Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 10 gru 2018, 07:54


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2102 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 137, 138, 139, 140, 141
Autor Wiadomość
Post: środa 22 lis 2017, 12:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 07 maja 2013, 21:12
Posty: 24
Lokalizacja: Warszawa
Dzięki za przypomnienie. Niby do tej pory podwozie chodziło z X8R /PIX bez dodatkowego BECa podparte tylko kondensatorem 2000 uF ale dla świętego spokoju podepnę pod dodatkowe zasilanie.

Pozdrawiam.

_________________
[b]Darek[/b]
X4 Tarot 650 z Pixhawk.
T-REX 250, 450,
Styropiany: Cessna, Pioneer, Bixler


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 02 gru 2018, 17:58 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 903
Lokalizacja: Toruń
Dariusz61 pisze:
Witam.
Na początku tego posta znalazłem, że jest /będzie możliwość "wydostania" z Pixhawk więcej niż 8 kanałów.
Mam podłączony odbiornik X8R Z SBUS do RC Pixa nadajnik Taranis i 8 kanałów działa ale potrzebuję jeszcze min 3 kanały do sterowania Gimbalem i podwoziem.

Jak zamierzasz sterować tymi trzema dodatkowymi kanałami z nadajnika? Dołożyłeś potencjometry/przełączniki?

Głuś pisze:
Jak masz zapasowy BEC + zenera na szynę pixa to w zasadzie można, ale ja bym dla świętego spokoju dał osobne zasilanie dla serw podwozia.

Powolutku budujemy z młodzieżą koptera na Pixhawku i nurtuje nas to samo pytanie, skąd brać zasilanie do serw? Czy skoro zamontujemy redundantne zasilanie Pixhawka z dodatkowego UBECa 3A + zener 5,6V na Pixhawku, to czy to wystarczy i możemy brać zasilanie z Pixhawka do serw, czy lepiej na zasilanie samych serw zastosować dodatkowego UBECa... Właśnie dla świętego spokoju...

EDIT:
Dokopałem się do rysunku:
Obrazek

Czy ktos mi wyjasni czym na rysunku różnia się "PWM ports" od "Servo ports"? w Pixhawku mamy:
http://ardupilot.org/copter/_images/Pixhawk_with_legend.jpg Obrazki mogą mieć max 960pix, więc jako link.
2. Main Outputs
3. Auxiliary outputs.


Dariusz61 pisze:
Nadajnik i odbiorniki FrySky mam od niedawna i jeszcze się nie wdrożyłem.
To super bo mogę wtedy sterowanie podwoziem pozostawić z PIXa - bo dodatkowo trochę automatyzuje otwieranie podwozia a gimbalem sterować z PWM

Podrzucisz jak masz zrobione sterowanie podwoziem z Pixa? Kanały rc do sterowania urządzeniami zewnętrznymi (np gimbal) w górę bierzesz z odbiornika czy Pixa?
Też mam dopiero pierwszego FrSky na biurku i kopter jeszcze w kawałkach. :)

_________________
Modelarstwo lotnicze Toruń


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2102 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 137, 138, 139, 140, 141

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Wania i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.