Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 22 lis 2017, 02:43


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Post: wtorek 11 paź 2016, 06:48 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 23:18
Posty: 388
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Cześć wszystkim.
Mam chyba trochę nietypowe pytanie czy istnieje w czeluściach apm-a, ficzer który pozwalałby na zapisanie za pomocą przełącznika koordynatów GPS, bądź też zamrożenie ich na osd na jakiś czas tak żeby można było je spisać, bądź zrobić zdjęcie. Wykorzystanie widzę głównie w poszukiwaniach z powietrza. APM z softem arduplane :)

Ostatnio kiedy sędziowałem mistrzostwa polski modeli wolnolatających niektóre z nich, szczególnie gumówki poleciały w dosyć trudno dostępny teren. Jako że nie wszyscy posiadają na pokładzie radio bądź gps to zostałem poproszony o poszukanie modeli. Niestety po znalezieniu musiałem krążyć nad modelem aż właściciel go znajdzie, marnując prąd i czas które mógłbym poświęcić na szukanie kolejnego. Podobna sytuacja zdażała się kiedy szukałem modeli szybowców znajomych, którzy odlecieli w noszeniu nieco za daleko i nie zdołali wrócić, albo stracili orientację.

pozdrawiam
Adrian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 paź 2016, 11:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1444
Lokalizacja: Schwerin
Tak jest taka możliwość pod linkiem szczegóły.
https://www.aliexpress.com/item/F16394- ... 9b9e2d235c


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 paź 2016, 12:07 
Offline

Rejestracja: sobota 14 wrz 2013, 09:59
Posty: 207
Lokalizacja: Rzeszów
Ha ha :) sam miałem proponować :D Używam - do pewnych rzeczy trzeba się przyzwyczaić ale działa ok.

Pewną alternatywa może być grabber na komputerze - ktoś na bieżąco może śledzić i robić zrzuty z ekranu w interesujących momentach.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 paź 2016, 12:16 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 23:18
Posty: 388
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Ehh liczyłem na jakieś bardziej eleganckie rowiązanie :) Używam linku eleres więc mam też na komórce trackmyrc, wobec tego nie używam i jakoś nie przepadam za nagraniami z nagrywarki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 paź 2016, 12:30 
Offline

Rejestracja: niedziela 08 lut 2015, 22:09
Posty: 84
Najwygodniej to zrobić mini moduł telemetrii przez GPRS. Na żywo byś widział pozycję jednostki i mógł sobie zapisać ją na tablecie/telefonie, na którym działa aplikacja.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 paź 2016, 13:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 lut 2014, 00:09
Posty: 1408
Lokalizacja: LUBOŃ CITY, MATZ/MCTR EPKS, BSP_WOJTYNIAK
A zwyczajnej telemetrii dedykowanej do APM / Pixhawk to nie można wykorzystać? I podgląd pozycji na żywo w Mission Planner.

_________________
Rafał Wojtyniak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 paź 2016, 13:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5496
Lokalizacja: Polska
yoseph pisze:
Używam linku eleres więc mam też na komórce trackmyrc

Wobec tego najprostszym rozwiazaniem bedzie screenshot w komorce (wywoluje sie go zazwyczaj jakas kombinacja klawiszy, zaleznie od modelu)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 paź 2016, 13:27 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 23:18
Posty: 388
Lokalizacja: Tarnobrzeg
pawelsky o i to jest proste eleganckie i skuteczne rozwiązanie, a dodatkową zaletą jest to że nie muszę powiększać zestawu o kolejne elementy ;) Takie proste że aż wstyd że nie pomyślałem :)
Dzięki wielkie:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 paź 2016, 13:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1444
Lokalizacja: Schwerin
Jeszcze lepsze to kolega z ołówkiem.
Zatrzymujesz koptera a kolega spisuje współrzędne ty lecisz dalej a on szuka w google maps i tyle.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 paź 2016, 16:15 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 23:18
Posty: 388
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Sam byłbym w stanie spisać współrzędne :) Tyle że pisałem że "apm z softem arduplane". W poprzedniej robocie między innymi latałem dużym kopterem z gimbalem i mam uraz, teraz nie mogę patrzeć na koptery :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 09 lis 2016, 08:21 
Offline

Rejestracja: środa 09 lis 2011, 10:22
Posty: 144
Lokalizacja: Warszawa
Można też w TrackMy kliknąć "rozłącz" i masz zamrożony ekran.

_________________
starszy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.