Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 23 lis 2017, 17:21


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Post: piątek 25 lis 2016, 23:06 
Offline

Rejestracja: piątek 25 mar 2016, 10:02
Posty: 103
Lokalizacja: Kraków
Witam , kolega mi przyniósł quadro do konfiguracji i przyznam że pierwszy raz mam do czynienia z APM , otóż skalibrowałem radyjko poprawnie i fc wskoczył mi w jakiś dziwny tryb , przyznam że jeszcze czegoś takiego nie widziałem .

Po podłączeniu silniki mi dziwnie pikają , niewiem co to oznacza ? przy podłączonym i wyłączonym radyjku mam taki sam objaw

Oto filmik :

https://www.youtube.com/watch?v=9XQPDee ... e=youtu.be

może ktoś miał podobny objaw ?
CHciałem zresetować do ustawień fabrycznych ale kiedy klikam w terminal i daję połącz "pluje" mi straszną binarną sieczką :(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 25 lis 2016, 23:24 
Offline

Rejestracja: wtorek 23 wrz 2014, 19:15
Posty: 151
Lokalizacja: Wrocław
Proszę, trzymaj smartfon poziomo jak nagrywasz filmik...
Wygląda na to, że ESC nie dostają impulsów z APM. Jak chcesz dokumentnie wyczyścić APM z ustawień, to podłącz go usb do komputera, ale nie klikaj "connect". Wtedy wgraj inne oprogramowanie, na przykład samolot, potem znów copter. Sieczka może wskazywać na złą predkość serial. Domyślnie powinno być 115200. Sprawdź też, czy komputer widzi go pod portem COM jako Arduino Mega 2560.
Spróbuj jeszcze uzbroić go, kiedy jest jednocześnie podłączony do komputera. Może pokaże jakiś pre-arm check, w rodzaju problemów z kompasem czy sygnałami RC.

Tu masz bardzo przyjaźnie opisany proces konfiguracji:
http://zrobsobiedrona.blogspot.com/2014 ... racja.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 27 lis 2016, 18:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1444
Lokalizacja: Schwerin
crybaby pisze:
Po podłączeniu silniki mi dziwnie pikają , niewiem co to oznacza ?



edixot pisze:
Wygląda na to, że ESC nie dostają impulsów z APM.


No i masz rację, ja widzę tylko jeden podłączony.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 29 lis 2016, 08:21 
Offline

Rejestracja: piątek 25 mar 2016, 10:02
Posty: 103
Lokalizacja: Kraków
tak podłączyłem jeden aby dzieciaka nie obudzić :) a do testów wystarczy.

Problem już rozwiązałem ponowną kalibracją o ile mnie pamięć nie myli to pisało w oprogramowaniu że kalibracja silników ale wszyscy wiedzą że to nie o silniki chodzi , tylko o regulatory.


Kolega zadowolony , quadro lata jak marzenie wygrałem 4pak .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.