Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 18 cze 2018, 22:19


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 15 maja 2017, 11:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1240
Lokalizacja: Lubelskie
Odkopie trochę temat, minęło ponad pół roku może ktoś coś ciekawego poleci z klonów na chwilę obecną?
Jeśli chodzi o 2.4.8 to miałem w sumie 3, pierwszy opisany w/w wątku, drugi jakoś tam latał, ale w kółko mu coś nie pasowało, a trzeci sprzedałem zanim rozpakowałem. Generalnie jeden z kolegów miał rację to jest wersja do d***y nie podobna, a na pewno nie do oryginału i w sumie warta jest tyle co kosztuje.

W między czasie nabyłem Pixhack 2.8.4 klon CUAV i jak na razie oprócz błędu incosysten compass (czy jakoś tak) żadnych problemów nie odnotowałem. Na razie wyłączyłem kompas wewnętrzny i jest święty spokój, a jak pójdzie na docelową maszynę to zobaczymy bo na razie śmiga na platformie testowej i ma bardzo blisko ESC.

Szukam teraz czegoś pewnego, chciałem kupić oryginał od CUAV, ale był backorder, a teraz znikł całkiem. Już tego trochę miałem w łapach i w sumie najlepszy pix jaki mam do dziś dnia to mój pierwszy PixPilot 2.4.5 od CIRIUS'a - odpukać nigdy prze nigdy żadnych problemów, ani z errorami, ani innych i kupił bym dla świętego spokoju takiego samego, ale to już stara wersja, a cena dalej powyżej 100$ :/

Już chyba nawet oleje ten słynny błąd 1MB byle by był pewny bo co z tego że jest procek V3 jak reszta jest do d**y i wieczne szukanie problemów zamiast latanie...

Na razie obstawiam dwie opcje, albo CIRIUS, albo Drotek, ale może ktoś coś ciekawego poleci do 500zł?

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 24 maja 2017, 13:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 22 paź 2016, 17:40
Posty: 135
Lokalizacja: Warszawa
Nie jestem jakimś wielkim znawcą wiec chciałem kupić Pixhawka najbardziej zgodnego z 3DR tj. tj. w wersji 2.4.6 żeby mieć pewność, że nie pozmieniali nic po stronie mavilinka i tej części autopilota.
Kupiłem Radiolink Pixhawk (przynajmniej ci Chińczycy nie ukrywają marki własnej firmy ) http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=60&t=38348
Jest to wersja 3.4.6 / 2MB flash - teoretycznie działa, najnowszy APM copter 3.4.6 się także wgrywa.
Jedyną wadą jak do tej pory były końcówki Picoblade zamiast DF13 ale mają do niego też własne moduły OSD i GPS wiec wszystko możesz od razu dokupić z dobrymi końcówkami. Zapłaciłem ok. 80$ za pixa + gps ( było w jakiejś ich promocji ) - obecnie chodzą po ok 100$.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 lip 2017, 19:24 
Offline

Rejestracja: środa 09 mar 2016, 16:37
Posty: 33
Lokalizacja: Polska Mazury
Pojawił się również w sprzedaży Pixhawk 246 2mb i tu też nie z gniazdami na DF13 a GH Port, dodatkowa na wierzch ma wyprowadzone gniazda JTAG a markowany jest przez http://www.bzuav.com niestety strona nie istnieje.
Inne zmiany dotyczą zasilania:

pix.JPG
pix.JPG [ 72.34 KiB | Przeglądany 957 razy ]


Może ktoś posiada i podzieli się wrażeniami.

_________________
_____________________________________________________________________
"Dobrym słowem można długo żyć. Dlatego dawaj je ludziom, gdy na to zasłużą.
Bo potrzebują ludzkiej akceptacji. Bo bez niej trudno jest żyć." -M.Maliński


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 21 lis 2017, 20:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 wrz 2012, 08:16
Posty: 1404
Lokalizacja: Mielec
Jak to dokładnie jest z wersją która ma 1mb?
Czy da się jej użyć.
Z tego co widziałem to mogą występować problemy z komunikacją po USB. Czy coś więcej?

