Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 14 gru 2017, 19:50


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 27 sie 2017, 17:58 
Offline

Rejestracja: czwartek 12 sty 2017, 22:19
Posty: 137
Lokalizacja: Sufczyn k/o Tarnowa


Jak to jest z tymi PID-ami i Auto-Tune. Czy podczas Auto-Tune PIDY robione są dla wszystkich trybów ? Jak zmienić zachowanie sie drona poprzez PID-y ale tylko w wybranym trybie a nie wszystkich wspólnie. Moja hexa na silnikach 2212/920kv Śmigła 10x4 i ESC Spider 30A OneShot w trybie GPS jest zamulona i lekko pływa w Roll, natomiast w trybie A-HOLD szleje na maksa jest strasznie czuła na każde dotknięcie drążka, po prostu trzeba by muskać drążki RC bo inaczej nie do opanowania. W trybie ręcznym to już w ogóle Ogień w Szopie :-) to 250-tki tak nie wariują. Chciałbym zmienić PIDy i zachowanie multikoptera ale tylko w wybranym trybie, jak mogę to zrobić w MissionPlanner ? Chciałbym trochę zmniejszyć rekcje na ruch drążków w A-HOLD natomiast w LOITER trochę dołożyć jej życia bo zbyt zamulona.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 27 sie 2017, 19:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 639
Lokalizacja: Trzebnica
Pidów nie da się ustawić dla wybranego trybu lotu. Pidy odpowiadają głównie za stabilność podczas lotu aby np nie wpadał w drgawki i nie szalał w każdym kierunku, pozmieniaj sobie pidy to zobaczysz jak się będzie zachowywał kopter.

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 27 sie 2017, 19:59 
Offline

Rejestracja: czwartek 12 sty 2017, 22:19
Posty: 137
Lokalizacja: Sufczyn k/o Tarnowa


Za co więc odpowiadają opcje z tej grupy, ustawiane poprzez kanał 6.

pix.png
pix.png [ 80.03 KiB | Przeglądany 740 razy ]


Czy aby nie tu można wytrymować kopter na odpowiednim trybie ? Myślę że gdzieś musi być sposób na ustawienie koptera by zachowywał się poprawnie w wybranym trybie. W przeciwnym razie to cały te FC to do kosza by się nadawał, skoro ja losowo musiał bym wybierać tryb na którym kopter zachowuje się w miarę normalnie. Powinienem przecież mieć jakąś kontrole na danym trybie, jak ma zachowywać się kopter i reagować na sygnały z RC, czy jednak totalnie się mylę ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 sie 2017, 07:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1389
Lokalizacja: Gdynia
scorpion10, Ch6 Opt służy do PIDowania ręcznego - ja akurat tak robię. Wtedy przypisujesz do wybranego parametru potencjometr na aparaturze i dostrajasz sobie ręcznie "w locie".

Możesz wyrzucić Pixhawka do kosza - zrób samemu lepszy kontroler lotu i napisz coś lepszego niż regulator PID:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Regulator_PID

Wszystko da się ustawić, po prostu trzeba cierpliwości, oraz chęci wgryzienia się w to, za co odpowiada każdy z parametrów w Mission Plannerze. Wiem, ze większość osób robi AutoTune i spodziewa się cudów - ale to pewne pójście na łatwiznę - a Pixhawk nie jest kontrolerem plug and play. http://ardupilot.org/copter/docs/tuning.html - polecam.

Natomiast co do trybów lotu - co masz na myśli pisząc "tryb ręczny" - nie ma czegoś takiego. najbardziej "ręczne" jest ACRO ?

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 sie 2017, 08:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1488
Lokalizacja: Schwerin
Nie kombinuj, ustaw ANGLE_MAX na 1500, WPNAV_LOIT_SPEED na 800 i sobie polataj.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 sie 2017, 15:14 
Offline

Rejestracja: czwartek 12 sty 2017, 22:19
Posty: 137
Lokalizacja: Sufczyn k/o Tarnowa


scorpion10 pisze:
Myślę że gdzieś musi być sposób na ustawienie koptera by zachowywał się poprawnie w wybranym trybie. W przeciwnym razie to cały te FC to do kosza by się nadawał


kuczy pisze:
Możesz wyrzucić Pixhawka do kosza - zrób samemu lepszy kontroler lotu i napisz coś lepszego niż regulator PID:


Miałem na myśli coś w rodzaju "gdyby samochód nie mógł jeździć na wprost to do czego by się nadawał ?" :-) ALE JEDZIE ha ha ha.... Tak więc na pewno da się poustawiać i zachowanie koptera by latał dobrze na każdym trybie, ale muszę przyswoić informacje jak to najlepiej i najmniej kłopotliwie zrobić. A trybem ręcznym, nieopatrznie nazwałem STABILIZE sorry.......

