Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 22 paź 2017, 05:47


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Post: wtorek 06 wrz 2016, 22:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 mar 2014, 23:24
Posty: 496
Panowie a jakie są wasze doświadczenia z Dual GPS z PX4 a może ktoś myślał o połączeniu Dual IMU podobnie jak ZeroTech Gemini??

EDIT - scalenie

:?: :!: :?: :!: Nikt Nic Nie Ćwiczył :?:

_________________
RCTimer S1100 - Canon - Sony - Panasonic - Sigma - HiTec - DJI - 3DR - Align


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 paź 2016, 23:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 mar 2014, 23:24
Posty: 496
:idea: :idea: :idea: chociaż jakiś hejt w tej sprawie :?: :?: :?:

Nikt nie ma doświadczenia lub uzasadnienia bezsensowności pomysłu w PL ????

_________________
RCTimer S1100 - Canon - Sony - Panasonic - Sigma - HiTec - DJI - 3DR - Align


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 paź 2016, 23:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2180
Lokalizacja: Wejherowo


Ale dual to rozumiem tylko celem zabezpieczenia siebie w przypadku jak jeden z nich padnie? Hmmm


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 12 paź 2016, 08:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 10 maja 2015, 13:44
Posty: 295
Lokalizacja: Kaszuby
Niby też, nie wiem jak PX teoretycznie przy dwóch można mieć dokładniejszy odczyt. Są też tam jakieś systemy z wyjątkową dokładnością kilki cm jak mają geodeci.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 12 paź 2016, 08:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 640
Lokalizacja: Kraków
co do gps, to na dokładność ma największy wpływ atmosfera, więc dublując odbiorniki niewiele poprawisz.
co więcej ty i ktoś kto lata niedaleko ciebie będzie miał praktycznie tą samą odchyłkę wynikającą z oddziaływania atmosfery na sygnał gps.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 12 paź 2016, 09:05 
Offline

Rejestracja: piątek 11 gru 2015, 10:22
Posty: 400
Drugi GPS chodzi mi nadal po głowie w przypadku jakby pierwszy złapał glitcha - by maszyna nie goniła za błędną pozycją jak kot za kropką lasera.

W kwestii odczytu z dokładnością do cm to sprzęt musi mieć możliwość "łapania" punktów naziemnych ze znaną pozycją geograficzną. Dokładność wtedy może zejść na poziom 3cm lub niżej.
Ublox ma w ofercie NEO-M8P-0 oraz NEO-M8P-2 - oba komunikują się ze sobą. Pierwszy dajesz na jednostkę przemieszczającą się a drugi robi za bazę wprowadzającą korektę.

_________________
Syma X5C -> "Drewniak X5C"
S500 Black -> "Szlajacz" Black Snapper PRO L
GEPRC ZX5 190
I różne mikroby 1103, 1304...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 12 paź 2016, 11:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 mar 2014, 23:24
Posty: 496
Dokładność jest OK nawet z jednym ale bardziej chodzi o to by system był redundantny.
W przypadku awarii lub błędów jednego GPS mamy drugi.
W temacie napisałem tez o Dual IMU. Miałem na myśli połączenie dwóch kompletnych systemów sterujących czyli 2x Pixhawk z GPS jako osobne systemy ale połączone ze sobą jako Master i Slave.

W momencie awarii jednego to drugi przejmuje sterowanie ale cały czas nadzorują się wzajemnie.
Widziałem kiedyś taki zestaw z Zero Tech.

_________________
RCTimer S1100 - Canon - Sony - Panasonic - Sigma - HiTec - DJI - 3DR - Align


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 15 gru 2016, 00:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 11 sty 2016, 05:04
Posty: 23
nowy kontroler od dji a3 pro ma w zestawie trzy anteny gps, ponoć poprawia to poprawność sterowania.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 19 gru 2016, 16:29 
Offline

Rejestracja: czwartek 07 maja 2015, 12:19
Posty: 14
Lokalizacja: Warszawa/Chełm


Jesli chodzi o Pixhawk i nowa wersje Pixhawk v2 to drugi GPS'a zalacza sie tylko jesli pierwszy zlapie glitcha. Nie pracuja jednoczesnie (potwierdzone info u proficnc)

_________________
HEXA 810 | CANON 6D | SONY A6000 | Moja strona na 500px


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.