_________________
Pozdrawiam Sławek

... jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Jeszcze nikt nie zderzył się z niebem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 29 lis 2017, 19:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1240
Lokalizacja: Lubelskie
mocart, i co możesz powiedzieć na temat tego Radiolinka po sezonie? Ja czekam na restock https://www.banggood.com/Radiolink-Mini ... rehouse=CN i będę chyba testował :-D

cebulator, Na chwile obecną nie ma żadnej różnicy ArduCopter 3.5 jeszcze wchodzi (tak obiecywali), a czy 3.6 wejdzie to nie wiem, jeśli nie to po prostu dla wersji 1MB najnowszym softem zostanie 3.5 na wieki wieków amen, tak samo jak to było 3 lata temu z APM, a niektórzy dalej na nim latają.

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 29 lis 2017, 19:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 22 paź 2016, 17:40
Posty: 135
Lokalizacja: Warszawa
Głuś pisze:
mocart, i co możesz powiedzieć na temat tego Radiolinka po sezonie?

odpisałem ci już priv na twoją wiadomość.
Radiolink wykonanie ok, dodatkowo dobrze wykonany GPS w pakiecie ale po kilku miesiącach padło mi USB i kolega Kuczy mi go ratował. Chyba też nie miał o nim złych opinii. Jest fajny ale moim zdaniem drogi.
Jest moim zdaniem ok ale cit drogi w porównaniu do innych. Kilka miesięcy temu potrzebny mi był drugi, tym razem kupiłem
https://pl.aliexpress.com/item/Pixhawk- ... 0.0.MDILr0
też jest ok, soft się wgrywa i wszystko na nim mi działa a dodatkowo zapłaciłem 160PLN.
CO do tego radiolinka mini chyba ukazał się w zeszłym miesiącu i nie ma na rynku za wiele do niego opisów. Jedynie co się doczytałem o nim to że ma chyba customizowanego Mission Planera.
Nie w wiem czy będzie działał z standardową wersją wiec na razie też czekam na jego opinie. Zastanawia mnie to czy będzie miał pełną obsługę mavlinka etc. Jest fajny bo mały ale nie ma do niego na razie żadnej dokumentacji

edit:
https://discuss.ardupilot.org/t/new-fc- ... x/21958/11
tu chyba jest od niedawna dyskusja. Ludzie czepiają się troszkę ze podobno są jakieś zmiany po stronie softu, chyba nie działa standardowy firmware.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 29 lis 2017, 20:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1240
Lokalizacja: Lubelskie
W opisie jest że takie same funkcje jak pixhawk i to mnie zmyliło - dzięki za zwrócenie uwagi. Nie wiem po co to zrobili, ale strzał w kolano... Ehhh czyli za piękne (cena) żeby było prawdziwe :roll:
Chociaż jak ktoś ma tylko tego radiolinka mini i przy założeniu że dużo tam nie nazmieniali można się za tą cenę pobawić, ale bujanie się z dwoma wersjami MP trochę lipa. Ciekawe też jak się ma do tego obsługa Tower.
Może w takim razie ma ktoś i używa pixracer? https://www.banggood.com/Pixracer-Autop ... rehouse=CN
https://www.banggood.com/Pixracer-R14-F ... rehouse=CN
I czym one się od siebie właściwie różnią oprócz ceny?

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 29 lis 2017, 21:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 22 paź 2016, 17:40
Posty: 135
Lokalizacja: Warszawa
Głuś pisze:
I czym one się od siebie właściwie różnią oprócz ceny?

masz w opisie
"Compare to the V1.0 version, the R14 Version fixed Spektrum satellite binding issue."
Wiec raczej bierz R14 ;)

W sumie jakbym szukał coś małego to bym na pewno o nim pomyślał.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 29 lis 2017, 21:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1240
Lokalizacja: Lubelskie
Mi akurat Spektrum zwisa, ale co trzeci komentarz na BG że zwalone baro, a R14 jeszcze za wiele opinii nie ma.
Zastanowię się jeszcze czy nie przetestować tego mini Radiolinka, za te pieniądze mimo wszystko korci, a mam model, w który nie za bardzo mam ochotę dużo inwestować.
R14 taka cena że już chyba wolał bym sprawdzonego Pixhacka 2.8.4 bo dosłownie na styk, ale wejdzie :-)

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.