Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 17 gru 2017, 18:47


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 300 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 20  Następna

Czy ten opis był dla Ciebie przydatny?
TAK 100%  100%  [ 54 ]
NIE 0%  0%  [ 0 ]
Liczba głosów : 54
Autor Wiadomość
Post: wtorek 03 sty 2017, 20:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1493
Lokalizacja: Schwerin
Powyższy wpis mkrawcz1 jest błędny.

wpis prawidłowy jest niżej

Obrazek

Obrazek

Masz kompas na płycie?


Ostatnio zmieniony wtorek 03 sty 2017, 20:29 przez maxiiii, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 sty 2017, 20:41 
Offline

Rejestracja: środa 24 sie 2016, 18:30
Posty: 180
bracduv pisze:
jakbym nie miał sygnałów na wyjściu

A napięcie zasilania masz na wyjściu?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 06 sty 2017, 11:42 
Offline

Rejestracja: wtorek 13 mar 2012, 19:37
Posty: 12
Lokalizacja: Kwidzyn
Aha, czyli wyjaśniła się sprawa z błędem kalibracji kompasu gdyż nie był podpięty gps, a zworka była na zew. magnetron.
Ajjjjj taki błąd popełniłem podstawowy, dopiero jak przeczytałem o zasilaniu na wyjściu. Zrobiłem sobie przejściówkę i wyciągnąłem same sygnały, zasilenie przejściówki odbywało się z innej baterii, a zbrakło w tym wszystkim wspólnej masy ;/. Aż wstyd się przyznać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 sty 2017, 18:08 
Offline

Rejestracja: niedziela 11 wrz 2016, 15:51
Posty: 29
Lokalizacja: Gliwice
Witam.
Nie chciałem otwierać nowego wątku więc zapytam w tym. Próbuje uruchomić kopter lecz napotkałem problem.
Mam APM 2.8 i odbiornik X8R, apka Turnigy 9XR pro z nadajnikiem XJT. W Mission Planer można zrobić test silników, kalibrację aparatury. Nie mogę uruchomić silników bezpośrednio z aparatury i nie mogę sobie z tym poradzić. Kalibracją aparatury przecież idzie drogą radiowa wiec połączenie radiowe mam. Nie wiem czy to jest kwestia jakiegoś ustawienia. Jestem początkujący i na razie nie mogę sobie z tym poradzić. Prosiłbym kolegów o pomoc.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 sty 2017, 18:49 
Offline

Rejestracja: środa 17 lut 2016, 11:04
Posty: 560
a podłączyłeś baterię/pakiet ?
w MP nie zalecane jest robienie testu silników ,bo można port USB uwalić


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 sty 2017, 19:12 
Offline

Rejestracja: niedziela 11 wrz 2016, 15:51
Posty: 29
Lokalizacja: Gliwice
Tak, pakiet podłączony. Bez problemu robię motor test i kalibrację aparatury, a jak chcę wysterować silniki z aparatury to już nie działa. To jest moje pierwsze uruchomienie. Odbiornik świeci się cały czas na zielono więc połączenie z nadajnikiem jest cały czas.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 sty 2017, 19:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 2976
Lokalizacja: Warszawa
rawka1 pisze:
Tak, pakiet podłączony. Bez problemu robię motor test i kalibrację aparatury, a jak chcę wysterować silniki z aparatury to już nie działa. To jest moje pierwsze uruchomienie. Odbiornik świeci się cały czas na zielono więc połączenie z nadajnikiem jest cały czas.

Do zazbrojenia silników w Pixhowku trzeba przytrzymać drążek steru kierunku w prawo (gaz na minimum), może w APM też :roll:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 sty 2017, 20:46 
Offline

Rejestracja: niedziela 11 wrz 2016, 15:51
Posty: 29
Lokalizacja: Gliwice
W pixhawku faktycznie tak się zazbraja i jeszcze jest przycisk. W APM 2.8 kombinowałem zazbroić różną kombinacją drążków lecz nic nie pomaga.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 sty 2017, 21:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 2976
Lokalizacja: Warszawa
rawka1 pisze:
W APM 2.8 kombinowałem zazbroić różną kombinacją drążków lecz nic nie pomaga.

Podniósł bym jeszcze minimum silników i wtedy kombinował z drążkami, może regulatory mają za mało do startu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 sty 2017, 21:54 
Offline

Rejestracja: niedziela 11 wrz 2016, 15:51
Posty: 29
Lokalizacja: Gliwice
W MP muszę ustawić throttle na 34% aby silniki ruszyły. W którym miejscu podniósł byś minimalne obroty silników?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 sty 2017, 22:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 2976
Lokalizacja: Warszawa
rawka1 pisze:
W MP muszę ustawić throttle na 34% aby silniki ruszyły. W którym miejscu podniósł byś minimalne obroty silników?

Najpierw dla próby podjechałbym bym trymerem do góry, a jeżeli to nić nie da, wrócił bym do pierwotnego stanu i podnosił bym end point. Metodą prób i błędów, aż zatrybi :-) . Chociaż w MP widać ile jest ustawione, jak za mało to w górę.
Niestety, nie mam doświadczenia z ATM, ale w innych FC tak kombinowałem i pomagało :-P


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 sty 2017, 22:14 
Offline

Rejestracja: niedziela 11 wrz 2016, 15:51
Posty: 29
Lokalizacja: Gliwice
Nie bardzo rozumiem , którym trymerem. W MP w zakładce motor test ustawiam min, 34% i silniki ruszają ale po wejściu w inną zakładkę i powrocie ustawienia znowu są defaltowe. Rozumiem że chodzi ci o zmianę minimum obrotów silników i zapisanie tego. Tylko nie wiem gdzie to zrobić w aparaturze czy w MP jest taka opcja?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 sty 2017, 22:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 2976
Lokalizacja: Warszawa
Trymerem drążka silników w aparaturze.
rawka1 pisze:
Rozumiem że chodzi ci o zmianę minimum obrotów silników i zapisanie tego.

Tak, te zmiany muszą być przeprowadzone w aparaturze. Przecież aparatura steruje pracą silników, nie MP


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 sty 2017, 22:31 
Offline

Rejestracja: niedziela 11 wrz 2016, 15:51
Posty: 29
Lokalizacja: Gliwice
W takim razie będę szukał gdzie w aparaturze można to zmienić.
Choć myślę że jak drążek gazu dam na max. to i tak powinny silniki się uruchomić. Najwyżej na różnej wysokości drążka będą silniki startowały. Czy dobrze myślę?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 09 sty 2017, 10:36 
Offline

Rejestracja: środa 17 lut 2016, 11:04
Posty: 560
u mnie w apm-ie
drążek wysokości trzeba ustawić po przekątnej prawo/dół żeby uzbroić silniki


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 300 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 20  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.