Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 22 lis 2017, 02:41


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
Post: piątek 14 paź 2016, 11:30 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 10 paź 2016, 07:47
Posty: 5
Lokalizacja: Śląsk
Witam
Mam pytanie do bardziej doświadczonych użytkowników.
Ponieważ mój quad trochę "spuchł" ( gimbal , kamera itd ) pojawił się pomysł migracji na większą platformę co wiąże się potrzebą mocniejszych silników, mocniejszych regulatorów i pakietu z wyższym napięciem.
Dotychczas łączyłem regulator ( Emax simonK 4x 30 A) przez current sensor od pixhawłka.
Może pytanie jest trywialne ale czy poprawne jest ominiecie current sensora pixhawka i podpięcia zasilania regulatorów bezpośrednio do pakietu ( ewentualnie płytki) ? sterowanie z regulatorów oczywiście do pixhawłka:)

pozdrawiam
Tomek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 14 paź 2016, 11:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 30 lis 2015, 23:50
Posty: 192
Lokalizacja: Szczecin
Możesz tak zrobić ale bez sensora nie będziesz miał pomiaru


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 14 paź 2016, 11:51 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 10 paź 2016, 07:47
Posty: 5
Lokalizacja: Śląsk
Dzięki za odpowiedź.
Tak wiem
Ale niestety jak chce połączyć pakiet 6s plus regulatory 6x50A to przez current sensor pixhawka raczej nie da rady.
Szukałem po sklepach ale wszystko jest na max 90 A.
To chyba jedyne wyjście

pzodr
Tomek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 14 paź 2016, 12:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1689
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Ten czujnik powinien wytrzymać w impulsie dużo więcej niż 90A.
Albo zrób własny czujnik na układzie Allegro:
http://www.allegromicro.com/en/Products ... CS770.aspx
http://www.allegromicro.com/~/media/Fil ... ashx?la=en

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 14 paź 2016, 12:17 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 10 paź 2016, 07:47
Posty: 5
Lokalizacja: Śląsk
Dzięki za podpowiedź
Znalazłem chyba jedyny mocniejszy sensor
http://www.3dxr.co.uk/product/mauch-cur ... 200a-2-6s/
może to jest tez jakieś rozwiązanie
pzodr
tomek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 14 paź 2016, 12:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 22:54
Posty: 1706
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie
Jesteś pewien, że na 6s przekroczysz 90A? To wychodzi ponad 2 kW. Toż to potwór jakiś...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 14 paź 2016, 12:47 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 10 paź 2016, 07:47
Posty: 5
Lokalizacja: Śląsk
Pewnie nie przekroczę ale current sensor wytrzymuje w pixhawku 18 V.
Poza tym myślałem o silnikach Emax MT3515 przy 22 V i śmigle 13x4 pobierają prawie 30 A regulatory pewnie by musiały być 40 A
zakładając nawet że średnio będą brały 20 A ( bo przecież nie będę latał no stop na 100%) to i tak daje 120 A a tego już parę minut ten regulator może nie wytrzymać. nie mówiąc o większym napięciu
Mogę wprawdzie obniżyć napięcie do 18,5 V ale wtedy przy śmigle 15x4 prąd max to już 33 A na silnik
Nie wiem czy dobrze to liczę ale tak mi to wychodzi
pzodr
Tomek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 14 paź 2016, 12:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 23 lis 2015, 06:16
Posty: 288
Lokalizacja: Śląsk
http://www.mauch-electronic.com/


http://www.mauch-electronic.com/50a-100 ... all-sensor

_________________

Moje S500 - dużo zdjęć i nowy opis - KLIK


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 14 paź 2016, 13:15 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 30 kwie 2012, 20:31
Posty: 82
Lokalizacja: częstochowa
Zamówiłem ze zbiorówki Drotek GPS
https://drotek.com/shop/en/home/749-vol ... board.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 15 paź 2016, 03:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 30 lis 2015, 23:50
Posty: 192
Lokalizacja: Szczecin
Jest np. Attopilot 180A ... jc. To pw leży mi niepotrzebny ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 paź 2016, 22:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 24 gru 2012, 15:49
Posty: 377
Lokalizacja: Kraków
Można również z drugiej identycznej sztuki wylutować rezystor i przylutować na ten pierwszy w formie takiej kanapki. Opór całości zmniejszy się 2x i tym samym zakres pomiarowy wzrośnie 2x. Niestety dokładność spadnie 2x... coś za coś. Dzięki temu mam w pixhawku pomiar do 120A.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 17 paź 2016, 09:18 
Offline

Rejestracja: niedziela 28 lip 2013, 09:18
Posty: 72
Lokalizacja: Poznań
A TO widziałeś?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 18 paź 2016, 11:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 24 gru 2012, 15:49
Posty: 377
Lokalizacja: Kraków
nowy pisze:
A TO widziałeś?


Ten mod jest ok zakładając, że czujnik (rezystor) wytrzyma dużo większy prąd.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 31 paź 2016, 23:04 
Offline

Rejestracja: czwartek 10 lip 2014, 18:33
Posty: 10
Lokalizacja: Wroclaw
Można zaszaleć
http://www.mauch-electronic.com/50a-100a-200a-hall-sensor


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 04 lis 2016, 12:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 24 mar 2015, 07:55
Posty: 372
Lokalizacja: Białystok
BEC, ACS oraz 2 rezystory i masz kompletny PM z bardzo dokładnym liniowym pomiarem prądu praktycznie od 0 do 200A. ACS w piku powinien wytrzymać ponad 1000A.
Mam to u siebie zastosowane zarówno w małym quadzie w oparciu o ACS758ECB-50U jak i aktualnie składanym X8 na U7. Przy pełnej mocy max. prąd ecalc szacuje na 580A.
Każda bateryjka jest podpięta przez osobny ACS758ECB-200U do wspólnej szyny zasilającej. Dzięki temu w pixhawku mam pomiar napięcia i prądu dla każdej baterii osobno.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.