@kuczy mam prośbę, mógł byś coś bliżej opisać jak najlepiej po ustawiać sobie pod wybrane potencjometry, parametry do kalibracji. Chcę np. dobrze ustawić zachowanie koptera w trybie AHold bo nie ziemsko jest narwany szczególnie w osi ROLL, jak więc powinienem podejść do tego, by na potencjometrze np. P1 ustawić sobie możliwość regulacji ROLL a na P2 PITCH itd......, jakiś przykład ?. Moje radyjko to TURNIGY 9XRpro z OpenTX na pokładzie.

Ogólnie kopter po wymianie Regli z E300 DJI na ZTW Spider Pro 30A B-Heli bardzo odżył i w ogólnym rozrachunku jest bardzo stabilny i przewidywalny w locie, problem mam tylko z doszlifowaniem jego zachowań juz tak na poziomie idealnym w wybranych trybach. AutoT, to się do niczego nie nadaje, przeważnie to gorzej sie lata niż na Domyślnych ustawieniach. Dlatego chcę to zrobić ręcznie, tak by czuć że jest OK !

maxiiii pisze:
Nie kombinuj, ustaw ANGLE_MAX na 1500, WPNAV_LOIT_SPEED na 800 i sobie polataj.

Niezły żart :-)
Prędkość w Loiter może być jaka jest obecnie a kąt pochylenia, jeśli zwiększe na taki jaki podałeś to raczej po to by szybciej kreta zaliczyć, co ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 sie 2017, 16:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1488
Lokalizacja: Schwerin
normalnie jest 4500 czyli 45 st a ja pisałem o 15 st.:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 sie 2017, 17:10 
Offline

Rejestracja: czwartek 12 sty 2017, 22:19
Posty: 137
Lokalizacja: Sufczyn k/o Tarnowa


Sorrryyy Mój błąd, przyjałem jakoś że podałeś 8000 :-P a nie 800 i myślałem ze chcesz bym zwiększył kąt. To teraz ma to sens. Tylko jest takie ale, że niby ten parametr zmienia kąt we wszystkich trybach, ale latając w LOITER absolutnie kopter nie przechylał sie nawet w okolicach 20 stopni, więc czym jeszcze podyktowane jest ze w trybie AHOLD kąt na bank widoczny wchodzi około 45 stopni a w innych dużo dużo mniej, czyżby jakiś jeszcze parametr dodatkowy to zmieniał nie wiem prędkość lub inny ... ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 sie 2017, 17:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1488
Lokalizacja: Schwerin
To też nie prawda. 800 to predkość loitera jak 500 jest zamulony to 800 będzie dobry:).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 sie 2017, 17:30 
Offline

Rejestracja: czwartek 12 sty 2017, 22:19
Posty: 137
Lokalizacja: Sufczyn k/o Tarnowa


Prędkość obecnie mam 500 na LOITER i to w chwili obecnej jest ok, tym parametrem zajmę się później, jak rozwiąże problem w trybie AHOLD, gdzie właśnie lekkie dotknięcie drążka ROLL czy PITCH powoduje bardzo energiczne reakcje koptera i wychylenie na dość ryzykowny kąt i na granicy utraty stabilności, po rozwiązaniu tego problemu będzie już z górki :-). Zmianę Kąta wychylenie wezmę pod uwagę, bo to parametr którego zmiana może coś pomóż, ale przed tym chciałbym jeszcze spróbować ręcznego tuningu, żeby się upewnić czy to zmieni zachowanie koptera w AHOLD czy tez nie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 sie 2017, 17:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1488
Lokalizacja: Schwerin
Ta zmiana nie coś pomoże a tylko pomoże:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 29 sie 2017, 05:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1389
Lokalizacja: Gdynia
scorpion10, Duzo by opisywać, ale kiedys to zrobie.
Jakbys dal mi kopter, to na sam początek sprawdzilbym, czy w aparaturze masz ustawione poprawnie zakresy drążków.
O ile pamietam ja mam min. 1050 mid. 1500 max. 1950. ma być jak najbardziej symetrycznie i z jak największym zakresem (z lekkim zapasem, u mnie 50 z każdej strony.)
Kalibracja regli - wiadomo.
Kalibracja "radio" w mission planner tak samo.

I teraz. W aparaturze ustawiasz zakres jakiegos potencjometru od 1000 do 2000.
Przypisujesz ten potencjometr na kanał 6.

Calosc procedury, wraz z filmem masz na stronie:
http://www.ardupilot.org/copter/docs/ac ... uning.html

Wg mnie najlepiej zaczac od ustawiania D, podnosisz do momentu zauwazenia albo uslyszenia szybkich wibracji (kilka razy/sek). Wtedy delikatnie zmniejszasz i próbując latac sluchasz patrzysz czy podczas manewrow juz tego nie widac nie slychac.
Potem, ladujesz podpinasz pc zczytujesz wartosc D i zapamietujesz.
NAJWAZNIEJSZE ! zeby z listy wybrac "none", nacisnac write, rozlaczyc pc, podlaczyc, odswiezyc parametry, SPRAWDZIC PO 10X CZY WARTOSC SIE ZAPISALA ! Mission Planner robi tu jaja i czesto trzeba potem wpisac zapamietana wartosc z palca i jeszcze raz zapisac.
Nastepnie tak samo tuningujesz P - ale tutaj dron bedzie przy duzym P sie bujal czasami mocno wiec krecisz potencjometrem powoli i latasz... jakby zaczal oscylowac za bardzo natychmiast cofasz potencjometr.
Zapis tak samo, sprawdzaj po 10x.

