Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 14 gru 2017, 22:01


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 27 wrz 2015, 21:06 
Offline

Rejestracja: piątek 19 cze 2015, 12:51
Posty: 13
Po przegranej walce z moim egzemplarzem klona Pixhawka, opisanej tutaj, muszę nabyć nowy egzemplarz. Zastanawiam się albo nad kolejną sztuką tego, który miałem i do pewnego momentu działał świetnie, albo nad wersją Lite, którą zachwala kolega Oko. Mam jednak zasadnicze pytanie, czy te klony bez problemu aktualizuje się do nowych wersji firmware ArduCoptera? Czy komunikaty o braku certyfikatu to jest coś, czym trzeba się przejmować? Mój aktualny Pixhawk wyrzuca mi taki komunikat, niemniej firmware niby przyjmuje, chociaż ostatecznie i tak nie działa...
Zależy mi na czymś, co będzie pewne w działaniu, bo wolałbym uczyć się tym latać, a nie toczyć walkę by się w ogóle uruchomił.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 wrz 2015, 09:06 
Offline

Rejestracja: wtorek 22 paź 2013, 10:48
Posty: 921
Lokalizacja: Warszawa
Krzysiek101 pisze:
Mam jednak zasadnicze pytanie, czy te klony bez problemu aktualizuje się do nowych wersji firmware ArduCoptera?


Zarówno lite jak i inne klony z ostatnich miesięcy: bez żadnego problemu. Komunikatu o niezgodności nigdy nawet nie widziałem. Z ciekawości (to pierwszy stopień do piekła) wgrałem nawet ArduRover i też bez najmniejszych kłopotów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 13 mar 2016, 15:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 24 lip 2011, 20:15
Posty: 1546
Lokalizacja: Białystok/Grajewo
Hej,

Odświeżę temat...

Gdzie obecnie polecacie zakup pixa? Poza 3drobotics :) Na BG jakaś wypasiona wersja jest, dosyć droga jak na gołą płytkę.

http://www.banggood.com/New-Pixhawk-PX4 ... 71381.html

A odnośnie GPS, też może ktoś ma sprawdzony model ubloza M8N? Czy lepiej wziąć oryginał za więcej eurasków takich jak niżej?

http://www.drotek.com/shop/en/home/613- ... ss-xl.html

http://www.drotek.com/shop/en/home/512- ... mpass.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 13 mar 2016, 20:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 01 cze 2011, 21:24
Posty: 1917
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Też rozglądam się za Pixhawkiem do nowego Batmana i znalazłem coś takiego:
http://www.banggood.com/Pixhawk-PX4-2_4_8-Flight-Controller-32-Bit-ARM-PX4FMU-PX4IO-Combo-for-Multicopters-p-1040416.html

Z testów wynika, że na nowym procesorze, który nie ma problemu z 2MB limitem ( http://diydrones.com/forum/topics/pixhawk-1mb-flash-limit, http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2619058 )
Wersja niby bardzo wysoka, tylko czy to prawda ?

Grzechu pisze:
dzie obecnie polecacie zakup pixa? Poza 3drobotics :) Na BG jakaś wypasiona wersja jest, dosyć droga jak na gołą płytkę.

http://www.banggood.com/New-Pixhawk-PX4 ... 71381.html

Na zdjęciach widać, że w tym Pixhawku jest procesor ver. Y - podobno też z błędem.

Jest jeszcze PixHack - ma kilka usprawnień, inne złącza, ale wciąż w większości wersja w procesorem posiadającym błąd 2MB
http://www.banggood.com/Cuav-Pixhack-Pixhawk-2_4_7-32-bit-Fight-Contoller-p-990829.html

Błąd 2MB jest o tyle istotny, że w tej chwili soft zajmuje ok. 0.9MB - więc za chwilę może braknąć po prostu na niego miejsca.

_________________
Świat z góry wygląda lepiej ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 13 mar 2016, 22:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 24 lip 2011, 20:15
Posty: 1546
Lokalizacja: Białystok/Grajewo
No ten to w ogóle połowa ceny tego co wkleiłem.. i weź tu człeku się połap co dobre :-P


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 15 mar 2016, 22:02 
Offline

Rejestracja: czwartek 11 cze 2015, 14:15
Posty: 58
przesyłka dotarła miesiąc temu
http://pl.aliexpress.com/item/Pixhawk-P ... 78602.html
Projekt dopiero w budowie, ale wszystko wygląda na sprawne (testowane na stole)
mogę polecić sprzedawcę !
Wartość deklarowana przesyłki 20$ więc bez dodatkowych opłat (cło, Vat)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 15 mar 2016, 22:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 01 cze 2011, 21:24
Posty: 1917
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Ze zdjęcia wynika, że masz procesor w wersji obsługującej tylko 1 z 2 MB ramu.
Jak podłączysz daj znać, co tam jest w rzeczywistości. ( test: http://diydrones.com/forum/topics/pixhawk-1mb-flash-limit )

