Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 22 lis 2017, 19:31


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
Post: czwartek 10 lis 2016, 12:46 
Offline

Rejestracja: czwartek 26 lis 2015, 00:05
Posty: 200
Lokalizacja: Warszawa
Ktoś robił ? Przechodzi gładko i skutecznie czy lubi z ukosa ostro przyziemić ? :) Przymierzam się tylko czytałem, że w niektórych wersjach słabo to działa (?)

_________________
Klon Symy 5 ( wiele razy na drzewach wieszanej ), IRIS+


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 10 lis 2016, 14:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 15 gru 2015, 21:35
Posty: 324
Lokalizacja: Gdynia
Z tegonco wiem krety zazwyczaj wynikają z winy esc. Jakich regli używasz?

_________________
Yuneec Typhoon Q500 4K
Nox3 - http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=72&t=38631
Youbi XV130 - http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=72&t=39039
ST10+
Spektrum dx6i
--------------------------
Nieuleczalnie uzależniony od latania.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 lis 2016, 13:06 
Offline

Rejestracja: czwartek 07 maja 2015, 12:19
Posty: 14
Lokalizacja: Warszawa/Chełm


Zawsze korzystam z autotune - jest ok

_________________
HEXA 810 | CANON 6D | SONY A6000 | Moja strona na 500px


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 lis 2016, 14:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 lut 2014, 00:09
Posty: 1408
Lokalizacja: LUBOŃ CITY, MATZ/MCTR EPKS, BSP_WOJTYNIAK
Robiłem na hexie 6,8kg autotune. Poszło bez nerwów, no ale i tak będzie trzeba trochę PIDy podkręcić, bo idealnie nie jest.

_________________
Rafał Wojtyniak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 lis 2016, 15:07 
Offline

Rejestracja: czwartek 26 lis 2015, 00:05
Posty: 200
Lokalizacja: Warszawa
Zrobiłem w weekend na 3.3.3 i poszło bezproblemowo. Wrzuce może wieczorem screeny z przed i po.

_________________
Klon Symy 5 ( wiele razy na drzewach wieszanej ), IRIS+


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 lis 2016, 16:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 2960
Lokalizacja: Warszawa
Domyślam się, że jeżeli przewidziany jest gimbal, to lepiej zrobić autotune z docelowym obciążeniem :roll:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 lis 2016, 16:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 lut 2014, 00:09
Posty: 1408
Lokalizacja: LUBOŃ CITY, MATZ/MCTR EPKS, BSP_WOJTYNIAK
gimbal i coś równie ciężkiego jak aparat - jeśli szkoda aparatu ;-)

_________________
Rafał Wojtyniak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 lis 2016, 17:10 
Offline

Rejestracja: czwartek 26 lis 2015, 00:05
Posty: 200
Lokalizacja: Warszawa
Gdzieś, chyba na stronie Ardupilot, wyczytałem, ze do autotune trzeba zdemontować gimbal itp. I tak zrobiłem. Ale później pomyslałem, że jednak bardziej odpowiednie będzie zrobienie tego ze standardowym obciążeniem. I tak zrobie. I wsadze też dedykowana baterie bo robiłem autotune na mniejszej i lżejszej - błąd.

_________________
Klon Symy 5 ( wiele razy na drzewach wieszanej ), IRIS+


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 lis 2016, 17:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 lut 2014, 00:09
Posty: 1408
Lokalizacja: LUBOŃ CITY, MATZ/MCTR EPKS, BSP_WOJTYNIAK
Autotune ma być robione dla konfiguracji takiej jaka będzie w przyszłości wykorzystywana.

Nie wiem jaki sens miałoby robienie autotune dla koptera powiedzmy bez podwozia, bez gimbala, z innym pakietem.

Ma być masa koptera oraz rozłożenie tej masy takie jak będzie wykorzystywane. W przeciwnym razie będzie to miało taki sens jak robienie autotune na jednym modelu - odczytanie parametrów i zapisanie ich w innym modelu.

_________________
Rafał Wojtyniak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 lis 2016, 17:26 
Offline

Rejestracja: czwartek 26 lis 2015, 00:05
Posty: 200
Lokalizacja: Warszawa
Parametry fabryczne mojego drona z pewnocią były bezgimbalowe i mam jakieś porównanie. Wydaje mi się nieco spokojniejszy,.. mniej jęknięć silników,.. lub wcale. Ale tego dnia było bezwietrznie i latałem spokojnie :) W każdym razie będzie poprawka.

_________________
Klon Symy 5 ( wiele razy na drzewach wieszanej ), IRIS+


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 lis 2016, 18:02 
Offline

Rejestracja: czwartek 26 lis 2015, 00:05
Posty: 200
Lokalizacja: Warszawa
Poniżej ( jeśli się uda ) dwa zrzuty ekranu z PIDami. Nie znam się na tym jeszcze,.. napiszcie co w praktyce w.g. Was uległo zmianie ?
Pierwsze fabryczne drugie po autotune
https://goo.gl/photos/RTZqHyqLM6iZKYZi7
https://goo.gl/photos/5heFChga5kerzuKj7
Jak zwykle problemy z dodaniem obrazu. Linki działają ?

_________________
Klon Symy 5 ( wiele razy na drzewach wieszanej ), IRIS+


Ostatnio zmieniony czwartek 17 lis 2016, 21:58 przez Radauskas, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 lis 2016, 18:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 lut 2014, 00:09
Posty: 1408
Lokalizacja: LUBOŃ CITY, MATZ/MCTR EPKS, BSP_WOJTYNIAK
IRIS miał fabrycznie ustawione wartości ponad 11 ? :-/

Nie powinny być wyższe niż 10.

A jeśli sam wgrywasz Arducoptera to wartości domyślne są 4,5 dla trzech osi.

_________________
Rafał Wojtyniak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 lis 2016, 21:57 
Offline

Rejestracja: czwartek 26 lis 2015, 00:05
Posty: 200
Lokalizacja: Warszawa
RW pisze:
IRIS miał fabrycznie ustawione wartości ponad 11 ? :-/

.

Takie są ustawienia jak wgram gotowe parametry dla IRIS+ sugerowane przez 3DR.
Największa różnica jest w "stabilize pitch P". Reszta chyba zbliżona ( no własnie nie wiem czy to róznice duże czy małe ).
Na co ma wpływ "stabilize pitch P" ?

_________________
Klon Symy 5 ( wiele razy na drzewach wieszanej ), IRIS+


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 lis 2016, 22:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 lut 2014, 00:09
Posty: 1408
Lokalizacja: LUBOŃ CITY, MATZ/MCTR EPKS, BSP_WOJTYNIAK
viewtopic.php?t=5118

_________________
Rafał Wojtyniak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 18 lis 2016, 00:02 
Offline

Rejestracja: czwartek 26 lis 2015, 00:05
Posty: 200
Lokalizacja: Warszawa
Czytałem to. Ale nie wyjaśnia mi to czym się rózni P - stabilize pitch od P - rate pitch :) ?
Widze, że sporo zmieniły się też wartości PID dla Yaw. D=000 ?!

_________________
Klon Symy 5 ( wiele razy na drzewach wieszanej ), IRIS+


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.