Na sam koniec "i" i tutaj musisz patrzec, czy po locie w jakims kierunku i puszczeniu drazkow dron przestrzeliwuje w druga strone, czy ladnie szybko ale nie bez przesady sie stabilizuje.

Tak samo mozesz zmieniac parametry predkosci loitera i cokolwiek tam na tej liscie jeszcze jest.
Najlepiej NAJPIERW zmien ten kąt, jak pisze maxiii skoro sie boisz ze zrobisz kreta.
Taki tuning najlepiej robic na althold, jakies 10m 20m nad ziemią i na pustej przestrzeni.

Nie startuj jak po wlaczeniu silnikow i dodaniu gazu masz spore wibracje juz na samym poczatku.
Pamietaj aby po ustawieniu danych pod potencjometr, startowac z potencjometrem w polowie jego wychylenia.

PO RAZ SETNY zawsze sprawdzaj i zapisuj jaka wartosc miales, a jaka masz, i czy wszystko się zapisuje.
- im dron większy, tym mniej daje po sobie znać więc tym ciężej się Piduje.

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 29 sie 2017, 18:59 
Offline

Rejestracja: czwartek 12 sty 2017, 22:19
Posty: 137
Lokalizacja: Sufczyn k/o Tarnowa


maxiiii pisze:
Nie kombinuj, ustaw ANGLE_MAX na 1500, WPNAV_LOIT_SPEED na 800 i sobie polataj.


@maxiiii Strzał w 10-tke :-) jest ok, teraz jest idealnie kąt ustawiłem 3000 i jest idealnie jak dla mnie prędkośc na 700 w Loit i jest ideał. Dzięki

kuczy pisze:
Jakbys dal mi kopter, to na sam początek sprawdzilbym, czy w aparaturze masz ustawione poprawnie zakresy drążków.
O ile pamietam ja mam min. 1050 mid. 1500 max. 1950. ma być jak najbardziej symetrycznie i z jak największym zakresem (z lekkim zapasem, u mnie 50 z każdej strony.)
Kalibracja regli - wiadomo.
Kalibracja "radio" w mission planner tak samo.


Drążki mam min 1000 mid 1500 max 1900 myśle że standard. kalibracja radia i regli oczywiście zrobiona. Dzisiaj na nowych reglach zrobił AutoT w całości w ciągu 8 min co było dla mnie szokiem bo nigdy nawet w przeciągu 15 min na starych reglach RC-Timer SIMONK czy DJI E300 nie zrobil nawet samego ROLL czy PITCH a o całości można było tylko pomarzyć. Tak więc Pixhawk i ZTW Spider BHeli idealnie się dogadują, a przy tym sa niesamowicie małe i lekkie a po 18min lotu totalnie zimne przy smigiełkach 10x45 i silnikach 2212 DJI. oczywiście regle są 30A więc przy takim zapasie normalne ze są zimne, a silniki lekko cieple bo latam na pakiecie 4S i śmigła 10" więc raczej objaw normalny.
Wibracje i pozostałe dość wrażliwe parametry mam według logów idealne. Vibro nie przekracza 2 i -2. Ogólnie Kopter można by powiedzieć jest ideał, ale nie odpuszczę mu do czasu jak ręcznie nie doszlifuje jego PIDy bo temu AT nie wierzę, :-) chociaż jak wspomniałem lata OK, ale myślę że może być jeszcze lepiej. Wielkie dzięki @kuczy za poświecenie czasu i napisanie prawie instrukcji, myślę że dzięki temu nie będę miał z tym większych problemów i jeżeli pogoda będzie OK to najpóźniej w nadchodzący weekend się z tym uporam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 29 sie 2017, 19:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1488
Lokalizacja: Schwerin
Ja ustawiam u siebie zawsze 2500.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 29 sie 2017, 20:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 sie 2012, 13:24
Posty: 117
Lokalizacja: Warszawa
Wszystko wskazuje na to że źle zrobiłeś kalibrację radia albo przestawiłeś RC_feel na jakąś dużą wartość. Na loiter masz zamulony bo to komputer lata a tam masz duze limity. Na AHOLD szaleje bo to już prawie Stabilize z utrzymaniem wysokości ale komputer jeszcze się wtrąca, na Stabilize komputer wtrąca sie już b.mało więc szaleje najbardziej. Zobacz kalibrację radzia i parametr RC_FEEL

_________________
MTD, Eleres, AP Pitlab


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.