_________________
Świat z góry wygląda lepiej ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 16 mar 2016, 19:44 
Offline

Rejestracja: czwartek 11 cze 2015, 14:15
Posty: 58
misiekkk pisze:
Ze zdjęcia wynika, że masz procesor w wersji obsługującej tylko 1 z 2 MB ramu.
Jak podłączysz daj znać, co tam jest w rzeczywistości. ( test: http://diydrones.com/forum/topics/pixhawk-1mb-flash-limit )


Masz rację - po sprawdzeniu okazuje się że to wersja 1MB
ale czy to na tę chwilę nie wystarczy ??? ;-)

https://photos.google.com/share/AF1QipNXHQKrKyLI1UWclOIFdHDXVAEFm-VIWDMBx1pYIWaEMiFJjzIII0RmOCozSmVfuw/photo/AF1QipNU-soaD8-lJLLZlDUCZk0uzOEuaBzRMmSB7bHx?key=RTN2aC1vM3hRTTV5azcza0o5Rzh1aFJOWEJIbkhR


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 16 mar 2016, 21:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 01 cze 2011, 21:24
Posty: 1917
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Na razie i nie tylko na razie - zapowiadają, że nawet wersja 3.5 pójdzie na 1MB.
Dopiero później zacznie brakować.
Więc ciesz się i używaj ;-)

_________________
Świat z góry wygląda lepiej ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 16 mar 2016, 22:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 24 lip 2011, 20:15
Posty: 1546
Lokalizacja: Białystok/Grajewo
To ja wezmę tego nowego z BG co polecałeś. Jak coś to tradycyjnie, będzie na Ciebie :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 mar 2016, 10:34 
Offline

Rejestracja: czwartek 11 cze 2015, 14:15
Posty: 58
Grzechu pisze:
To ja wezmę tego nowego z BG co polecałeś. Jak coś to tradycyjnie, będzie na Ciebie :mrgreen:

Jak zakupisz i przetestujesz daj znać - czy faktycznie obsługuję 2Mb

Dziwne ponieważ przepatrzyłem wszystkie oferty na aliexpress na których dostępny jest PX4 2.4.8 i nikt nie udostępnia zdjęć samej płytki. Dla porównania 2.4.6 widok samej płytki jest dostępny.
Czy to nie ściema z tym 2Mb ?
Jeśli ktoś posiada to nowe CUDO - udostępnijcie zdjęcia


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 23 mar 2016, 19:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 24 lip 2011, 20:15
Posty: 1546
Lokalizacja: Białystok/Grajewo
Czy ktoś może miał dwa gpsy w ręku i powie czy to to samo? Cena tutaj w dolarach, tam euro. Dodatkowo teraz z kuponem wychodzi 40$ na rctimer więc różnica spora :)


http://www.drotek.com/shop/en/home/512- ... mpass.html

http://rctimer.com/product-1287.html

A może po taniości ten? Recenzje ma świetne
http://www.banggood.com/Ublox-NEO-M8N-F ... 05394.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 kwie 2016, 17:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 10 maja 2015, 13:44
Posty: 296
Lokalizacja: Kaszuby
Do mnie dojechał dziś z Banggood ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czyżby w tej niskiej cenie była wersja 3 ???

Czy ktoś może potwierdzić, że ta "3" faktycznie oznacza rev 3 bez problemu z 2MB.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 kwie 2016, 20:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 01 cze 2011, 21:24
Posty: 1917
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
wrepinski pisze:
Czy ktoś może potwierdzić, że ta "3" faktycznie oznacza rev 3 bez problemu z 2MB.


Z tego co pisali na forach to tak, wersja 3 nie ma problemu z limitem 2MB.
Gratulacje !

P.S.
Tu masz opisane jak zrobić test programowy:
http://diydrones.com/forum/topics/pixhawk-1mb-flash-limit

_________________
Świat z góry wygląda lepiej ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 kwie 2016, 20:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 01 paź 2010, 09:47
Posty: 203
Lokalizacja: Gliwice
też mi dotarł PX4 2.4.8 z banggood i też wersja 3!!! :-) 65usd z przesyłką...:-) dotarł też px4lite ten złoty z aliexpress ale tam siedzi wersja 1 czyli z limitem 1MB :-(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.