Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 14 gru 2017, 20:06


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 05 wrz 2017, 20:15 
Offline

Rejestracja: środa 25 kwie 2012, 20:19
Posty: 123
Lokalizacja: Świdnica
Witajcie,

Przesiadłem się na hexie+ z KFC32 na APM 2.8.

Wszystko śmiga poza zewnętrznym kompasem. Zamontowany standardowo na maszcie w MP ustawiona orientacja na roll180.

Niestety offsety wychodzą poza 100, najczęściej 150 -90 -178. Po takiej kalibracji kompas nie pokazuje kierunków poprawnie.

Wewnętrzny kompas po zwarciu JP1 i ustawieniu w MP działa poprawnie.

Macie jakieś pomysły ?


Pzd


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 wrz 2017, 20:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5511
Lokalizacja: Polska
A jaki masz ten M8N i jak jest w nim ustawiony kompas to mamy zgadywac? ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 wrz 2017, 20:56 
Offline

Rejestracja: środa 25 kwie 2012, 20:19
Posty: 123
Lokalizacja: Świdnica
Z tego co rozszyfrowałem to roll180

https://www.rcnhobby.com/neo-m8n-gps-mo ... xhawk.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 wrz 2017, 22:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5511
Lokalizacja: Polska
zim pisze:
https://www.rcnhobby.com/neo-m8n-gps-module-built-in-electronic-compass-for-apm-pixhawk.html


A jestes pewien ze Twoj modul w srodku wyglada tak samo?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 wrz 2017, 04:55 
Offline

Rejestracja: środa 25 kwie 2012, 20:19
Posty: 123
Lokalizacja: Świdnica
Tak, rozkręcałem go. Jest identyczny.

Kropka i "plecy" literki L pokazują dobry kierunek.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 wrz 2017, 09:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5511
Lokalizacja: Polska
A pokaz screenshota z Initial Setup -> Mandatory Hardware -> Compass

P.S. Zakladam ze w czasie kalibracji kompas masz zamontowany na sztywno na ramie razem z APMem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 wrz 2017, 11:04 
Offline

Rejestracja: środa 25 kwie 2012, 20:19
Posty: 123
Lokalizacja: Świdnica
Witaj,

Generalnie wszystkie "ptaszki zaznaczone" (choć próbowałem tez wpisywać deklinacje ręcznie) standard po przyciśnięciu APM with External Compass

Kompas mam na maszcie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 wrz 2017, 11:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5511
Lokalizacja: Polska
zim pisze:
Generalnie wszystkie "ptaszki zaznaczone"

No to pokaz, moze cos wypatrzymy :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 wrz 2017, 17:25 
Offline

Rejestracja: środa 25 kwie 2012, 20:19
Posty: 123
Lokalizacja: Świdnica
Proszę bardzo, po takiej kalibracji kompas nie działa poprawnie.

Nie ma znaczenia czy deklinacja i auto offset sa zaznaczone...


kompasAPM.png
kompasAPM.png [ 190.24 KiB | Przeglądany 446 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 wrz 2017, 17:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 639
Lokalizacja: Trzebnica
A co masz zaznaczone w MP, z którego kompasu ma korzystać?, zworkę zdjąłeś ale czy w ustawieniach zmieniłeś że ma korzystać z zew. kompasu.

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 wrz 2017, 17:41 
Offline

Rejestracja: środa 25 kwie 2012, 20:19
Posty: 123
Lokalizacja: Świdnica
nie mam zworki, jeśli mam zworkę i kalibruję kompas wewnętrzny wskazania są ok. Gdzie w MP wybiera się kompas ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 wrz 2017, 18:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 639
Lokalizacja: Trzebnica
Po prawej stronie masz APM External compass, patrz na zdjęcie które wysłełeś

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 wrz 2017, 18:38 
Offline

Rejestracja: środa 25 kwie 2012, 20:19
Posty: 123
Lokalizacja: Świdnica
Dokładnie to mam wybrane. Ale to tylko ustawia defaultowe parametry ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 wrz 2017, 21:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5511
Lokalizacja: Polska
To moze zacznijmy od poczatku - co rozumiesz przez "kompas nie pokazuje kierunkow poprawnie", mozesz rozwinac?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 07 wrz 2017, 05:16 
Offline

Rejestracja: środa 25 kwie 2012, 20:19
Posty: 123
Lokalizacja: Świdnica
w MP kierunki pokazywane są błędnie (zarówno w widoku horyzontu jak i na mapie) względem wskazań zewnętrznego kompasu (np. telefonu)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.