Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 16 paź 2019, 15:55


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek 29 mar 2019, 19:37 
Offline

Rejestracja: sobota 23 mar 2019, 00:02
Posty: 26
Lokalizacja: Radzyń Podlaski
Hej.
Słuchajcie, mam taki problem. Nafazowany przejażdżką kolegi sprzętem poskładałem sobie pierwszego koptera. F450 + APM2.6 + uBLOX neo 7m. Części głównie używane bo biedny jestem + inne wydatki. No mniejsza.
I teraz tak. Spięte wszystko do kupy. Wbity najnowszy soft jaki się da. Kopter lata w trybie stabilize bardzo fajnie. Alt hold również git. Problem jest w trybie loiter lub pos hold. Ucieka praktycznie od razu. W losowych kierunkach.
GPS na Mission Planner pokazuje 10 satelit, więc chyba spoko. HDOP coś tam około 1. Zauważyłem jednak że jak podłącze quada do lapka to Heading jest w jednym miejscu, z możliwością obrotu koptera o około 40 stopni. W sensie jak go obrócę o 40 stopni to tak jakby ściąga mi go do pozycji z której wyszedł.
Roll 180 jest
Kalibracja była robiona (ale tutaj też zauważyłem że w jednej połówce układu tak jakby ciężej chodzi)
Czytałem temat o namagnesowaniu i próbowałem to zrobić. Nie wiem czy podziałało.
Offsety: 140 7 -148

Czy ktoś miał podobny problem i mógłby mi powiedzieć co jest nie tak? Układ padł?
Ja wiem że APM zapewne przeżytek, ale serio jako na pierwszy quad nie chciałem wydawać milion monet

Pozdrawiam cieplutko <3


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 29 mar 2019, 19:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 09 lip 2016, 17:32
Posty: 172
Mi takie wyniki kalibracji wychodziły jak miałem wyłożona zworke koło GPS.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 29 mar 2019, 19:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2123
Mieszasz gps i kompas a są to dwa różne urządzenia w jednej obudowie.
Daj zrzut z ekranu z kalibracją kompasu oraz zdjęcie samego kompasu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 29 mar 2019, 20:00 
Offline

Rejestracja: sobota 23 mar 2019, 00:02
Posty: 26
Lokalizacja: Radzyń Podlaski
daron19675 pisze:
Mi takie wyniki kalibracji wychodziły jak miałem wyłożona zworke koło GPS.


Jedyna zworka jaką mam to na powermodule, żeby mi zasilało z ESC.

maxiiii pisze:
Mieszasz gps i kompas a są to dwa różne urządzenia w jednej obudowie.
Daj zrzut z ekranu z kalibracją kompasu oraz zdjęcie samego kompasu.


No wiem wiem, źle napisałem po prostu. Już uploaduje fotki. Chcesz z tej kalibracji co te kwadraciki latają?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 29 mar 2019, 20:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2123
Potrzebuję tylko zakładki compass calibration


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 29 mar 2019, 20:10 
Offline

Rejestracja: sobota 23 mar 2019, 00:02
Posty: 26
Lokalizacja: Radzyń Podlaski
Powiem wam że trochę mantykacji jest żeby zdjęcia wrzucić...

dtRhLiv.jpg
dtRhLiv.jpg [ 396.44 KiB | Przeglądany 960 razy ]


J6TkhML.jpg
J6TkhML.jpg [ 387.3 KiB | Przeglądany 960 razy ]


Konf2.png
Konf2.png [ 91.89 KiB | Przeglądany 960 razy ]


Konf1.png
Konf1.png [ 106.26 KiB | Przeglądany 960 razy ]


[MOD - poprawiłem]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 29 mar 2019, 20:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2123
Dobre.
Zasłoniłeś wszystkie dane które są potrzebne. Nikomu nie jest potrzebne twoje machanie:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 29 mar 2019, 20:23 
Offline

Rejestracja: sobota 23 mar 2019, 00:02
Posty: 26
Lokalizacja: Radzyń Podlaski
No kliknij na obrazek i po prawej stronie masz strzałkę. Tam reszta zdjęć jest :)
Weźcie mnie nie bijcie, bo to serio mój pierwszy raz jest :P. Nauczę się i potem już będę wiedział ^^


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 29 mar 2019, 20:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2123
Jak podłączyłeś wtyczki do apm-a.?
Czy apm ma kompas na pcb?
Czy na hudzie kierunki są poprawnie pokazywane?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 29 mar 2019, 20:33 
Offline

Rejestracja: sobota 23 mar 2019, 00:02
Posty: 26
Lokalizacja: Radzyń Podlaski
1 No wtyczki podłączyłem tak, że GPS jest w miejscu na GPS a magnetometr jest na I2C.
2 Nie widziałem kompasu na PCB w APMie, ale na wszelki wypadek rozbiorę jeszcze raz i wrzucę fote, bo może ja ślepy jestem.
3 I tu jest ciekawa sprawa. Niby tak, ale jednak nie. Załóżmy że teraz stoi prosto na północ (bo stoi) i mam pokazane YAW 100dg. No i wezmę go w prawo powiedzmy na 130 to leci mi do tych 130, żeby za chwilę odbić na 70. Mogę nagrać filmik o co mi chodzi jak to pomoże.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 29 mar 2019, 20:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2123
Ma być tak:
Ustawiasz drona na prawdziwą północ, na hudzie ma być ok "N",
Obracasz o 90 st w lewo i ma być "W"
Każde inne ustawienie jest złe.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 29 mar 2019, 20:54 
Offline

Rejestracja: sobota 23 mar 2019, 00:02
Posty: 26
Lokalizacja: Radzyń Podlaski
No ale jak ustawie drona na północ (tą którą mi pokazuje telefon na przykład) i mam roll 180 to mam wtedy 100dg yaw. Muszę zmienić na roll 180 yaw 230 (chyba albo coś koło tego) żeby mi pokazywał prawdziwą północ, albo YAW270 już bez rolla.
WTF?

Tylko że nawet jak mi pokazuje prawdziwą północ i wezmę go na pokręcę w lewo na W to dalej mi go ściąga spowrotem na N. Może ja go źle rozmagnesowałem albo wtedy go uszkodziłem? Bo nie ukrywam, robiłem to lutownicą. Tak jak się głowice VHS rozmagnesowywało kiedyś :P


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 29 mar 2019, 21:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2123
maxiiii pisze:
Każde inne ustawienie jest złe.

Wypnij kompas i ponownie przeprowadż kalibrację.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 29 mar 2019, 21:23 
Offline

Rejestracja: sobota 23 mar 2019, 00:02
Posty: 26
Lokalizacja: Radzyń Podlaski
Ej, a jest opcja że mi się kompas z żyroskopem albo akcelerometrem gryzie jakoś? Bo jak tak szybko majtnę to niby na sekundę dobrze W pokazuje a potem go sciąga


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 29 mar 2019, 22:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7532
Lokalizacja: Polska
Ucio94 pisze:
Natomiast rusza się HUD i to nawet dobrze :D

Jesli nie masz wewnetrznego kompasu a zewnetrzny masz odpiety to HUD nie moze sie ruszac dobrze (tzn. nie bedzie prawidlowo zorientowany wzgledem polnocy). Bedzie sie krecil, ale orientacja nie bedzie prawidlowa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.