Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 15 gru 2018, 19:56


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 11 paź 2017, 08:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 22 paź 2016, 17:40
Posty: 137
Lokalizacja: Warszawa
To prawda ale możesz spojrzeć na to z innej strony. W zasięgu radia i twojego wzroku lecisz jak masz na to ochotę.
W przypadku gdy go tracisz masz cały czas data link, który umożliwia ci nawigację poza zasięgiem radia. Jako failsafe ustawiasz dostępny trigger "datalink lost" a nie "RC loss" i możesz tak sobie lecieć na auto lub trybach manualnych do momentu jak nie wrócisz w zasięg radia :).
To rozwiązanie nie zastąpi w 100% R/C ale umożliwia ci kontrole pojazdu w dowolnym momencie będą w zasięgu sieci kom, która akurat w Polsce jest bardzo dobra. Możesz też sobie pojechać na wizytę do kolegi w drugiej części Polski i zdalnie z tamtą odpalić własną maszynę nad domem żeby zoczyć czy np. sąsiad pieli ogródek z rana w niedzielę czy też nie ;). To oczywiście żart i wymaga uprawnień ale po prostu to tak działai jest zaletą posiadania datalinku na telemetri.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 11 paź 2017, 18:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 804
Lokalizacja: Trzebnica
mocart pisze:
Możesz też sobie pojechać na wizytę do kolegi w drugiej części Polski i zdalnie z tamtą odpalić własną maszynę nad domem żeby zoczyć czy np. sąsiad pieli ogródek z rana w niedzielę czy też nie ;)

Ktoś jeszcze będzie musiał wystawić drona na zewnątrz na wypadek deszczu, chyba że zrobisz wysuwaną platformę lub otwierany dach jak na narodowym :)

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 11 paź 2017, 21:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 22 paź 2016, 17:40
Posty: 137
Lokalizacja: Warszawa
No.. w sumie zartem napisane ale fakt elektronike mam zredukowana do minimum obecnie w porownaniu z tym co na filmiku, jest tylko pixhawk modem i pi0w co w sumie mozna jakos zakryc nadrukiem. Ale fakt deszcz to spory problem jak i doladowywanie bo na standby pracujacy modem mocno rozladowuje lipole. Strasznie mnie ciekawi jak jest to rozwiazane w bieliku. Czy oni maja jakies wlasne motory czy to jest jakos dodatkowo obudowane.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 23 paź 2017, 09:22 
Offline

Rejestracja: wtorek 06 sty 2015, 15:42
Posty: 106
Lokalizacja: Strzelce Opolskie
Zawsze możesz ładować drona przez indukcję.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 lis 2017, 19:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 22 paź 2016, 17:40
Posty: 137
Lokalizacja: Warszawa
no niestety jest to poza moim zasięgiem :)
http://www.humavox.com/blog/drone-charg ... our-drone/
Na te rozwiązania chyba musimy chwilkę poczekać no chyba że ktoś mocniej niedługo w to na rynku zainwestuje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 lis 2017, 19:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1890
To zrób sobie taką ładowarkę indukcyjną sam. Hasło transformator powietrzny i stabilizator.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 lis 2017, 20:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 22 paź 2016, 17:40
Posty: 137
Lokalizacja: Warszawa
maxiiii pisze:
To zrób sobie taką ładowarkę indukcyjną sam. Hasło transformator powietrzny i stabilizator.

gratuluję ci tej prostej porady

Edytuj posty!

w poprzedniej liście było coś co nazywało się skysense (http://www.skysense.co/charging-pad/specs). tak z ciekowości się spytam czy ktoś miał z tym do czynienia ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 lis 2017, 21:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1890
Ładowarki indukcyjne znane są od kilkudziesięciu lat i nie są pomysłem samsunga:)
A te nowoczesne mają tylko lepszą elektronikę :)
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 03 lis 2017, 10:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 22 paź 2016, 17:40
Posty: 137
Lokalizacja: Warszawa
No ale proszę cię ładowarki ładowarkami ale do naładowania mojego zippy 5800 muszę mieć 100W a nie ładowarkę na klapkę telefonu :).
chociaż z drugiej strony takie szybkie ładowanie w telefonach to chyba 2A wiec może masz trochę racji. ale ja tego nie umiem choć, fakt poczytam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 03 lis 2017, 20:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1890
To był tylko przykład. :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 03 lis 2017, 21:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 22 paź 2016, 17:40
Posty: 137
Lokalizacja: Warszawa
No wiem , odpisałem ci na gorąco ale później sobie poczytałem troszkę o tym. Faktycznie nie jest to aż taki kosmos ale komercyjnie nie ma tego wiele.
Troszkę nie wyobrażam sobie utrzymywanie lipo w standby i doładowanie go szybko aby wykorzystać. W sumie z tego co rozumiem trzymanie naładowanych cel na maxa na jakiś czas zdegenerowało by pakiedy w miarę szybko. Taka ładowaka musiał by być naprawdę mocna żeby to miało sens


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 18 lis 2017, 22:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 22 paź 2016, 17:40
Posty: 137
Lokalizacja: Warszawa
tomlap pisze:
A jak wygląda sprawa z opóźnieniem? Bo słyszałem że opóźnienie to jest tak wielkie że latanie na wirtualnych drążkach jest strasznie uciążliwe...


