Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 11 gru 2017, 08:43


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Post: sobota 02 wrz 2017, 20:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 11 mar 2012, 22:37
Posty: 81
Lokalizacja: Wieś pod Krakowem
Problem co prawda dotyczy samolotu ale ten dział wydaje mi się odpowiedni.
Potrzebuję porady. Za każdym razem gdy podłączam akumulator to po sygnale gotowości z ESC silnik od razu zaczyna pracować. Zatrzymuje się dopiero po uzbrojeniu. Obroty są minimalne, mniejsze niż najniższe przy użyciu drążka na nadajniku. Problem występuje bez względu na tryb lotu. Silnik nie włącza się przy wyłączonym nadajniku.
Dość długo grzebałem w necie ale nic nie znalazłem, opisane problemy raczej „w drugą stronę”. Próbowałem zmian RC_MIN, RPM_MIN, THR_MIN. Bez efektów. Nie mam pojęcia gdzie tego szukać w konfigratorze.
Pixhawk 2.4.8. , MP 1.3.49 wgrany ArduPlane.

_________________
pozdr. Daniel


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 03 wrz 2017, 20:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 637
Lokalizacja: Trzebnica
Próbowałeś ponowna kalibracje radia?

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 03 wrz 2017, 20:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 11 mar 2012, 22:37
Posty: 81
Lokalizacja: Wieś pod Krakowem
Też.

_________________
pozdr. Daniel


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 03 wrz 2017, 20:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 637
Lokalizacja: Trzebnica
Sprawdź jeszcze ile wynosi min na drążku na 3 kanale (gaz) w MP. ESC Kalibrowałeś?

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 03 wrz 2017, 20:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 11 mar 2012, 22:37
Posty: 81
Lokalizacja: Wieś pod Krakowem
1050. Kalibrowałem.

_________________
pozdr. Daniel


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 03 wrz 2017, 20:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 637
Lokalizacja: Trzebnica
Wgraj od nowa oprogramowanie, może coś się źle wgrało. Wgraj Arduplane lub Arducopter a nastepnie Kopter aby wszystko się wyczyściło.

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 03 wrz 2017, 21:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1151
Lokalizacja: Lubelskie
Pierwsze 4 kanały ustaw 1100 - 1900 i ponownie skalibruj w MP i ESC.

Cytuj:
Mission Planner will show a summary of the calibration data. Normal values are around 1100 for minimums and 1900 for maximums.

http://ardupilot.org/copter/docs/common ... ation.html

Nie wiem dlaczego ardu jest takie durne, ale jak tego nie ustawisz tak jak oni pisza to różne jaja potrafią się dziać ;-)

Nie zaszkodzi też dziada "wyczyścić" standardową metodą - wgrać copter i potem dopiero plane.

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 03 wrz 2017, 21:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 11 mar 2012, 22:37
Posty: 81
Lokalizacja: Wieś pod Krakowem
Głuś pisze:
Pierwsze 4 kanały ustaw 1100 - 1900 i ponownie skalibruj w MP i ESC.

Cytuj:
Mission Planner will show a summary of the calibration data. Normal values are around 1100 for minimums and 1900 for maximums.

http://ardupilot.org/copter/docs/common ... ation.html

Nie wiem dlaczego ardu jest takie durne, ale jak tego nie ustawisz tak jak oni pisza to różne jaja potrafią się dziać ;-)

Nie zaszkodzi też dziada "wyczyścić" standardową metodą - wgrać copter i potem dopiero plane.


Wszystko przerabiałem. Problem jednak rozwiązany.
Poli25 pisze:
Sprawdź jeszcze ile wynosi min na drążku na 3 kanale (gaz) w MP.

To zasugerowało mi próbę zabawy z RC3_MIN. Obniżyłem wartość do 900 i praca ustała. Ponowna kalibracja, jest 1052 i silnik się kręci. Znowu na 900, z silnikiem OK ale nie mogę uzbroić. Metodą prób zostało 970 i jest OK.

_________________
pozdr. Daniel


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 04 wrz 2017, 04:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 637
Lokalizacja: Trzebnica
Jeśli dałeś na 900, normalne że nie uzbroisz bo drążek gazu na najniższym zakresie jest na 1050.

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.