Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 16 gru 2017, 06:26


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
Post: wtorek 01 lis 2016, 10:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1491
Lokalizacja: Schwerin
Ostatnio miałem dziwną sytuację ze swoim kopterem.
Po włączeniu trybu RTH copter zaczął zachowywać się bardzo dziwnie, jego trasa powrotu nie
była taka jak zwykle czyli prosto do miejsca startu a tylko po łuku i miejsce lądowania było oddalone od miejsca startu o około 5 metrów a nie o ok 1m.
Kompas i gps były ustawione prawidłowo i nie było żadnych burz słonecznych.

Jestem ciekawy zdania forumowiczów gdzie tkwi błąd i dlaczego kopter tak się zachowuje.
Mam już swoje podejrzenia ale najpierw chciałbym uzyskać informację od innych czy ktoś miał taki problem i jak z niego wybrnął.

poniżej zrzut z loga z tym efektem.

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 01 lis 2016, 15:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 12 maja 2012, 23:28
Posty: 1138
Lokalizacja: z krainy wiatrow
maxiiii pisze:
jego trasa powrotu nie
była taka jak zwykle czyli prosto do miejsca startu a tylko po łuku ...

...czyzby "walczyl" z bocznym znoszacym go wiatrem ?

_________________
Niskie loty FPV: http://www.youtube.com/watch?v=gCJiod3A ... be&t=8m59s


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 01 lis 2016, 15:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1491
Lokalizacja: Schwerin
W momencie lotu wiał wiatr ok 30km/h ale akurat w inną stronę i przy locie RTH wiatr nie ma żadnego znaczenia. Nawet jakby był jeszcze wiekszy. :mrgreen:

W każdym razie to nie jest wina wiatru.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 01 lis 2016, 22:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 2976
Lokalizacja: Warszawa
Chwilowe zakłócenia GPS spowodowane wybuchami na słońcu :roll: No bo raczej kosmitów bym nie posądzał ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 02 lis 2016, 10:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 10 maja 2015, 13:44
Posty: 296
Lokalizacja: Kaszuby
Za taki lot bardziej odpowiada kompas, silne źródło magnetyczne, elektromagnetyczne.



Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 02 lis 2016, 17:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1491
Lokalizacja: Schwerin
wrepinski pisze:
Za taki lot bardziej odpowiada kompas, silne źródło magnetyczne, elektromagnetyczne.



No i masz u mnie browara :))


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 02 lis 2016, 17:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 10 maja 2015, 13:44
Posty: 296
Lokalizacja: Kaszuby



Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 02 lis 2016, 17:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1491
Lokalizacja: Schwerin
A druga kolejka też moja:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 02 lis 2016, 17:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 sty 2014, 18:13
Posty: 52
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
No to pochwal się, jakie miałeś źródło zakłóceń zbyt blisko kompasu ??

_________________
pozdrawiam

Andrzej


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 02 lis 2016, 18:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 2976
Lokalizacja: Warszawa
Andrzej G pisze:
No to pochwal się, jakie miałeś źródło zakłóceń zbyt blisko kompasu ??

No, może to właśnie moja teoria była bliższa prawdy :-P


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 02 lis 2016, 20:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1491
Lokalizacja: Schwerin
Niestety ale to nie zielone ludziki - to ja.
Obniżyłem maszt GPS-a o 10 cm i cała instalacja zaczęła mieć wpływ na kompas.
Mała kalibracja i jest już wszystko prawidłowo.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 02 lis 2016, 20:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 10 maja 2015, 13:44
Posty: 296
Lokalizacja: Kaszuby
Podobny lub ostrzejszy problem pojawia się latają koło stacji transformatorów, linii ze stałym prądem, czy też koło stacji GSM ... sprawdziłem :)


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 02 lis 2016, 20:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1491
Lokalizacja: Schwerin
Staram się nie latać w takich miejscach dlatego nie poznałem do tej pory takiego efektu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 02 lis 2016, 21:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 10 maja 2015, 13:44
Posty: 296
Lokalizacja: Kaszuby
Ja czasami robie inspekcje wiez telekomunikacyjnych, latam na auto bo tak stabilniejszy material, ale czesto wchodzi FS i trzeba ratować się :)


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.