Dzisiaj po kilku tygodniach dodatkowych setupów mogę dodać coś więcej a ten temat. W sumie ciężko to tak opisać i nadal nie testowałem tego w locie ( walczę z ustawieniami failsafe (dla połaczeń typu datalink) ale w sumie ze względu na te testy postarałem się nagrać krótki film który pokazuję reakcje silników na ruch virtualnym joyem. Powiem tak, nie odczuwam opóźnień (ten test był akurat zrobiony na wifi w domu żeby łatwo od razu symulować utratę datalink), sterowanie za pomocą mavlinka działa dla mnie płynnie. Jedyna rzecz która mnie wkurzała to chyba za małe średnice tych wirtualnych joysticków ale z tym można żyć.
Test wygląda tak:
W chwili obecnej setup pozwala na przelot z pomocą telemetrii z równo w trybach manualnych i w "mission". R/C można odczepić i ustawić odpowiednie parametry failsafe (które jednak działają inaczej dla różnych trybów lotu). Failsafe wprowadzi pixa w odpowiedni tryb zarówno w momencie gdy nie zadziała R/C jak i zginie datalink którym sterujemy. To w czym myliłem się poprzednio to fakt że nie można na chwilę obecną jednocześnie sterować R/C i z mavlinka. Trzeba zdecydować się na jedną z tych opcji przed startem ale dowiedziałem się też że będzie to niedługo analizowane pod kątem wdrożenia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 12 gru 2017, 22:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 22 paź 2016, 17:40
Posty: 137
Lokalizacja: Warszawa
tomlap pisze:
A jak wygląda sprawa z opóźnieniem? Bo słyszałem że opóźnienie to jest tak wielkie że latanie na wirtualnych drążkach jest strasznie uciążliwe...


Dawno jakoś nic nie dodałem do tego tematu wiec dzisiaj tzw. mały postęp dla wszystkich z ukłonem to tych którzy kochają aparaturę R/C czyli odpowiedź na pytanie jak właściwie wygląda możliwość nawigacji modelem z telemetrii za pomocą standardowego kontrolera R/C (alternatywa dla virtualnych joysticków).

Co do wspomnianych opóźnień to zapewne zależą od samego łącza, w przypadku mojego FS-I6S jakoś ich jeszcze nie odczuwam, może w przypadku niskich pingów na łączu będą się pojawiały ale nie wydaje mi się ze jest to taka tragedia. Jedyna rzeczywista rzecz która wpływa obecnie na opóźnienia w sterowania pixa z telemetrii to nie za dobrze napisany kod aplikacji ground station, który powoduje czasami przerwę w działaniu data linku. Ale to kwestia konkretnego softu.

Tekścik wygląda jak poniżej. Aparatury R/C nie ma, mój Fly Sky FS-I6S jest podłączony po OTG USB do tabletu i pełni rolę joysticka. Cała komunikacja pomiędzy ground station i pixhawkem jak poprzednio idzie po mavlinku. Jak przyjdzie wiosna wrzucę filmik z przelotów.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 15 kwie 2018, 22:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 22 paź 2016, 17:40
Posty: 137
Lokalizacja: Warszawa
Przyszła wiosna jak to było wspomniane w ostatnim poście wiec dzisiaj mogę odpowiedzieć na podstawowe pytanie związane z tym tematem czyli jak wygląda sprawa opóźnienia w sterowaniu dronem z telemetrii.

A wiec opóźnienia w sterowaniu nie ma. Jak to było wcześniej komentowane, faktycznie w momencie jak ustawiłem na jednym linku telemetrię i streaming obrazu w HD, to czasem się przytykało. Jednak w przypadku obrazu SD można latać bez żadnych większych zakłóceń obrazu.

Co do samego opóźnienia w sterowaniu poprzez Mavlinka to nie odczuwam go. Sterowanie działa jak zwyczajne R/C. Poniżej wrzucam zapis z mojego dzisiejszego pierwszego testowego lotu.
Nie jestem dobrym pilotem wiec na filmiku nie ma za wielkich akrobacji. Dodatkowo wykonywałem to troszkę stremowany (odłączyłem całkowicie aparaturę r/c co widać to na końcu filmu) wiec pierwsza minuta przelotu to taka drobna nerwówka ). Bałem się że odleci w siną dal bez RC a faisafe i lost on data nie zadziałają.

Konfiguracja koptera na chwilkę obecną wygląda tak: Rama F450, silniki DJI 2310E, jako joystick FS-I6s ( podłaczony do tabletu za pomocą USB, bez RC ) , raspberry Pi0W + Pixhawk 2.4.6 z wgranym firmware PX4.

Życzę miłego oglądania i realnej oceny opóźnia sterowania Pixhawkiem z telemetrii :)



Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 15 kwie 2018, 22:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6675
Lokalizacja: Polska
Milo patrzec jak projekt posuwa sie naprzod. Mam nadzieje ze ladna pogoda bedzie sprzyjac dalszym postepom! :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.