SE, obracam w stronę wschodu kompas leci na zachód. Co dziwne po każdej kalibracji zachowuje się inaczej.

A pokaz jakies zdjecie jak go masz zamontowanego.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 07 wrz 2017, 13:55 
Offline

Rejestracja: środa 25 kwie 2012, 20:19
Posty: 123
Lokalizacja: Świdnica
Ok, pstryknę po południu. Montaż standardowo na maszcie z allegro.

Mam nadzieje że będzie widoczne zachowanie kompasu. https://youtu.be/LdNyXaFE_yg

Hexa ustawiona była na północ, laptop również ustawiony zgodnie z kierunkiem.

Jeszcze jedna informacja w moim GPS kompas to chip HMC5883L


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 07 wrz 2017, 21:40 
Offline

Rejestracja: środa 24 sie 2016, 18:30
Posty: 180
zim pisze:
Hexa ustawiona była na północ

Widzę na filmie że mechanicznie kompas masz ustawiony w kierunku "rama hexa+". A jaką masz wybraną ramę w MP?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 08 wrz 2017, 04:50 
Offline

Rejestracja: środa 25 kwie 2012, 20:19
Posty: 123
Lokalizacja: Świdnica
Hex+, gdyby tu był problem kompas wewnętrzny też by pokazywał błędne wskazania ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 08 wrz 2017, 15:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5519
Lokalizacja: Polska
To zeby wykluczyc wszystkie ewentualnosci: zamontowales GPSa w puszcze ceramiczna antena do gory, tak?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 08 wrz 2017, 19:50 
Offline

Rejestracja: środa 25 kwie 2012, 20:19
Posty: 123
Lokalizacja: Świdnica
Oczywiście, zresztą tak został fabrycznie zmontowany.

Kompas jest pod spodem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 08 wrz 2017, 20:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5519
Lokalizacja: Polska
OK, to sprobuj jeszcze raz skonfigurowac orientacje kompasu wykonujac nastepujace kroki:

A. Set the (COMPASS_ORIENT) Yaw parameter so the direction your airframe is currently pointing agrees with the HUD in Mission Planner.
B. Now turn your air frame right or left and if the compass correctly follows the direction it is pointed you are done.
C. If the compass turned in the opposite direction of your airframe set (COMPASS_ORIENT) Roll to 180 (flips the compass over).
D. If you need to set Roll to 180 (COMPASS_ORIENT) will also need to include the Yaw from B. above (Example: Yaw 180 Roll 180).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 09 wrz 2017, 20:11 
Offline

Rejestracja: środa 25 kwie 2012, 20:19
Posty: 123
Lokalizacja: Świdnica
Robiłem to dziesiątki razy, przeszedłem wszystkie możliwości nawet te nie realne.

Zamówię nowy zestaw, może ten jest uszkodzony.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 10 wrz 2017, 18:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5519
Lokalizacja: Polska
zim pisze:
Robiłem to dziesiątki razy, przeszedłem wszystkie możliwości nawet te nie realne.

Zamówię nowy zestaw, może ten jest uszkodzony.

Sprawdzilbym jeszcze polaczenie I2C - czy tam nie ma jakichs bledow przesylu danych.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 10 wrz 2017, 20:00 
Offline

Rejestracja: środa 25 kwie 2012, 20:19
Posty: 123
Lokalizacja: Świdnica
Możesz podpowiedzieć jak to zrobić ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 10 wrz 2017, 20:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5519
Lokalizacja: Polska
zim pisze:
Możesz podpowiedzieć jak to zrobić ?

Zaczalbym od logow.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 12 wrz 2017, 19:50 
Offline

Rejestracja: środa 25 kwie 2012, 20:19
Posty: 123
Lokalizacja: Świdnica
W logach nic nie było zero błędów...

Zamontowałem drugi kompas który został mi z KFC i wszystko śmiga.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 12 wrz 2017, 22:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9007
Lokalizacja: Bytom
A weź no przeczytaj co pisze na scalaku kompasu w tym niedziałającym GPS... L883 czy 5883 ?
Bo jak 5883 to nie jest to oryginalny HMC5883 tylko QMC5883 który wymaga zupełnie innych komend, i nie jest softłerowo kompatybilny z HMC5883.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.