Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 14 gru 2017, 21:57


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
Post: czwartek 24 sie 2017, 07:31 
Offline

Rejestracja: wtorek 22 sie 2017, 18:01
Posty: 3
Hej! Jako że jest to mój pierwszy post, chciałbym się przywitać!
Nazywam się tiszert i zbudowałem swojego pierwszego drona! ;)

Już na początkowych etapach nie obyło się bez problemu ale w końcu doprowadziłem projekt do fazy naprawdę zadowalających oblotów.
Zachciało mi się jednak danych telemetrii wyświetlanych na aparaturze Taranis QX7. W tym celu wykonałem kabelek DIY według schematu zamieszczonego wśród tematów na forum.
Z polutowanych elementów wyszedł mi całkiem obiecująco wyglądający przewód, który wpiąłem w serialport 4/5 po czym ustawiłem w mission planerze odpowiednie wartości dla sygnału SP z odbiornika X4R.
Po paru nieudanych próbach pomyślałem, że skoro pod portem telemetrii TELEM1 na wyświetlaczu OSD wszystko wyświetla się prawidłowo, to i wykonany przeze mnie kabel też powinien tam zadziałać.
I to był błąd!
Po podłączeniu i uruchomieniu wszystkiego PIXHAWK włączył się jak zwykle prawidłowo, po czym po paru sekundach zgasł!
Kolejne próby włączenia (już bez moich przewodów DIY) przy pomocy power module nie dawały żadnego efektu poza - jak mi się wydaje - jednym krótkim sykiem!
Co ciekawe PIXHAWK uruchamia się prawidłowo podłączony do portu USB!
Nie mając już więcej pomysłów, rozkręciłem płytkę żeby zobaczyć na jej powierzchnie i zauważyłem to:

Obrazek

Obrazek


Dodam tylko że jest to klon PIXHAWK 2.4.8 z aliexpres ze sklepu readytosky bez błędu pamięci 1Mb

Elektronikiem nie jestem, ale wydaje mi się że jest to przepalony kondensator.
Tutaj pojawia się moje pytanie:
-Czy jest szansa, że przy pomocy diody zenera i zasilania przez BEC uda mi się postawić kontroler na nogi?
-Czy jest możliwość wymiany tego kondensatora na nowy?
-Czy być może ten właśnie kondensator uniemożliwi jakiekolwiek inne (poza USB) zasilenie PIXHAWK?


Kolejną rzeczą która mnie zaniepokoiła to brak napięcia na końcach przewodu zasilającego z power module!

Obrazek


-Czy możliwe jest, że przez uszkodzenie w pierwszej kolejności właśnie power module, później nastąpiło "spalenie" pixhawk?
Pixhawk próbowałem zasilić jeszcze ze źródła 5V pochodzącego z płytki PDB jednak podobnie, nie przyniosło to żadnych efektów.
Z góry dziękuję za wszelkie porady!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 14 lis 2017, 12:12 
Offline

Rejestracja: wtorek 22 sie 2017, 18:01
Posty: 3
Witam ponownie!

Zwracam się do Forumowiczów o pomoc w podłączeniu kabla telemetrii DIY.
Mam już nowy kontroler lotu i nim sam wszystko podepne pod zasilanie chciałbym zasięgnąć rady doświadczonych użytkowników.
Czy taka konfiguracja jak na poniższych zdjęciach jest dobra? Chodzi mi o podłącznie, ustawienia w mission planner oraz sam polutowany moduł MAX3232
Dodam że całość będzie zasilana z pakietu 4S.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 14 lis 2017, 13:50 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1703
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Z doświadczenia: kup MAX3232 z pewnego źródła (np. TME) i przelutuj na tej płytce. Układ jest chińską podróbą, połowa z nich nie działa, połowa pada po miesiącu.

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.